Ektefellen til milliardær Tom Hagen har vært antatt kidnappet siden 31. oktober i fjor. Verken politiet eller familien har fått noen sikre indikasjoner på om hun er i live.

Etterforskningen pågår for fullt, og mandag i forrige uke var politiet tilbake igjen i boligen til ekteparet Hagen i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo. Denne uken er det gått fem måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Det siste sikre livstegnet er fra en telefonsamtale med et familiemedlem klokken 09.14 om morgenen.

- Det er ingen ny kontakt med antatt motpart i saken. Vi er fortsatt bekymret, på den annen side har vi ikke holdepunkter for at hun ikke er i live, sier politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske til Nettavisen.

Den siste kjente kontakten mellom antatte kidnappere og familien Hagen var 16. januar. Det har ikke vært noen kontakt etter dette, forteller Brøske.

Bakgrunn: Politiet mener konen til en av Norges rikeste er kidnappet

- Mindre sannsynlig at hun er i live

Han forteller at det er kommet inn rundt 1600 tips i saken. Men jo lenger tid som går, jo mindre sannsynlig tenker politiet det er for at bortførte Hagen er i live.

- Med bakgrunn i manglende livsbevis, og tiden som nå er gått, tenker vi at det er mindre sannsynlig at hun er i live. Det er likevel viktig å understreke at vi ikke har bevis på at hun ikke er i live.

- Tidsfaktoren er et moment, men vi kan ikke utelukke at bruk av tid er en bevisst strategi fra antatt motpart. Og vi kan ikke konkludere med at hun ikke er i live.

På spørsmål om politiet har konkrete mistenkte i saken, svarer Brøske at han ikke ønsker å kommentere dette fordi det er opplysninger som går rett inn i den pågående etterforskningen.

Les også: Politiet bestemte brått å gå ut med informasjon om ny kontakt med mulige kidnappere

Politiet har foretatt en rekke tekniske undersøkelser i og rundt boligen. Brøske sier politiet sitter på mye informasjon de ikke kan gå ut med, og han vil ikke kommentere noen av svarene de har fått på analysene.

Alternative teorier

Politiets hovedteori er at Hagen er blitt bortført mot sin vilje. Brøske har tidligere åpent fortalt om politiets alternative teorier i saken. Ifølge ham jobber politiet ut ifra minst tre alternative teorier:

  • Det kan dreie seg om en frivillig forsvinning.

- Vi har erfart fra tidligere tilsvarende saker at folk frivillig ønsker å bli borte.

  • Det kan dreie seg om en drapssak.

- Det er flere tilfeller savnetsaker har endt opp med å være drap.

  • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen kan ha blitt utsatt for en ulykke.

- Det kan også være en nyanse mellom en frivillig forsvinning og et drap. Hun kan ha blitt utsatt for en ulykke ett eller annet sted.

Les mer: Kidnapperne foreslår hvordan de kan gi livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen

Brøske forsikrer om at politiet jobber på spreng med saken. Politiet mener også å ha avdekket tegn til planlegging før Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

- Etterforskningen pågår fortsatt for fullt, og vi mener det er overveiende sannsynlig at vi står overfor en alvorlig straffbar handling. Oppgavene for politiet er fortsatt de samme, og hovedhypotesen er at det dreier seg om en bortføring.

Spor etter planlegging

  • Politiet har undersøkt hvem som har hatt tilgang til, og lest, en avisartikkel hvor formuen til Tom Hagen ble omtalt. Artikkelen sto på trykk i juli 2018.
  • Opprettelsen av en anonym kryptovaluta-konto som politiet knytter til de antatte bakmennene. Kontoen ble opprettet kort tid etter at den nevnte avisartikkelen ble publisert.
  • Bare timer før Anne-Elisabeth Hagen forsvant, ble to menn observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass.

NRK har tidligere meldt at politiet har avdekket flere forberedelsesspor og planleggingsskritt i den antatte bortføringssaken.

Tidligere har disse mulige sporene vært omtalt i media:

To menn som ble fanget opp av overvåkningskameraer utenfor ektemannen Tom Hagens arbeidsplass på Lørenskog samme dag som Anne-Elisabeth Hagen forsvant, er fortsatt ikke identifisert, forteller Brøske til Nettavisen.

I jakten på svar på hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, undersøker politiet også mulige konflikter i forretningene og privatlivet til ekteparet.

Falkevik Hagen er kone til forretningsmannen Tom Hagen, som har slått seg opp som milliardær på strøm og eiendom. Ifølge Kapital hadde han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i september 2018.

Les også: Politiet varslet ikke grenseoverganger

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb klokken 13.30 den 31. oktober. I brevet skal det ha vært fremsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

FBI ble koblet inn

Det ble også fremsatt pengekrav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner. Kravet er fremsatt i kryptovalutaen Monero.

Politiet har tidligere bekreftet at eventuelle i forsvinningssaken skjer utelukkende mellom de antatte gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie.

Les også: Politiet stoppet alle turgåere i kidnappingssak

Bortførte Falkevik Hagen er også etterlyst av Interpol. Nettavisen har tidligere omtalt at politiet har vært i kontakt med personer i det kriminelle miljøet på Østlandet i håp om å få spor å gå etter i den videre etterforskningen.

Amerikanske FBI er også koblet inn i saken, men politiet har avdramatisert deres involvering.

Tidligere har også naboer av ekteparet Hagen ytret skepsis til at politiet ventet så lenge med å gå ut offentlig med saken.

Hagen-familiens bistandsadvokat Svein Holden ønsker ikke å gi kommentarer til saken.