*Nettavisen* Nyheter.

Politiet mistenksom: To av anropene på telefonen til Tom Hagen er borte

Ringte Anne-Elisabeth åtte ganger:

Mener de må være slettet, men vet ikke hvorfor. Nye funn gjør at politiet mener saken mot Tom Hagen er styrket.

10.06.20 10:58

SKI (Nettavisen): I slutten av mai omtalte Nettavisen at Tom Hagen ringte sin forsvunne kone Anne-Elisabeth Hagen åtte ganger på tre timer dagen hun forsvant, 31. oktober 2018.

Se video øverst i artikkelen!

I avhør har Tom Hagen forklart at han ringte henne etter avtale den første gangen, men at han ikke fikk svar. Normalt svarte Anne-Elisabeth på telefonhenvendelser, og hvis hun ikke gjorde det pleide hun å ringe opp igjen raskt.

Tom Hagen har også forklart i avhør at han fortsatte å ringe henne flere ganger fordi han var bekymret. Ifølge opplysninger Nettavisen har fått har ikke politiet funnet de to første anropene på telefonloggen i Tom Hagens eldre Nokia-modell.

Her kan du lese alt om forsvinningssaken i Lørenskog.

Klikk på bildet for å forstørre. Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen ved en tidligere anledning.

Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen. Foto: Privat. Foto brukes med tillatelse.

Mener Tom Hagen kan ha slettet anrop

De to første anropene fra hans telefon var klokken 10.06 og 10.07.

Dette har vært et viktig argument for politiet i mistanken mot Tom Hagen, som er siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone. Sentrale personer i etterforskningen skal også ha ment at politiadvokat Mathias Hager burde bruke disse opplysningene i retten da de ville varetektsfengsle Tom Hagen.

- Spørsmålene berører arbeid med å kartlegge mest mulig av Tom Hagens aktivitet forsvinningsdagen. Jeg kan på grunn av bevisforspillelsesfaren og den pågående etterforskningen ikke kommentere dette noe nærmere, sier påtaleansvarlig i saken, Haris Hrenovica, til Nettavisen.

Tom Hagen benekter å ha noe som helst å gjøre med forsvinningen.

Les også: Tidligere polititopp om Tom Hagen-løslatelsen: - Noe av det verste som kunne skje

Selv om politiet argumenterte med styrke at det var sannsynlighetsovervekt for å mistenke Tom Hagen for drap, ble han løslatt fra varetektsfengsling av Eidsivating lagmannsrett i begynnelsen av mai.

Nettavisen får også opplyst at politiet mener det er sannsynlig at Tom Hagen selv kan ha slettet de to første anropene fra telefonen, men at det skal være uklart hvorfor. Politiet skal også ha stusset over at de to anropene ikke var å finne på hans telefon når han har forklart i avhør at han har begrenset digital kompetanse.

Ifølge personer som kjenner Tom Hagen sender han for eksempel aldri SMS-er og selv beskriver milliardæren seg som gammeldags og analog.

Klikk på bildet for å forstørre. Politiadvokat Haris Hrenovica.

Politiadvokat Haris Hrenovica. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Må kvalitetsikre funn

Personer som kjenner ham sier også at det er usannsynlig at Tom Hagen selv kan klare å finne frem til en anropslogg og slette anrop på egenhånd.

- Da må det være andre enn ham selv som har slettet anropene, eller det må være andre omstendigheter som har gjort at de ikke er der lenger, sier en person til Nettavisen som har kjent Tom Hagen i over 15 år.

Nettavisen får også opplyst at politiet foretar konkrete undersøkelser av årsaken til at de to anropene er borte fra telefonen. En sentralt plassert kilde opplyser at det undersøkes om «det kan ha andre naturlige forklaringer».

Fortsatt venter politiet på bekreftelser på disse undersøkelsene. I mellomtiden er det åstedet som er gjenstand for intensiv etterforskning.

- Status i saken per nå er at etterforskningen fortsetter med full styrke, og det er åstedsarbeid i Sloraveien politiet har brukt en del tid på. Det er viktig med tanke grundigheten. Spor skal analyseres og kvalitetssikres. Det er det som tar tid, sier Hrenovica.

Les også: Tom Hagens forretningsforbindelser og naboer sjokkert

Klikk på bildet for å forstørre. Eksteriørbilde av boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Politiet har intensivert undersøkelser etter spor i boligen til Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Forrige uke fikk politiet klarsignal fra retten til å fortsette ransaking av boligen til Tom Hagen. Politiet mener dette er et åsted for drap. Mandag bekrefter påtaleansvarlig Hrenovica til Nettavisen at de har gjort nye funn og har fått nye bevis mot Tom Hagen.

Politiet mener drapshypotesen er styrket med de nye funnene. I ransakingskjennelsen heter det følgende:

«Det er i perioden som ransakingen har pågått tilkommet bevis som politiet mener har bevisverdi, og som begrunner de undersøkelser som pågår. Hensiktsmessigheten og nødvendigheten av ransakingen og de åstedsundersøkelser som pågår er godt fundert i etterforskningsmessige hensyn.»

Men enn så lenge er han ikke pågrepet på nytt.

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Politiet jobber på spreng med å få flere pågripelser

- Må kartlegge Tom Hagens liv

Politiet mener det er sentralt å få et mest mulig dekkende bilde av Anne-Elisabeths liv og vaner, eiendeler, omgangskrets og konflikter for å kartlegge potensielle gjerningspersoner og motiv.

Nettavisen har tidligere omtalt at politiet mener det er økonomisk motiv bak drapshandlingen. Tom Hagen har også blitt grillet om ektepakten i avhør.

«Etter 49 års ekteskap med Tom Hagen er det ikke til å unngå at søk og kartlegging av hennes liv også til dels vil innebære en kartlegging av Tom Hagens liv, og dermed også et inngrep ovenfor han, uavhengig av hans status i straffesaken», heter det i den siste kjennelsen fra retten.

Les også: Vitner i politiavhør: «Usannsynlig at Tom Hagen har noe med dette å gjøre»

- Hva konkrete åstedsundersøkelser utføres?

- Jeg kan ikke gå i detalj på hva vi gjør, men stedet er av vesentlig betydning for saken. Det er utvilsomt et sted for en alvorlig straffbar handling. Da er vårt fokus å samle inn spor som kan belyse hva som fant sted, sier Hrenovica.

Klikk på bildet for å forstørre. Ektepakt mellom Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Ektepakt mellom Tom og Anne-Elisabeth Hagen. Den første tinglysningen skjedde i 1987. Den er senere revidert. Tom Hagen har fått flere spørsmål om ektepakten i avhør. Foto: Skjermdump

Han forteller også at de jobber med rekonstruksjoner, retesting av spor som tidligere er sikret, men han ønsker ikke å konkretisere dette.

Les også: Politiet undersøker om kryptopenger er gått til mulige medvirkere av drapssiktede Tom Hagen

Da Tom Hagen ble løslatt slo lagmannsretten fast at det ikke engang er sannsynlighetsovervekt for at det er begått drap i boligen, slik politiet mener.

- Jeg har ingen kommentar til det, sier Hrenovica kort.

- Hvorfor ikke?

- Det er en vurdering lagmannsretten gjør på selvstendig grunnlag med de bevisene de fikk forelagt på daværende tidspunkt. Politiets oppfatning er at det er en alvorlig straffbar handling som har funnet sted der og vi er nødt til å gjøre de undersøkelsene for å belyse nettopp hva som skjedde på stedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag