– Det har vært over gjennomsnittet mange tilfeller av ordensforstyrrelser og slagsmål i natt, sier operasjonsleder Tor Jøkling til NTB.

Fra klokken 23 fredag kveld til klokken 2.30 natt til lørdag anslår han at det har vært mellom 15 og 20 tilfeller av uprovosert vold i hovedstaden. De fleste i Oslo sentrum.

– Mye tyder på at det er snakk om større gjenger med menn som uprovosert går til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper, forklarer Jøkling. Gjerningspersonene er av utenlandsk av opprinnelse og anslås å være sent i tenårene.

– De har gått hardt til verks og slått ned folk og sparket dem mens de har ligget nede, forteller Jøkling.

Alle de utsatte beskriver som «lettere til middels skadd». Et offer fikk tennene slått ut.

– Det er klart vi ser alvorlig på det. Man ska kunne gå ut og ha det gøy på byen uten å frykte uprovosert vold, sier Jøkling.

Noen av gjerningsmennene er pågrepet, og noen er bortvist. I andre tilfeller var gjerningsmennene forsvunnet da politiet ankom stedet.

Kvinne funnet med kuttskader

Lørdag morgen har politiet rykket ut til en voldshendelse i en blokk på Ammerud. I en leilighet ble det funnet en kvinne med kuttskader i en arm.

Politiet har kontroll på to personer i forbindelse med hendelsen. Det to personene var på vei vekk fra stedet. Ifølge operasjonslederen var det flere personer i leiligheten hvor hendelsen skjedde. Hendelsesforløpet er uklart.

– Vi driver og nøster i hva det er som har skjedd, sier han.

Kvinne ranet og slått ned

Natt til lørdag melder politiet også om en hendelse der en kvinne i 20-årene ble slått og ranet på Tøyen T-bane i Oslo. Antatte gjerningsmenn er pågrepet.

Kvinnen skal ha blitt slått flere ganger i ansiktet, men er ikke alvorlig skadd, opplyser operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

Hun var sammen med en venninne da hendelsen skjedde og varslet politiet klokken 4.20.

– Den første meldingen vi fikk inn gikk ut på at en av dem var forsøkt voldtatt og at en av dem var slått flere ganger og fratatt en telefon, forteller Jøkling.

Politiet som ankom stedet, oppfattet det til å være snakk om et ran, ikke et voldtektsforsøk.

– Foreløpig ser vi på det som ran på offentlig sted. Men vi skal avhøre de involverte, så får vi se om det blir flere forhold, sier Jøkling.

Politiet sporet gjerningspersonen til en taxi på Skullerud.

– Da vi ankom, så politiet mannen gå ut av drosjen samtidig som han viftet med kniv mot drosjesjåføren, forteller operasjonslederen til NTB.

Sjåføren kom fra hendelsen uten skader.

Mannen i 30-årene er pågrepet. Han vil også bli siktet for forulemping av offentlig tjenestemann. Den frastjålne mobiltelefonen ble funnet på mannen.

(©NTB)