*Nettavisen* Nyheter.

Politiet nederst på «innsats-lista» etter 22.juli

Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix

93 prosent av nordmenn mener at de frivillige gjorde en god innsats på Utøya. Nederst på lista, er politiet.

05.07.12 16:38

Politiet har fått mye kritikk for sin innsats 22.juli. Politihøgskolen(PHS) har nå lagt frem en forskningsrapport som har undersøkt folkets tillit til politiet etter terrorangrepen 22.juli.

Tre tillitsmålinger er gjort etter 22.juli, og her svarer mellom 87 og 93 prosent at de har stor eller svært stor grad av tillit til politiet. 73 prosent mener også at politiet gjør en god jobb i forhold til de oppgavene de har. Det er samme andel før og etter 22. juli.

Kritisk til innsats på Utøya
Likevel scorer politiet lavest på lista over best innsats fra de ulike aktørene på Utøya.

De som ble spurt har fortsatt en generell høy tillit til politiet etter 22. juli, men er mer kritisk til deres innsats under terrorangrepene.

Blant publikum mener 93 prosent at de frivillige gjorde en god innsats på Utøya.

Deretter følger sykehusene, ambulansepersonell, kongehuset, hjelpeorganisasjoner, brannvesen, sivilforsvar og Regjeringen som aktører folket syntes gjorde et godt arbeid.

Sist på lista kommer politiet - med 63 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De frivillige gjorde en stor forskjell
Marit Egge, en av forskerne bak undersøkelsen, mener dette har noe å gjøre med de høye forventningene som stilles til politiet.

- Her sammenlignes svært ulike instanser, og politiet har de vanskeligste oppgavene når ting som dette skjer. Ikke minst er forventningene til politiet de aller høyeste, sier Egge til Nettavisen.

Likevel mener hun at de frivillige fortjente å få den høyeste prosentandelen på innsats-lista.

- At de frivillige kommer best ut, synes jeg er veldig velfortjent. Det er ingen forventninger til at de skal handle i en slik situasjon, men det gjorde de, sier Egge.

- Det har jo kommet frem at de frivillige virkelig utsatte seg selv for fare, og det har gått opp for oss hvor mye det betydde at så mange ble plukket opp av vannet. Så vidt jeg vet, var det ingen som druknet på svømmeturen fra Utøya. De frivillige gjorde en stor forskjell.

Flere positive enn negative
Grunnen til at en større andel oppgir å ha tillit til politiet enn andelen som mener de gjorde en god innsats på Utøya, tror hun har noe å gjøre med den totale samfunntillitten nordmenn har.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steinar Frøyshov

- Spesielt når man føler en slik utrygghetsfølelse som etter 22.juli, slutter mange opp om de verdiene. Grunnen til at tillitten har økt, knyttes ikke nødvendigvis til politiets innsats den 22.juli, men situasjonen vi var i etter 22.juli, tror Egge.

Gjennom årene har tilitten til politiet vært høy og stabil. De er mellom 83-86 prosent som har hatt stor eller svært stor grad av tillitt de foregående årene, og dette har til og med økt etter 22.juli.

- Selv om politiet kommer nederst, så legg merke til at 63 prosent er positive. Altså er det flere som mener de har gjort en positiv innsats, enn en negativ, sier Egge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag