*Nettavisen* Nyheter.

Politiet nekter sprøyteutdeling i Oslo

Oslo (NTB): Oppsøkende tjenester får ikke lenger lov av politiet å dele ut rene sprøyter, sårvask og vann til rusavhengige i Oslo sentrum. De frykter resultatet vil bli flere dødsfall.

Politiet i Oslo har i sommer innført en hardere linje og nekter oppsøkende tjenester å dele ut brukerutstyr i områdene rundt Oslo S, skriver Dagsavisen.

- Tidligere nådde vi ut til opp mot 450 personer i måneden med helsehjelp. I juli hjalp vi under 100. Nå vet vi det brukes skittent utstyr. Det er så trist å ikke kunne hjelpe der det trengs, sier sykepleier Jenny Sandaker i Sykepleie på hjul.

Flere andre hjelpeorganisasjoner mener at politiet er blitt mer aggressive og bestemte i sommer.

- Da jeg delte ut vann og snakket med en bruker, dyttet politiet meg brutalt vekk og sa vi skulle komme oss bort. Det går ikke an, sier Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Også privatpersoner som prøver å hjelpe ved å dele ut matpakker og drikke blir bortvist av politiet.

Politisjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, bekrefter at politiet har endret holdning.

- Vi har gått inn for en hardere linje. Nå er det nok. De får ikke lov til å dele ut utstyr i områdene rundt Oslo S lengre. Det fører til altfor store ansamlinger av folk som dytter i seg narkotika. Faktisk er de med på å utføre en straffbar handling og det er dobbeltmoralsk, sier Stølen.

Rusmiddeletaten i Oslo har støttet politiets initiativ for å stoppe utdeling av brukerutstyr på Plata. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.