(Avisa Oslo/Nettavisen): På søndag er det ventet at så mange som 60.000 mennesker trekker til Bjerke travbane for se det tyske metallbandet Rammstein. Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for arrangementet – og ikke bare på grunn av lydnivået i en bydel som til vanlig har 35.000 innbyggere.

Ruter er blant dem som har vært skeptiske. I utgangspunktet advarte de mot konserten.

– Ruters utgangspunkt har vært å anbefale at det ikke gjennomføres et så stort arrangement på Bjerke travbane. Dette fordi det ikke er infrastruktur i området for å ta imot så store publikumsmengder, sa Øystein Dahl Johansen, pressekontakt i Ruter, til Avisa Oslo på lørdag.

Lange køer

Konserttilskuerne bruker både gangfelt og sykkelfelt langs køen som i 18.30-tiden nærmer seg en kilometer lang, ifølge Avisa Oslos reporter på stedet. TV 2 meldte rundt klokken 19.00 at den lange køen skyldes at halvparten av scanningssystemet til billettene er nede, ifølge en vekter kanalen har snakket med.

Like før klokken 19.30 opplyser imidlertid arrangøren at problemet med scanningssystemet er løst.

– Det er et problem vi hadde beredskap for og løste raskt. Køene beveger seg fint fremover nå, vi har god kapasitet og alle kommer til å rekke inn, skriver arrangør Mark Vaughan i All Things Live i en SMS til TV 2.

Søndag kveld gikk det greit for seg ved konsertområdet, opplyser operasjonsleder Eirik Sannes i Oslo politidistrikt til NTB.

– Vi har hatt kjennskap til konserten i lang tid. Det var litt trafikale utfordringer i starten, men det har løst seg, sier Sannes.

I 22-tiden, ikke lenge før konserten er over, har politiet en klar oppfordring til publikum.

– De må regne med å ta beina fatt for å komme seg vekk fra området. Det er en utopi å forvente at de kan bli henta der oppe, sier Sannes til Avisa Oslo..

Han ber også publikum følge med på oppdateringer som kommer på Twitter, hvor de allerede har varslet at Trondheimsveien nordover fra Sinsenkrysset og sørover fra avkjøringen til Linderud, blir sperret fra og med klokken 22.00 søndag kveld.

Stengte riksvei

Klokken 18.05 opplyste Vegtrafikksentralen øst at politiet har stengt strekningen Riksvei 4 Sinsenkrysset - Bjerke i retning Gjelleråsen.

– Rv. 4 Sinsenkrysset - Bjerke er nå stengt i retning Gjelleråsen for personbiler. Mange bilister stoppet langs veien for å slippe av passasjerer, politiet har derfor stengt strekningen inntil videre, står det å lese på Twitter.

Politiet bekreftet også meldingen fra Vegtrafikksentralen i en egen Twitter-melding:

– I forbindelse med Rammstein-konserten, for å sikre fremkommelighet for shuttlebussene, er RV4 Trondheimsveien sperret for vanlig trafikk nordover fra Sinsenkrysset, står det å lese.

Klokken 20.17 kan politiet imidlertid fortelle at veien er åpen igjen.

– RV4 Nordgående fra Sinsenkrysset er ikke lenger stengt. Det er likevel begrenset fremkommelighet nordover frem til etter konserten er avsluttet nærmere midnatt, skriver de på Twitter.

Trafikale begrensninger

Politiet fortalte til Avisa Oslo på lørdag at de stålsetter seg til det som skjer etter at Rammstein er ferdig for kvelden.

Vår største bekymring akkurat nå er etter konserten, i og med at det er 60.000 mennesker der. Det er ikke sikkert alle klarer å få tak i offentlig kommunikasjon, og at noen faktisk må gå hjem. Det er tross alt ganske mange som skal fra et sted til et annet på samme tid, sa operasjonsleder Gjermund Stokkli.

På grunn av den høye ansamlingen av folk, vil det bli trafikale begrensninger i området. Refstadveien blir sperret fra klokka 22 til 02. Riksvei 4 ved Årvollkrysset vil bli stengt for av- og påkjøring mellom klokka 21 og 05. Politiet opplyser om at det vil være begrenset med parkering i området, og de anbefaler buss eller T-bane.

Vi håper det går bra og at folk smører seg med tålmodighet, la han til.

Redusert fremkommelighet

Politiet har tidligere skrevet i en e-post til Avisa Oslo at folk heller ikke kan forvente å kjøre bil/taxi helt frem til arenaen, heller ikke for å bli satt av eller hentet.

«Arrangør har satt opp shuttlebusser som går ned til sentrum, i tillegg vil det bli økt kapasitet på T-banen. Naboer og øvrige trafikanter vil oppleve noen redusert fremkommelighet i en periode, spesielt rundt avslutning av konserten», sto det videre i e-posten.

Samarbeider godt

Stokkli har også sagt at en innsatsleder og en del andre ressurser er dedikert til konserten.

Det er et tilstrekkelig antall patruljer, som skal være der og sørge for at konserten går rolig og fint for seg.

Til Avisa Oslo har han fortalt at de har et samarbeid med arrangøren, og at de også vil være i kontakt med Ruter og Unibuss.

Politiet ble tidlig informert om konserten og har siden nyåret hatt jevnlige møter med sikkerhetsansvarlig og andre aktører som ambulansetjenesten, brannvesenet og Unibuss, som skal frakte publikummere til og fra konserten.

De presiserer at «både arrangør og firmaansvarlig for sikkerhet er store aktører som vi har samhandlet med ved en rekke ulike anledninger tidligere, med godt resultat.»

Folk er de i beste hender, forsikret Stokkli før søndagens konsert.

Avisa Oslo har vært i kontakt med sikkerhetsansvarlig Jørgen Aas, som henviser til arrangør All Things Live. De har ikke svart på Avisa Oslos henvendelser lørdag kveld.

En scene brolagt med sex, vold og provokasjon

Flere reagerer kraftig etter konsertopplevelse: – Jeg har aldri vært så varm noensinne

Bjerke-ulykken: Hadde ikke varslet politiet i god tid

Les flere saker fra Avisa Oslo her