KONGSBERG (Nettavisen): På en ny pressekonferanse fredag om Kongsberg-drapene sa politiet at siktelsen mot den 37 år gamle drapsmannen vil bli utvidet.

- Han er per i dag siktet for fem drap. Han har skadet tre personer fysisk, men det er mange flere fornærmede i denne saken. Det er mange flere som ble skutt etter og som følte livsfrykt. Siktelsen kommer til å bli utvidet, sa politiadvokat Per Thomas Omholt.

- Hvor mange fornærmede er det snakk om som ikke er fysisk skadd? spurte NRKs krimreporter.

- Forholdsvis mange, svarte politiadvokaten.

Svekket hypotese om jihad

Omholt sier det på dag tre av etterforskningen er for tidlig å konkludere om gjerningsmannens motiver, men gjorde det klart at hypotesen om hellig krig, jihad, er svekket mens politiet heller mot at sykdom er bakgrunn for handlingene. Han understreket at politiet fortsatt holder alle muligheter åpne.

Den siktede er tatt hånd om av helsevesenet og befinner seg nå på en psykiatrisk institusjon.

- Alt rundt ham er av interesse

Politiet kom på pressekonferansen med en oppfordring til flere vitner om å melde seg.

- Alt rundt ham er av interesse for politiet, sa Omholt og sa politiet gjerne vil ha kontakt med vitner som kan fortelle om gjerningsmannens liv de siste årene.

Politiet sier de ikke er klare til å gå ut med navnene på de fem drepte ennå.

- En tøff sak for lokalsamfunnet

- Vi ønsker å komme med så mye informasjon som mulig, men vi må avveie det mot etterforskningen, innledet Omholt på pressekonferansen.

- Dette er en svært alvorlig sak. Det er en tøff sak for et lokalsamfunn og for et land. Vi skal finne ut hva som skjedde, sa Omholt videre.

Han startet med å gjøre kort rede for hva som skjedde onsdag. Det kom inn melding til politiet klokka 18.13 på onsdag. Politiet fikk da vite at en mann med pil og bue skjøt etter folk på Coop på Vestsida i Kongsberg.

- Han er per i dag siktet for fem drap. Han har skadet tre personer fysisk, men det er mange flere fornærmede i denne saken. Det er mange flere som ble skutt etter og som følte livsfrykt. Siktelsen kommer til å bli utvidet, sa Omholt.

Han pekte på at angrepene har skjedd inne på private adresser og ute i det offentlige rom.

Tause om våpendetaljer

Omholt sier han ikke ønsker å si noe om våpen som er benyttet ennå. Torsdag sa politiet at det er benyttet tre våpen, men noe mer ville ikke politiet si nå av hensyn til vitneavhørene som står igjen. Så langt er det gjort over 50 vitneavhør.

Kripos bistår Sørøst politidistrikt, som også trekker på ressurser fra hele politidistriktet.

Har ikke erkjent straffskyld

- Vi skal finne ut hva som har skjedd, hvorfor det har skjedd og hvem som har gjort det. Siktede har i denne saken erkjent de faktiske forhold, men han har ikke erkjent straffskyld. Det går mer på det subjektive i forhold til helse, sa Omholt videre.

Tror bakgrunnen er sykdom

Politiet har jobbet ut fra flere hypoteser knyttet til motiv; blant dem sykdom, sinne, jihad.

- Den hypotesen som er styrket gjennom etterforskningen er at bakgrunnen er sykdom. Vi holder muligheten åpen for at andre hypoteser kan styrkes, sa Omholt.

- Siktelsen gjelder ikke terror så langt. Dette er et spørsmål vi vurderer fortløpende. Den videre etterforskningen vil vise om terrorparagrafen kommer til anvendelse.

Nettavisen spurte på pressekonferansen hva politiet legger i begrepet konvertitt. På en pressekonferanse torsdag ble det opplyst at Espen Andersen Bråthen hadde konvertert til islam.

- Som jeg sa i sted, er det nå sykdommen som er det sterkeste motivet, svarte Omholt og sa opplysningene om religiøs tilhørighet knytter seg til hva vedkommende har lagt ut på sosiale medier.

Ønsker kontakt med flere vitner

Politiet ber vitner som har noe å fortelle om gjerningsmannen må melde seg, om det så gjelder forhold ti år tilbake i tid.

- Når det gjelder avdødes identitet, må vi formelt identifisere de, og pårørende må varsles. Vi håper å komme ut med navnene så fort som mulig, sa Omholt.

Når det gjelder politiets opptreden, sa Omholt at etterforskningen også vil se på dette.

Espen Andersen Bråthen, som er siktet for drapene på Kongsberg onsdag kveld, er besluttet varetektsfengslet i fire uker.

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet onsdag kveld.

De tre personene som ble skadd i angrepene på Kongsberg, er fredag skrevet ut fra sykehus, opplyser Torfinn Frostad, pressevakt i Vestre Viken, til VG.