RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet om Krekar: - Han har ødelagt liv


FRAMSTILT: Krekar - som siden februar har vært varetektsfengslet for oppfordring til straffbare handlinger - blir fredag framstilt for forlenget varetekt. Her sammen med sin forsvarer, Brynjar Meling. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Mediehuset Nettavisen)
FRAMSTILT: Krekar - som siden februar har vært varetektsfengslet for oppfordring til straffbare handlinger - blir fredag framstilt for forlenget varetekt. Her sammen med sin forsvarer, Brynjar Meling. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Krekar varetektsfengslet i sju nye uker. Politiet varsler rettssak i oktober.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Dette er en ren politisk sak, sa Krekar da han fredag ble framstilt for fornyet varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Han begjærte seg løslatt, men tingretten ga politiet medhold, og 58-åringen kan holdes varetektsfengslet i ytterligere sju uker. Krekar tok betenkningstid på om han anker avgjørelsen.

Politiets argument for videre fengsling var at det er gjentakelsesfare i saken.

- Det er stor sannsynlighet for at han gjør lignende straffbare forhold, sa politiadvokat, Vegard Rødås.

Rødås viste til en sakkyndigrapport som den svenske forskeren Magnus Ranstorp har utarbeidet. I rapporten problematiserer Ranstorp grensene for ytringsfrihet og straffbare uttalelser, og kommer til at Krekar klart går over grensen

Les også: Krekar ville ikke svare på om han angrer på NRK-intervjuet

- Sonet ferdig

Najmuddin Faraj Ahmad - som Krekar egentlig heter - ble pågrepet utenfor sitt hjem i februar etter at han i et NRK-intervju kvelden før kom med det politiet mener er oppfordring til straffbare handlinger og trusler. Siden har han sittet varetektsfengslet.

Tingrettsdommeren mener det er grunnlag for å holde Krekar varetektsfengslet videre.

- Retten peker på at utsagnene var rettet mot enkeltpersoner i Norge, etter at han er dømt for lignende uttalelser. Hensikten med dette å på ny gjenoppta de straffbare handlingene. Dette er ikke vernet av ytrings- eller religionsfrihet.

Krekars advokat, Brynjar Meling, mener klienten nå har sittet varetektsfengslet så lenge at han mest sannsynlig har sonet ferdig den eventuelle fengselsstraffen han vil få for uttalelsene i NRK-intervjuet.

- Derfor mener vi påtalemyndigheten burde hatt en eventuell tiltale klar, sier Meling til Nettavisen før Krekars fengslingsmøte.

Les også: Kritikk mot NRKs Krekar-intervju

Torsdag skrev VG at Riksadvokaten har bedt Statsadvokaten om å tiltale Krekar for brudd på straffelovens paragraf 140, som går på oppfordring til straffbar handling.

I det omstridte NRK-intervjuet sa Krekar at det er muslimers rett å drepe dem som fornærmer profeten med karikaturtegninger. Han uttalte også at han ville gi en gave til den som dreper Halmat Goran, en av kurderne som Krekar er dømt for trusler mot.

Bakgrunnen for Krekars uttalelse er at Goran la ut en video hvor han brant koranen for noen år siden.

Les også: Kurder ber om mer beskyttelse etter Krekar-trussel

- Bor på hemmelig adresse

Som et annet argument for at Krekar fortsatt måtte holdes fengslet, sa aktor Rødås, at man må ta hensyn til Goran og hans familie.

- Han bor på hemmelig adresse, og man må ta hensyn til fornærmede og hans familie. Det er snakk om ødelagte liv her, og man må se på konsekvensene en eventuell gjentakelse av slike trusler vil få.

Rødås opplyste i retten at han regner med at rettssaken mot Krekar i denne saken kan ventes om noen uker - kanskje i oktober.

- Det er lite sannsynlig at det vil gå så raskt, lød Melings svar.

Han viste så til at Krekar må løslates fram til rettssaken, fordi han risikerer å oversone. Altså sone flere varetektsdøgn enn han til slutt kan bli dømt til.

Rødås på sin siden, sier det ikke er fare for oversoning i denne saken.

- Han fikk over to års fengsel for en lignende sak for noen år siden, så det er jeg ikke bekymret for.

Brynjar Meling sa også i fengslingsmøtet at svenske Magnus Ranstorp - som påtalemyndigheten har brukt i spørsmålet om hvilke lovbrudd Krekar begikk in NRK-intervjuet - i tillegg til å opptre som sakkyndig, også påtok seg en rolle som en slags dommer.

- Han har kommet med synspunkter om hva min klient har gjort, noe som er domstolens privilege, sa han.

Kritisk til Magnus

Meling var også kritisk til intervjustilen NRKs reporter brukte i innslaget som er en del av Riksadvokatens tiltale.

Han mener at Anders Magnus stilte konkrete spørsmål, vel vitende om hva mulla Krekar kom til å si, og at NRK deretter publiserte de mest kontroversielle og oppsiktsvekkende uttalelsene.

Advokaten påpekte også at Krekar fikk hundrevis av mediehenvendelser etter løslatelsen i januar, men svarte kun på fire – NRK, Al Jazeera, RTL og revyavisa til Kyrksæterøra revylag.

– Det nevnes fordi det gis inntrykk av mulla Krekar nærmest uoppfordret etter løslatelsen flyr til pressen med sitt budskap, sa forsvareren.

- Står fortsatt for det

Til Nettavisen sier Meling at Krekar ikke angrer på uttalelsene som førte til at han nå har sittet varetektsfengslet i nesten et halvt år.

- Han står for uttalelsene, og det kommer han nok til å gjøre så lenge det er pust i ham. Eller med mindre han endrer tro, noe som er lite sannsynlig.

Men på spørsmål om hans klient angrer på at han kom med uttalelsene offentlig, er Meling usikker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere