*Nettavisen* Nyheter.

Politiet om skytedramaet i Hedmark: – Det ble løsnet skudd nokså umiddelbart

SPERRET AV: Politiet har sperret av et område i Ottestad i Stange, etter at to personer ble skutt. En sivilist er drept, mens en politimann har kommet alvorlig til skade. Foto: Jan Morten Frengstad (Østlendingen)

Politiet skal ha kjent til gjerningsmannen fra før.

26.09.15 22:53

Lørdag ettermiddag ble én person drept og en politimann alvorlig skadet i en skuddutveksling i Stange kommune i Hedmark.

Les hele bakgrunnen her: Person skutt og drept av politiet, politmann skadd

Politiet rykket ut til Godtlandsveien i Ottestad etter å ha fått opplysninger om at det befant seg en ruset person der.

Da politiet kom inn i boligen ble det løsnet skudd mot tjenestemennene raskt. Gjerningspersonen ble skutt av politiet og døde.

- Så langt jeg har oppfattet dette så ble man møtt nokså umiddelbart med et skudd, sier politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt.

Tatt til sykehus

Polititjenstemannen som ble skutt, en erfaren tjenestemann, er brakt til sykehus. Han skal ikke være livstruende skadd.

- Det jeg vet, er at det ser ut til å gå bra, og at det ikke er livstruende, sa politistasjonssjef Bjørn Lier på pressebriefingen på Hamar politihus.

Politiet ønsker ikke å informere om hvor han er truffet eller om det ble utløst flere skudd.

- Vi tror vi kjenner vedkommende fra før, men det var først og fremst situasjonsbeskrivelsen som gjorde at man her var forberedt på at man skulle være utstyrt på måten som er pålagt, politimester Tormod Bakke.

- Ikke belastet område

Området skuddutvekslingen skjedde i, er ifølge politiet ikke et spesielt belastet område. Det er tettbebygd med rekkehusbebyggelse.

På spørsmål om hvorfor de rykket ut, opplyser politiet:

- Vi fikk opplyst at det var en ruset person som opptrådte på en måte som gjorde som kunne oppfattes som ustabil.

Kriseteam i beredskap

- Det er etablert kontakt mellom vårt interkommunale kriseteam og politiet. Kriseteamet vil bistå politiet med det de måtte ha behov for. Det går på menneskelig kontakt og kan være rettet mot for eksempel pårørende og naboer, sier rådmann Stein Erik Thorud i Stange kommune til NTB.

– Foreløpig har politiet ikke sagt så mye om selve hendelsen, så vi avventer og står i beredskap, sier rådmannen.

Første drept av politiskudd siden 2006

Det viser en politirapport som Dagbladet har sitert.

Politiet skjøt ved tre anledninger i fjor, og har løsnet skudd fem så langt i år.

Sist gang en person falt i skuddveksling med politiet, var da en mann med hagle forskanset seg under en garasje på Skui i Bærum 22. april 2006. Før det ble en mann skutt og drept av politiet i Larvik i 2005.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bente Hagen er naboen til den drepte i skytedramaet på Otterstad. Hun slipper ikke inn i leiligheten sin i natt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Naboene slipper ikke inn

Personer som bor i oppgangen får ikke slippe inn i leilighetene sine lørdag kveld.

Flere naboer og skuelystne har i løpet av kvelden samlet seg utenfor blokken der krimteknikere jobber lørdag kveld.

– Jeg kjente ikke den drepte, men vi sa hei på vei inn og ut av blokka. Han virket som en rolig person, sier Bente Hagen til NTB.

Hun er en av dem som har fått beskjed om at de ikke får slippe inn i leiligheten lørdag. Det er uklart når hun og de andre får komme hjem. Natten skal hun tilbringe hos en venninne.

– Jeg fikk vite om skytingen da datteren min ringte. Ingen av oss var hjemme – heldigvis. Det er uhyggelig at sånt skjer, sier Hagen.

Lørdag kveld hadde Spesialenheten for politisaker allerede gjennomført de første avhørene av de involverte tjenestemennene, ifølge Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.