*Nettavisen* Nyheter.

Politiet oppklarer færre saker

Foto: Christian Thomassen/SCANPIX

Politiets egne tall er dårlig valgnytt for justisminister Knut Storberget.

13.08.09 18:20

Torsdag la politidirektør Ingelin Killengreen fram straffesakstallene for første halvår. Tall som viser at politiets arbeid ikke går riktig vei under justisminister Knut Storberget (Ap).

Oppklaringsprosenten går tilbake
Kriminalitets- og straffesaksutviklingen første halvår 2009 viser at det ble anmeldt 2,5 prosent flere forbrytelser sammenlignet med første halvår 2008.

Samtidig har oppklaringsprosenten gått tilbake med 3,8 prosentpoeng. En oppklaringsprosent på 34,9 prosent for forbrytelser i alt er det dårligste på flere år. Regjeringens mål er at dette skal ligge på 38 prosent.

Når det gjelder vinningskriminalitet viser statistikken at seks av sju saker ikke blir oppklart. Oppklaringsprosenten er her på fattige15,8 prosent.

132.000 forbrytelser ble påtaleavgjort i første halvår 2009. Dette er 2,1 prosent eller 3000 færre saker enn på samme tid i fjor.

Tror trenden vil snu
- Tallene er ikke like gode som vi kunne ha ønsket, men jeg har full tro på at trenden nå vil snu. Eksternt har politikonflikten fått skylden for den negative endringen. Årsaksforholdet er mer komplisert enn dette. Blant annet påvirker et økt antall vinningssaker og et redusert antall narkotikasaker oppklaringsprosenten, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Flere villainnbrudd
Hun sier at færre anmeldte narkotikasaker fører til en negativ utvikling fordi politiet er flinke til å oppklare narkotikasaker. Samtidig har altså antall vinningssaker økt, og der er ikke oppklaringsprosenten like god for politiet. Blant annet ser politiet 23,3 prosent flere villainnbrudd enn i første halvår 2008.

- Mer politifolk
Justisminister Knut Storberget svarte dette på TV 2s spørsmål om hvordan regjeringen skal få bukt med den negative utviklingen på mange av politiets områder:

- Mer mannskap ut og mer politikraft ut i landskapet. Regjeringen har bevilget en milliard kroner ekstra til politiet, og det er utdannet 648 flere politifolk som nå skal ut i arbeidslivet. Framover skal vi utdanne rekordmange politifolk, og jeg forventer også å se resultater av avtalen med politiets foreninger.

Storberget tror det er mulig å snu den negative utviklingen når det gjelder oppklaring av vinningsforbrytelser nå når politiet får en bedre bemanning.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En knusende dom
Høyre-leder Erna Solberg var torsdag raskt ute med å klebe politiets statistikk til justisminister Knut Storbergets innsats.

- Tallene er en katastrofe for Knut Storberget og en knusende dom over hans fire år som justisminister.

Hun peker på at oppklaringsprosenten har falt med over 10 prosent på ett år og at ikke påtaleavgjorte saker har økt under Storbergets tid i statsrådstolen.

- En ny regjering vil måtte jobbe svært hardt for å snu skuta og hindre at vi får en ny generasjon kriminelle som er tøffere og farligere fordi de er vant til å slippe unna med kriminelle handlinger, sier Solberg ifølge en pressemelding.

- Mulig å hente ut mer
Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Per Sandberg peker på at Storberget må bære skylden for den langvarige politikonflikten og mener det er mulig å hente ut enda mer av politiets ressurser enn det Storberget har klart.

- Kvinner og menn i politiet ønsker å jobbe mer, og det er mulig å hente ut mellom to og tre timer mer i uka per hode, sier Sandberg til TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag