KONGSBERG/OSLO (Nettavisen): Flere personer ble drept og flere skadd av en mann med pil og bue på Kongsberg onsdag kveld.

– Det er fem drepte personer og to som er skadd. Den ene av de skadde er en politimann som befant seg i butikken på fritid. Han er nå på sykehus, det er også den andre personen, sa leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, Øyvind Aas, på en pressekonferanse klokken 23.15 onsdag kveld.

De to skadde personene får behandling på intensivavdelingen, sa Aas.

Se Nettavisens intervju med Aas her:

Aas opplyste også at det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

Det startet med at politiet fikk flere meldinger klokken 18.13 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg.

Pil og bue

– Vedkommende brukte pil og bue da vi fikk de første meldingene. Det er de som han da har utført noen av handlingene med, sa Aas på pressekonferansen klokken 23:15.

Politiet hadde da identiteten til gjerningsmannen. Aas sa at det ville «være helt naturlig» å ransake boligen hans onsdag kveld.

Politiet ville onsdag kveld ikke gå inn på alder og kjønn på de som er drept, men sier at de har tilknytning til stedet.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sa Aas.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sa han også.

Siktede er 37 år gammel

Senere på natten kom derimot bekreftelsen på at den siktede mannen er 37 år gammel.

– Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skriver politiet i en pressemelding natt til torsdag.

Mannen er dansk statsborger, men bosatt i Kongsberg, opplyser politiet.

Kommunen er varslet og har satt kriseteam.

Har du tips om hendelsen? Kontakt oss på telefon 02060 eller 02060@nettavisen.no.

Les også: Pågrepet mann kjørt til Drammen

Men han handlet alene

– Vi mener det er en person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sa Aas på en pressekonferanse klokken 22:00.

– Vi har alle muligheter åpne, også at det kan være en terrorhandling, sa Aas.

Politiet var på dette tidspunktet tilbakeholdne om detaljer rundt pågripelsen, men sa følgende:

– Jeg kan bekrefte at det har vært en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, hvor han da velger å stikke fra stedet. Han er da ute av vår kontroll i en periode, før vi på nytt får kontakt med ham, og får pågrepet ham, sa Aas.

Gjerningsmannen ble pågrepet klokken 18:47.

– Vi har ingen skadde blant politiet som var involvert i aksjonen, sa Aas.

Les også: Thomas så dramaet på nært hold: –⁠ Uvirkelig

En person er pågrepet. Det pågår nå ikke aktivt søk etter flere personer, sa Aas klokken halv ni.

Se klipp fra pressekonferansen her (bilder fra NRK):

– Situasjonen var uoversiktlig, og det var mye ressurser som ble sendt til Kongsberg fra flere steder, sa Aas.

Den pågrepne gjerningspersonen er en mann. Flere opplysninger om mannen kunne ikke politiet gi på dette tidspunktet.

– Det er fortsatt stor politiaktivitet i området, sa Aas.

Årsaken er bevegelsene til gjerningsmannen i området.

– Gjerningspersonen har beveget seg over et ganske stort område og utført handlinger på flere steder. Vi jobber nå med å sikre spor, sa Aas.

Inne på en butikk

Vitner opplyser at en mann skal ha vært inne på Extra på Vestsiden og siktet på folk.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier til Nettavisen klokken 21.40 at ingen av deres ansatte er fysisk skadet:

– Vi kan bekrefte at det har vært en alvorlig hendelse i vår butikk, og at ingen av våre ansatte er fysisk skadet. Vi er nå opptatt av å følge opp våre ansatte, og utover det henviser vi til politiets etterforskning.

– Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV.des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Politidirektoratet har sendt ut en nasjonal ordre om midlertidig bevæpning. Den er gitt for å øke beredskapen og politiets innsatsevne, skriver direktoratet i en pressemelding.

Dette er et ekstra beredskapstiltak. Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet.

Erna Solberg: – Forstår at folk er redde

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse klokken 22.45 onsdag kveld.

– Hendelsene ryster oss, sa Solberg.

Statsministeren understreker at det er mye vi ikke vet om det som har skjedd.

– Jeg forstår at mange er redde, men politiet mener at de nå har kontroll, sa hun.

– Våre tanker går til dem som er rammet av dette og deres nærmeste, sa statsministeren.

– Forferdelig hendelse

– Dette er en forferdelig hendelse, sa ordfører Kari Anne Sand til Nettavisen onsdag kveld.

– Kommunen har satt krisestab og krisemottak på ett av byens hoteller. Her kan vi ta imot pårørende og andre som har behov for det, sa hun.

– Alle her blir berørt av dette, sier ordføreren. Hun og resten av ledelsen blir sittende i krisestaben utover kvelden.

Melding om pil og bue

Det var klokken 18.28 onsdag at politiet meldte at det pågikk en aksjon i Kongsberg sentrum. De fikk først melding klokken 18.13.

Politiet ba tidlig publikum om å holde seg innendørs fordi de ikke hadde kontroll på gjerningspersonen. Den første meldingen var at en person var blitt skutt etter med pil og bue.

Det var lokalavisen Laagendalsposten som først meldte at politiet opplyste til dem klokken 19 at gjerningspersonen var pågrepet.

Laagendalsposten skriver at et vitne så gjerningsmannen løpe i Hyttegata med politiet etter seg og at de skjøt etter ham, med det han mener var en maskinpistol.

Vitnet så også en kvinne ligge skadet i krysset og rope etter hjelp.

Sykehus i beredskap

Pressekontakt i Vestre Viken, Ole Jonny Karlstrøm, sa at Drammen sykehus var satt i beredskap og at de jobber med å få oversikt over situasjonen, meldte NRK klokken 20.10.