*Nettavisen* Nyheter.

Politiet pågriper ikke bedragere i Anne-Elisabeth Hagen-saken

Familien utsatt for bedrageriforsøk:

Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen, men jobber også ut ifra andre hypoteser. Foto: PRIVAT/POLITIET

- Det er ikke snakk om at vi ikke skal gjøre noe med dette, men at det ikke er noe vi skal gjøre noe med akkurat nå, sier politiinspektør Tommy Brøske til Nettavisen.

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i seks måneder, og fortsatt driver politiet intens etterforskning.

Hun har vært sporløst forsvunnet siden hun ble bortført fra sitt eget hjem 31. oktober, i Lørenskog, ca 15 km øst for Oslo. Anne-Elisabeth er ektefelle til milliardæren Tom Hagen, som har slått seg opp på strøm og eiendom. Ifølge Kapital hadde han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i september 2018.

En uventet utfordring for politiet er flere forsøk på å svindle Anne-Elisabeth Hagens familie for penger etter at hun forsvant. Politiet har avslørt flere slike svindelforsøk fra falske kidnappere som har villet utnytte den sårbare situasjonen familien er i. Det var Dagbladet som omtalte denne nyheten først.

BAKGRUNN: Politiet mener konen til en av Norges rikeste er kidnappet

- Ikke kapasitet til bedragere

I midten av april uttalte politiinspektør Tommy Brøske til Nettavisen at politiet ikke hadde foretatt seg noe overfor bedragerne, selv om de kjente til identiteten til noen av disse. Brøske sa også i samme intervju at politiet kjenner til at bedragerne befinner seg i Norge og i utlandet.

Politiet har fortsatt ikke foretatt seg noe i denne sammenhengen.

- Hvis dere vet hvem dette er, hvorfor pågriper dere ingen av disse?

- Det er ikke snakk om at vi ikke skal gjøre noe med dette, men at det ikke er noe vi skal gjøre noe med akkurat nå, sier Brøske til Nettavisen tirsdag.

- Hva er årsaken til dette?

- Det er ulike vurderingen som ligger bak, men det går på tid, kapasitet og prioriteringer.

Les også: Bortføringssaken har gått ut over andre politioppgaver - må be om mer penger

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiinspektør Tommy Brøske. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Har ikke politiet ressurser til å forfølge dette?

- Det svaret ligger i det jeg sa på forrige spørsmål.

Etter det Nettavisen erfarer har ikke familiens bistandsadvokat Svein Holden, eller noen familiemedlemmer, vært utsatt for flere bedrageriforsøk «på en viss tid».

Les også: Dette er de ubesvarte spørsmålene i Anne-Elisabeth Hagen-saken

I intervjuet med Nettavisen fra april sa også Brøske at bortføringssaken har gått ut over andre politioppgaver. Politiinspektøren bekreftet også at Øst politidistrikt hadde sendt brev til Politidirektoratet (POD), som er det nærmeste overordnede organet for politidistriktene, der de ba om mer penger.

Brøske ønsker ikke å si noe om hvilke tilbakemeldinger de har fått på sin forespørsel.

- Det er en intern prosess som fortsatt pågår. Derfor ønsker jeg ikke å si mer om dette nå, sier han tirsdag.

Les også: Politiets alternative teorier i saken er drap, frivillig forsvinning eller ulykke

Klikk på bildet for å forstørre.

Svensk politi bidro i søket etter Anne-Elisabeth Hagen i Vesletjernet og Langvannet som ligger like ved boligen hvor hun skal ha blitt bortført. Den svenske hunden Cross deltok også i søket etter den drepte svenske journalisten Kim Wall. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det er tidligere gjort kjent at de som angivelig bortførte Anne-Elisabeth i oktober, har fremsatt krav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner med daværende kurs.

Kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen Monero. Politiet vet fortsatt ikke hvem disse personene er, hvor Anne-Elisabeth befinner seg, eller om hun fortsatt er i live. Det har heller ikke vært noen kontakt mellom Hagen-familien og de antatte kidnapperne den siste tiden.

Den siste kontakten var i tidsrommet 16. januar - 11. februar.

Les også: Politiet stoppet alle turgåere i kidnappingssak

Svenske likhunder

Mandag ettermiddag sprakk nyheten om at politiet gjør nye søk ved og rundt boligen til ekteparet Hagen. Det er satt av inntil tre dager med nye undersøkelser. Deriblant ble det søkt med svensk hund i et nytt vann, Vesletjernet, som ligger få hundre meter unna huset til ekteparet.

Det blir også utført nye søk i Langvannet, hvor dykkere tidligere har funnet gjenstander som ikke er relevant for saken.

Les også: FBI koblet inn i bortføringssaken

- Vi har ikke tidligere gjort søk i Vesletjern, men nå benytter vi de mulighetene vi har, og det var derfor det ble utført søk i vannet i går. Det er ulike vurderinger som ligger til grunn for at vi ikke har gjort søk der tidligere, men det sier seg selv at vi ønsker å finne gjenstander eller spor som bringer etterforskningen videre, sier Brøske.

- Samtidig er det fokus på å utelukke teorier og muligheter, i den grad man ikke finner noe. Søkene vi startet med i går var planlagte, og ble ikke utløst av at vi har fått ny informasjon i saken. Både Langvannet og Vesletjern ligger i nærområdet, og det er helt naturlig for oss å utføre ulike undersøkelser.

Da politiet i Øst startet de nye søkene mandag var det med to hunder fra Kripos, én fra eget politidistrikt og den svenske kriminalsøkhunden «Cross», som også var med i søket etter den drepte journalisten Kim Wall i 2017. Det var VG som først omtalte dette mandag.

Les også: Politiet varslet ikke grenseoverganger

Svensk hund i Norge tidligere

Tidligere har det vært omtalt at hunder som deltok i Kim Wall-saken har vært brukt i norske straffesaker.

Hunden «Cross» ble også tildelt utmerkelsen årets politihund, sammen med to andre, for arbeidet i Kim Wall-saken.

- Jeg kan bekrefte at det ble gjort søk med fire ulike hunder, og at vi hadde bistand fra svensk politi. Bakgrunnen for ønsket om deres bistand var at vi ville sikre at vi hadde den beste kompetansen på hundene som skulle benyttes, sier Brøske til Nettavisen.

- Er ikke den kompetansen i Norge?

- Det ligger i svaret jeg ga at den kompetansen også ligger hos våre naboland. Den hunden har særlig kompetanse på søk i vann.

Brøske sier også at politiet har samarbeid med internasjonalt politi, som går på bestillinger av utføring av tjenester, og informasjonsutveksling. Dette ønsker han ikke å kommentere nærmere.

Det er tidligere kjent at amerikanske FBI er koblet inn i forsvinningssaken, og at hun er internasjonalt etterlyst gjennom Interpol.

Etter at politiet har jobbet på spreng med saken i seks måneder er status fortsatt uforandret.

Hagen-familiens bistandsadvokat Svein Holden ønsker ikke å gi kommentarer til saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag