Politiet ber om at tre litauere blir tiltalt for grovt tyveri.

Hva er kiloprisen på brukte klær? Dét er med i beregningen til politiet i etterforskningen av den såkalte Fretex-banden.

Les saken i Bergensavisen

Nå skal statsadvokaten i Hordaland avgjøre om en 33-åring og to 20-åringer fra Litauen skal tiltales for grovt tyveri.

I slutten av juli ble de tre arrestert etter at etterforskerne la ut en felle. Bakgrunnen var omfattende tyverier fra en rekke Fretex-containere i bergensområdet.

Som BA tidligere har fortalt, monterte politiet en GPS-sender i et plagg.

Sporingen endte opp like ved boligen til den hovedmistenkte 33-åringen, og til lageret hvor store mengder klær ble oppbevart.

Mest lest i Nettavisen nå:

95.000 kroner per lass

Politiet mener at de siktede har sendt fem lastebillass med klær ut av landet. Beslaget de gjorde på Manger i Nordhordland utgjorde drøyt ett lastebillass.

- Verdien av brukte klær ligger på mellom 96.000 og 140.000 kroner per lass. Vi har tatt utgangspunkt i 95.000 kroner, og tatt med i beregningen at de kanskje har samlet inn noen brukte klær selv, sier politiadvokat Trond Høvik til BA.

Han bekrefter nå at etterforskningen er ferdig.

Siden arrestasjonene i sommer har politiet fått signaler om nedgang i antall tyverier fra innsamlingsbokser.

Den hovedmistenkte litaueren nekter straffskyld. Han påstår at han selv har drevet med innsamling av brukte klær, og har vist frem en kopi av en løpeseddel som de hevder å ha puttet i postkassen til folk.

Fant navn på klær
Politiet har imidlertid funnet navnelapper på en del av de beslaglagte klesplaggene, og kontaktet eierne. Disse har bekreftet at de har levert klærne til innsamlingsboksene.

En av de arresterte medhjelperne har forklart i avhør at han oppfattet det slik at han hjalp til med lovlig virksomhet.

Politiadvokat Høvik sier grensen for grovt tyveri ligger på verdier for 100.000 kroner.

- Anslaget på 95.000 per lass er gjort på bakgrunn av hva humanitære organisasjoner får for brukte klær i utsalg, sier Høvik.

Les flere saker i Bergensavisen