Gå til sidens hovedinnhold

Politiet rykket ikke ut til dødsulykke

Nå undersøker Spesialenheten for politisaker om politiet brøt loven da de ankom først 1 time og 20 minutter etter ulykken.

- Vi har opprettet sak og vil undersøke nærmere hva som har skjedd. Spesialenhetens virkeområde er å etterforske om ansatte i politiet eller påtalemyndighet har begått en straffbar handling, sier advokat Ellen Eikeseth Mjøs som leder etterforskningsavdeling Vest-Norge, til Nettavisen.

Fredag 15. mars 2013 kjørte en mann i 20-årene fra Litauen ut av veien ved forbrenningsanlegget i Geithus i Årdal i Sogn og Fjordane.

Bilen hadde kjørt gjennom autovernet og havnet på taket ved noen konteinere noen meter nedenfor fylkesveien.

Politiet fikk melding om ulykken litt før klokken 06.50. Først klokken 08.15 var politiet på stedet. Da hadde både brannvesen og pressen ankommet. Det eneste sporet etter bilføreren var blod inne i bilen.

Politiet startet søk med hunder, og klokken 09.13 ble mannen fra Litauen funnet død på isen på Årdalsvatnet.

Lange avstander
Det tar ti minutter å kjøre fra lensmannskontoret på Årdalstangen til ulykkesstedet. Problemet var at lensmannen ikke hadde folk på jobb, og at det ville ta for lang tid for patruljen på jobb i distriktet å kjøre til ulykkesstedet. Dermed rykket ikke politiet ut før tjenestemennene ved lensmannskontoret startet arbeidsdagen.

- Dette var helt ukjent for meg, sier lensmann Magnar Knudsen til Nettavisen fredag, og henviser til hva han uttalte til Sogn Avis etter ulykken:

- Jeg forstår godt at folk stusser over tidsbruken, men jeg er sikker på at operasjonssentralen har gjort det som gjøres kan for å få fram ressurser raskest mulig, sa lensmann Knudsen til Sogn Avis etter ulykken.

- De sier de ikke greide å få tak i andre som kunne komme tidligere. Det har jeg heller ikke noen grunn til å tvile på, sa Knudsen.

Vurderer etterforskning
Nå vil Spesialenheten for politisaker undersøke saken nærmere, for å finne ut om politiet brøt loven da de ikke rykket ut før.

Spesialenheten fikk papirene i saken i midten av april og har i allerede en uke gjennomgått saken. Mjøs ønsker ikke å være konkret på hvilke sider av saken spesialenheten ønsker å fokusere på, men påpeker at enheten foreløpig er i en innledende fase og at det ikke er besluttet å iverksette etterforskning.

- Vi skal iverksette undersøkelser for å se om det er rimelig grunn til å iverksette etterforskning, sier hun.

Her ser du ulykkesstedet langs riksvei 53 ved Årdalsvatnet. Strekningen der bilen kjørte ut av veien er helt rett. Bildet og kartet er interaktivt.

HTML EMBED
HTML EMBED

Kommentarer til denne saken