KONGSBERG (Nettavisen, Laagendalsposten og Drammens Tidende): Kvelden 13. oktober ble fem mennesker drept i Kongsberg ved bruk av stikkvåpen. De fleste ble drept i sine egne hjem.

Drapsmannen er 38 år gamle Espen Andersen Bråthen som har erkjent handlingene, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

Bråthen er for tiden tatt hånd om av helsevesenet og fredag ble det besluttet at han skulle holdes i politiets varetekt i fire nye uker. Trolig kommer rettssaken mot ham opp før sommeren 2022.

Les også: Politirapport: Derfor ble det avfyrt varselskudd da Espen Andersen Bråthen ble pågrepet

HER KAN DU LESE ALT OM DRAPENE I KONGSBERG.

- Omfattende netthistorikk

Selv om politiet har god oversikt over hendelsesforløpet for drapshandlingene jobbes det på spreng med å kartlegge Bråthens bakgrunn og historikk flere år tilbake i tid. Nettlogger og videohistorikk saumfares av etterforskerne.

- Det er omfattende netthistorikk som gjennomgås, men vi begynner å få god oversikt over det som er lagret på PC og mobil. Nå kartlegger vi netthistorikken og hvilke filmer han har vært inne på. Dette er viktig for etterforskningen, men også for de sakkyndige, sier politiinspektør Per Thomas Omholt til Amedia-eide avisene Nettavisen, Laagendalsposten og Drammens Tidende.

De tre avisene samarbeider om dekningen av tragedien i Kongsberg.

Les også: Dette er ofrene etter Kongsberg-drapene

Politiet mener netthistorikk, hva som er lastet ned og sett av filmer kan gi viktige svar.

- Vi har sett på hvilke typer filmer han har sett og lagret. Det er ønskelig for oss å se logger fra Youtube, Netflix og andre TV-tilbydere, sier Omholt.

- Hans egen forklaring og hans databruk styrker vår oppfatning av hva som er bakgrunnen for handlingene. Det går på hvilke nettsider han har vært på og hvilke filmer han har søkt opp på nett. Ved å gjennomgå internettbruk og sosiale medier får vi en ganske godt inntrykk av en persons tanker og levemåte. Dette støttes også opp av vitneforklaringer.

Les også: Skremte naboer har fjernet ringeklokker og navneskilt fra dørene

Har avhørt venner og familie

Politiet kartlegger også om det er ulike begivenheter som kan ha påvirket Bråthen til å begå drapshandlingene.

- Både hans liv og atferd er av interesse. Det kan være enkelthendelser som har preget ham, sier Omholt.

Les også: Stod ansikt til ansikt med drapsmannen: Joanne McGregor: - Det er rart å tenke på de døde. Jeg sliter med å ta det innover meg

Amedia-avisene er kjent med en rekke konkrete personer i nær nåværende og tidligere krets som har vært inne til avhør. Så godt det lar seg gjøre har de forklart seg om relasjonen til Bråthen, oppvekstårene, voksenlivet og detaljer om siktedes liv i en årrekke. Flere av dem har også forklart i politiavhør at de mistet kontakt med Bråthen og at han isolerte seg i voksen alder.

Politiet vil ikke kommentere disse opplysningene annet å bekrefte at de har avhørt alle nære familiemedlemmer. Fortsatt mener etterforskerne å ha en klar formening og bakgrunnen for drapene.

- Vår sterkeste hypotese er at drapene skyldes hans sykdom og at det er det som har utløst dette. Vi begynner å få et bedre bilde, men det er ennå litt for tidlig å si, sier Omholt.

Politiet har så langt vært svært lite meddelsom om konkrete ting i etterforskningen, men for første gang letter Omholt litt på hva de tror kan ligge bak drapshandlingene.

- Vi mener motivet ligger i personlige forhold, i motsetning til at han er blitt påvirket av andre. Han har fremstått som en ganske ensom person uten sosialt nettverk. Dette kan ha vært med på å påvirke sykdommen. Å sitte alene er ikke den beste medisinen.

- For tidlig å slå fast hevnmotiv

Selv om politiet har en klar hovedhypotese vil de ikke gå helt bort fra hypotesen om at Bråthen er en konvertitt til islam.

- Vi utelukker ikke noen ting, men den hypotesen er enda mer svekket.

Bråthens forsvarere ønsker ikke å si mye om den pågående etterforskningen.

- Politiet har vært tydelig på hva de mener er hovedhypotesen, vi er ikke uenige i beskrivelsen deres. Det er snakk om personlige forhold og det er en del av sykdomsbildet. Vi har ingen kommentarer utover det, sier medforsvarer Elling Dahl.

Les også: Politimann fikk pil ni cm inn i kroppen: Rigoberto Villarroel om beskjeden han fikk på akutten: - Jeg var blant de heldige. Fem personer var blitt drept

Tidligere har politiet uttalt at alle de drepte var tilfeldige ofre.

- Er drapshandlingen en hevn mot noen eller noe, samfunnet for eksempel?

- Det er litt tidlig å si noe om ennå. Akkurat nå er det et lite opphold i avhørene og de sakkyndige skal snakke med ham. De sakkyndige kan også hjelpe med å få informasjon fra ham. Så langt har han snakket mest om handlingene han har begått og mindre om bakgrunnen for dem.