*Nettavisen* Nyheter.

Politiet sender folk tilbake til Russland hver dag

En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag.

En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Selv om det ikke er kommet noen asylsøkere til Norge over Storskog siden søndag, er folk returnert til Russland nesten hver eneste dag, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

– Dette er i hovedsak personer ankommet Norge i løpet av november, som nå er behandlet i henhold til instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet 25. november, og sendt ut de siste dagene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU til NTB.

Av dem som har ankommet Norge over Storskog i november, har PU har sendt hjem rundt 50 personer med avslag på asylsøknad til sine hjemland. Dette inkluderer land som Pakistan, Egypt, Algerie, Tunisia og Marokko.

100 avvist på grensen

I tillegg til dem som er omfattet av, og tilbakesendt som resultat av instruksen, er det i november bortvist rundt hundre personer ved grenseovergangen på Storskog.

– Dette er i hovedsak personer som har søkt asyl, men som har trukket sin asylsøknad, og personer som ikke har søkt asyl etter en samtale på grensen om at de kan forvente avslag, sier Strømmen.

– Det er også noen som har fått avslag på asylsøknad fra Utlendingsdirektoratet, som er returnert over Storskog. Det er også uttransportert personer som har fått avslag på sin asylsøknad, til Russland via Gardermoen til Moskva, sier han.

Kan ikke forlate Russland

Mandag iverksatte politiet i Øst-Finnmark den nye instruksen som stiller strengere krav til hvem som får lov til å komme over grensa til Norge. Den innebærer at grensekontrollørene får vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området. Dermed kan asylsøkerne i praksis stanses allerede før de kommer inn i Norge.

– Heller ikke i dag er det kommet asylsøkere over Storskog, opplyste Østfinnmark politidistrikt torsdag kveld, for fjerde gang denne uken.

I forrige uke kom det 492 asylsøkere til Norge via Storskog, mot 1.113 uken før.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.