Gå til sidens hovedinnhold

Politiet skal sørge for trygge skoleveier

7000 barn starter på skolen i Oslo i dag. Politiet skal sørge for at de kan ferdes trygt i trafikken. Aksjon skolestart er igang.

SENTRUM: Klokken er litt over åtte mandag morgen. I Møllergata står fire politibetjenter på rekke og rad i forbindelse med Aksjon skolevei. De skal stoppe biler og kontrollere trafikken slik at skoleveien blir trygg for barna.

Allerede tidlig på morningen er flere forelegg skrevet ut. Det er for prating i mobilen. Manglende sikkerhetsbelte. Uforsvarlig kjøring.

– De fleste som får forelegg har en forståelse for hvorfor de får det. Noen blir sure, men de er kanskje sure fra før også, sier Øystein Lægdene, trafikkansvarlig ved Sentrum politistasjon.

– Mye stygg kjøring

Lægdene og hans kollegaer stopper flere biler. Hensikten er å kontrollere adferd og sikkerhet.

I en av bilene Lægdene stopper sitter familien Feiring. Lægdene titter inn i bilen og i baksetet. Der sitter brødrene Leon og Frans Holmern Feiring.

Feiring

(SIKKER KJØRING: Familien Feiring hadde alt på stell da politiet stoppet dem. Foto: Camilla Svendsen)

Leon er seks år og skal begynne i andre klasse. Han synes det var helt greit å bli stoppet av en politimann første skoledag.

– Politiet sjekket om vi satt ordentlig og ikke tullet. Også sjekket han at selen min passet, forteller seksåringen. Han legger til at selen passet fint og at han selv passer på at den ikke kommer for langt opp i halsen.

LES TRAFIKKSAKER FRA OSLO HER

Mamma Katinka Feiring Anchersen og pappa Jonas Feiring synes det er bra at politiet gjennomfører Aksjon skolestart.

– Det er veldig bra at de retter oppmerksomheten mot trafikken. Det er veldig mye stygg kjøring, sier pappa Feiring.

Katinka er enig. Hun jobber på akuttmottaket og se hvor ille det kan gå når ulykken først er ute.

– Jeg tror alle trenger å bli litt mer bevisst på kjøringen, sier hun.

Flere trafikkskader i år

– Det er bedre å bruke et minutt på å få på seg sikkerhetsselen og heller komme et minutt for sent til jobb, sier politibetjent Lægdene.

Han forteller at det har vært 461 skader i oslotrafikken fra januar til juni i år. I fjor lå tallet på 388. Rundt fire- fem mennesker dør i trafikken i Oslo årlig.

– De som peker seg ut er fotgjengere som krysser veien utenfor fotgjengerfeltet, sier Lægdene.

Han sier at politiet helst ønsker å slippe å skrive ut forelegg. De ønsker å være i forkant. Også på Twitter oppfordret politiet bilistene til å ta hensyn i trafikken.

En av ti bruker ikke belte

Han forteller videre at det er mange som bruker mobil når de kjører. Når det gjelder bilbelte er det blitt bedre med årene.

– En av ti personer bruker ikke bilbelte, på nasjonalt plan. Selv om flere er blitt flinkere til det, så tror jeg ikke vi er så heldig at det er like mange i Oslo som bruker beltet.

Aksjon skolestart skal foregå i to uker . Hele dagen står politiet på ulike steder i byen for å sjekke at trafikantene oppfører seg ordentlig.

– 7000 elever skal på skolene. De minste er fem år. Det er veldig viktig at vi gjør dette, for det er mange barn der ute som kanskje ikke er så vant med trafikken. Vi vil øke bilistenes bevissthet og vi har fokus på barnas sikkerhet, sier Lægdene.

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Se opp for rotter og mus

Disse elevene får leve ut drømmen

Tok øltyver på fersken