RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet skjøt 137 skudd på to forsvarsløse menn

BLINKSKUDD: De aller fleste bildene fra Ferguson-tragedien har vært preget av vold, raseri og hat. Men ett bilde skiller seg ut, og har blitt delt flere hundre tusen ganger. Bildet ble tatt i forbindelse med en Ferguson-protest i Portland tirsdag forrige uke, og viser en afroamerikansk gutt som klemmer en hvit politimann. Tolv år gamle Devonte Hart sto på gaten og holdt et skilt med følgende tekst: «Gratis klemmer». Politisersjant Bret Barnum skal ha sett tolvåringen og innledet en samtale med ham om protestene, skole og livet, skriver The Oregonian. Deretter spurte politimannen om han kunne få en klem. Blinkskuddet, som viser en tårevåt tolvåring i omfavnelse med politimannen, ble tatt av en frilansfotograf.
BLINKSKUDD: De aller fleste bildene fra Ferguson-tragedien har vært preget av vold, raseri og hat. Men ett bilde skiller seg ut, og har blitt delt flere hundre tusen ganger. Bildet ble tatt i forbindelse med en Ferguson-protest i Portland tirsdag forrige uke, og viser en afroamerikansk gutt som klemmer en hvit politimann. Tolv år gamle Devonte Hart sto på gaten og holdt et skilt med følgende tekst: «Gratis klemmer». Politisersjant Bret Barnum skal ha sett tolvåringen og innledet en samtale med ham om protestene, skole og livet, skriver The Oregonian. Deretter spurte politimannen om han kunne få en klem. Blinkskuddet, som viser en tårevåt tolvåring i omfavnelse med politimannen, ble tatt av en frilansfotograf. Foto: Johnny Nguyen (Ap)
Sist oppdatert:
USAs justisminister la fram en skrekkrapport om politivold i Cleveland.

Store deler av USA koker over av sinne etter at nok en hvit politimann slapp tiltale etter å ha drept en forsvarsløs, svart mann. USAs president Barack Obama omtaler drap begått av politiet som et amerikansk problem.

Bare de siste ukene har flere svarte amerikanere, som angivelig var forsvarsløse, blitt skutt og drept av hvite politimenn, deriblant guttungen Tamir Rice. Han ble brutalt skutt og drept i Cleveland lørdag for to uker siden, etter å ha viftet med en lekepistol i en park. Det tok to sekunder fra politibilen ankom parken til guttungen var skutt.

Systematisk politivold
På torsdag denne uken presenterte det amerikanske justisdepartementet en rapport om systematisk bruk av politivold i Cleveland. Rapporten er et resultat av en toårig etterforskning av politibrutalitet, som ikke bare rammer kriminelle og mistenkte, men også uskyldige ofre.

Rapporten, som er utført av borgerrettighetsavdelingen i Justisdepartementet, påviser et mønster av «overdreven og unødvendig bruk av vold».

I rapporten trekkes det fram mange urovekkende eksempler på politibrutalitet i Cleveland de siste årene. Ett eksempel er en 13 år gammel butikktyv som ble slått flere ganger mens han var ilagt håndjern. Et annet eksempel er et kidnappingsoffer som ble skutt av politiet. Oferet var kun iført undertøy da skuddene falt.

Avfyrte 137 skudd
Det var borgermester Frank G. Jackson som ba Justisdepartementet om å foreta en ekstern etterforsking av Cleveland-politiet, etter at to ubevæpnede, svarte menn ble skutt og drept under en biljakt i november, 2012.

Politiet brukte minst 62 patruljebiler i forbindelse med politijakten og avfyrte til sammen 137 skudd, ifølge rapporten. To ubevæpnede svarte menn ble drept under biljakten, som endte i en skolegård. Hver av dem ble gjennomhullet med minst 20 skudd.

En politimann skal ha stått på biltaket og avfyrt 15 skudd gjennom takluken. Fem av skuddene var dødelige.

Det var angivelig et tilbakeslag i motoren i en bil som kjørte for fort, som utløste biljakten. Politiet skal angivelig ha forvekslet tilbakeslaget med pistolskudd, og tok opp jakten.

- Denne hendelsen ble sammenlignet med Bonnie & Clyde. Det var en Bonnie & Clyde-shoot-out, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo , Ole Moen, til Nettavisen.

Det legendariske bandittparet Bonnie & Clyde ble som kjent pepret fulle av kuler under en skuddveksling med politiet.

- Det er et misforhold mellom forseelse eller forbrytelse og reaksjonen fra politiets side, sier Moen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Dette er lekepistolen politiet var et farlig skytevåpen.


Skjødesløs våpenbruk
I rapporten framkommer det at politiet i Cleveland «avfyrer våpnene sine skjødesløst, utsetter seg selv, mistenkte og tilskuere for uberettiget risiko for alvorlige skader eller død».

Ett eksempel som trekkes fram, er fra 2011 da politiet avfyrte 24 skudd i boligstrøk. Seks av skuddene traff bolighus og 14 traff parkerte biler.

Et annet eksempel er «en polititjenestemann som trakk våpenet sitt i forsøket på å pågripe en person som var mistenkt for å ha flyktet fra en bilulykke, noe som resulterte i at han ved uhell skjøt mannen i halsen».

Videre hevder Justisdepartementet at de har funnet flere hendelser hvor politimenn skjøt eller skjøt mot folk som ikke utgjorde noen trussel. Blant annet var det en politimann som skjøt et kidnappingsoffer i 2013.

Slo til han fikk en «blodig nese»
I en annen sak var det en 130 kilo tung politimann som slo en 13 år gammel svart gutt som satt med håndjern inni politibilen. Politimannen har forklart i politirapporten at han slo gutten «tre eller fire ganger» til han var «forskrekket/fortumlet og hadde en blodig nese».

Selv om rapporten ikke gjorde noen klare funn og bevis for rasediskriminering, var det «mange afroamerikanere som mener politiet (i Cleveland) er verbalt og fysisk aggressive mot dem på grunn av deres rase».

- Det er klart det er jevnt over veldig mye diskriminering, særlig fra politikorpset, sier Moen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

To sekunder etter dette bildet ble tatt, går en politimann ut av bilen og skyter den tolv år gamle gutten til døde. Gutten er markert med en rød ring.


Holden presenterte rapporten
Det var selveste justisminister Eric Holden som presenterte rapporten i Cleveland på torsdag, noe som kan tolkes som et signal på at Obama-administrasjonen tar politibrutalitet på alvor.

Cleveland-rapporten ble lansert dagen etter at en storjury ikke valgte å tiltale en politimann, som hadde tatt kvelertak på en svart ubevæpnet mann i New York, og som senere døde av skadene. Den mistenkte hadde solgt sigaretter på gaten, noe som er ulovlig.

Ti dager tidligere hadde en storjury i Missouri besluttet ikke å tiltale Darren Wilson for å ha skutt og drept den afroamerikanske gutten Michael Brown i Ferguson i sommer.

- Hvis man ser på tall for føderale storjuryer, er det sjelden man ikke tar ut tiltale og går videre til en rettssak i en storjury. Unntaket i denne statistikken er når det er snakk om politimenn som har skutt og drept, fordi politiet har retten på sin side til å handle i selvforsvar dersom en mener at en person utgjør en fare for andre, uttalte USA-ekspert Are Tågvold Flaten nylig til Nettavisen i forbindelse med Ferguson-saken.

Flaten er redaktør for Amerikansk Politikk.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tamir Rice ble bare tolv år gammel.


Befolkningen i Cleveland består av 53 prosent svarte og 37 prosent hvite. I politistyrken, som består av 1551 mann, er det 25 prosent svarte og 65 prosent hvite. Den nye politisjefen er afroamerikansk.

Antall «berettigede drap» øker
Statistikk fa FBI viser at tilfeller med voldskriminalitet i USA har avtatt de siste årene. Mens antall «berettigede drap» (justified homicides) har økt betraktelig de siste to tiårene.

Norsk voldsforsker har tidligere uttalt til Nettavisen at nyere studier antyder at politiet i USA er mer fokusert mot den svarte befolkningen enn de er mot den hvite befolkningen.

- Politiet er mer fokusert mot fargede i områder med høy kriminalitet enn de er mot hvite i områder med lav kriminalitet, sa voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Justisminister Eric Holder la fram skrekkrapporten i Cleveland på torsdag.


FBI-statistikk
En FBI-statistikk over en syvårsperiode fram til 2012, viser at en hvit politimann skyter og dreper en svart person nesten to ganger i uken. I gjennomsnitt er det 96 slike tilfeller av totalt 400 drap begått av amerikansk politi hvert år. 18 prosent av de svarte som ble drept i denne perioden, var under 21 år gamle.

- Når det gjelder den fargede befolkningen, er de overrepresentert når det gjelder drap og kriminalitet, og de bor i områder som er farlige. Så de tallene er ikke helt overraskende. Hvis du tenker på skarpe oppdrag, vil det være flere skarpe oppdrag i områder hvor det bor mye gjenger og hvor det er mye alvorlig kriminalitet, sa Bjørnbekk.

- Det er veldig alvorlig når det er befolkningsgrupper hvor det er så mange som blir utsatt for beskytning. Og det bidrar ikke til å dempe konfliktsnivået mellom ulike grupper i USA, sa hun. 


Kilder: The New York Times, Huffington Post.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere