RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet svarer om Scandinavian Star

I ettermiddag får de etterlatte etter brannen på Scandinavian Star i 1990 vite om etterforskningen skal gjenopptas av politiet.

Et halvt år på overtid har Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold kalt inn stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star og Støttegruppen for etterlatte og overlevende til møte på Politihuset på Grønland. Her vil politiets prosjektgruppe som har bestått av folk fra både Oslo-politiet, Kripos og Økokrim legge fram sin rapport.

Saken ble tatt opp til ny vurdering etter at stiftelsen i fjor leverte en omfattende rapport om brannen til politiet. Der gikk det fram at de konklusjoner som i sin tid ble trukket om brannårsaken, ikke kunne være korrekte.

Grundig gjennomgang

– På møtet med de to organisasjonene vil politimesteren bekjentgjøre sitt syn på hvorvidt etterforskningen av saken bør gjenopptas. Deretter vil Oslo politidistrikt gi en nøye gjennomgang av rapporten, opplyser pressesjef Unni T. Grøndal

I fjor høst gjorde justisminister Anders Anundsen (Frp) det klart at også han ville avvente politiets rapport før han ville ta stilling til om alle sider rundt brannen skulle granskes på nytt.

– Dette kan ikke avklares nå. Hvis påtalemyndigheten åpner ny sak, er det viktig at vi ikke har parallelle prosesser. Her må ting skje i riktig rekkefølge. Hvis det ikke åpnes sak, vil vi på fritt grunnlag vurdere om det skal nedsettes et særskilt granskingsutvalg, sa Anundsen som svar på spørsmål fra Stortinget i slutten av november.

Fant mangler

Scandinavian Star ble satt inn på ruten Oslo-Frederikshavn 6. april 1990. Ved 2-tiden om natten under skipets første tur brøt det ut brann, og totalt 159 personer omkom, de fleste av dem nordmenn.

Det ble funnet flere mangler ved redningsutstyret om bord. Den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt til korte straffer.

Støttegruppens leder Jan Harsem sendte onsdag et brev til Oslos politimester med åtte sentrale spørsmål gruppen forventer blir belyst og besvart på fredagens møte.

Straffbare forhold

Ifølge støttegruppen ble ferjekatastrofen utløst av to straffbare forhold. Det første er ildspåsettelse, det andre at skipet ikke var sjødyktig.

– Støttegruppens vurdering er at de straffbare handlingene som lå bak mordbrannen på Scandinavian Star og deretter bidro til katastrofens omfang, verken er tilfredsstillende etterforsket eller tilfredsstillende gransket, skriver Jan Harsem i et brev til justisminister Anders Anundsen (Frp) og til regjeringene i Sverige og Danmark.

30. april i fjor anmeldte Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star også den daværende politiinspektøren som ledet etterforskningen av brannen. Etterforskeren ble flere ganger kritisert for sin håndtering av saken. Spesialenheten for politisaker gjennomgikk den omfattende anmeldelsen og valgte før jul å henlegge saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere