OSLO TINGRETT (Nettavisen): Ifølge opplysninger Nettavisen har fått mener politiet at tiltalte Jan Erik «Jannik» Iversen skal ha presset Kjell Inge Røkke for 30-40 millioner kroner.
- Det er feil. Det dreier seg ikke om mer enn en Melkesjokolade eller Kvikk Lunsj, sier Iversen til Nettavisen.
Tirsdag morgen starter rettssaken i Oslo tingrett.
Politiet har tidligere bekreftet at de mener utpressingen gjelder et tosifret antall millionbeløp. Torpedoen Iversen skal ifølge tiltalen ha truet med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om Røkke dersom han ikke fikk penger.
- Nekter straffskyld
Hans forsvarer, Benedict de Vibe, ønsker ikke å kommentere Nettavisens opplysninger.
Senere tirsdag bekreftet politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen opplysningenene.
- Beløpet er basert på tiltaltes egen forklaring, og det andre har forklart i retten. Det dreide seg om en kortstokk der Røkke skulle trekke ett kort som symboliserte en pengeverdi, og et annet kort som skulle være hvor mange år han skulle betale. Det var snakk om at fornærmede skulle trekke fra to-tre ulike kortstokker.
Forslaget med kortstokken kom på et møte hos Advokatfirmaet Elden i slutten av november 2017.
Øvre strafferamme for grov utpressing er seks års fengsel.
Iversen har hele tiden nektet straffskyld.
I retten forklarte Iversen at det var snakk om at kortstokkene hadde verdiene 2, 3 og 4. Hvert tall viste antall millioner kroner. Den andre bunken hadde tallene 4, 5 og 6, som var antall år Røkke skulle betale.
Ved å trekke fra to-tre slike kortstokker mener politiet det er pengeverdier på mellom 30 og 40 millioner kroner Røkke skal ha blitt presset for.
Politiet fant også en springkniv og elektrosjokkvåpen i leiligheten og boden til den kjente torpedoen, og han er tiltalt for brudd på våpenloven. Dette erkjenner Iversen straffskyld for.
- I dag kommer sannheten om Kjell Inge Røkke frem. Det er ingen utpressing. Det er en falsk anmeldelse fra ham, sier Iversen til Nettavisen tirsdag morgen.
- Dette er min og min families gledens dag. Det hele har vært et mareritt for meg og min familie i flere år.
I det innledende foredraget til politiadvokat Nedrebø Michelsen tok han opp at Røkke hadde engasjert en egen sikkerhetsrådgiver. Anders Snortheimsmoen har tidligere vært sjef for beredskapstroppen (spesialtrent politi), og fikk oppdraget med å passe på Røkke.
Han skal ha vært så bekymret for Røkke at han ved to anledninger kontaktet politiet i Oslo og arrangerte møter. 15. januar 2018 kontaktet han politiet første gangen for å be om råd om hvordan han skulle håndtere situasjonen.
- Økt bekymring for Røkke
Men Røkke og Snortheimsmoen opplevde at situasjonen eskalerte.
- 29. januar kontaktet Snortheimsmoen igjen politiet. Det ble gjennomført et nytt møte samme dag hvor Snortheimsmoen uttrykte et økt bekymring for den situasjonen han mente Røkke befant seg i.
Senere 29. januar bestemte Røkke seg for å anmelde Iversen. Den samme kvelden ble Iversen pågrepet i sitt hjem på Majorstuen i Oslo, sier politiadvokat Nedrebø Michelsen.
Iversens forsvarer, de Vibe, forklarte kort om forholdet mellom Røkke og Iversen i hans bemerkninger til politiadvokatens innledende foredrag.
- Røkke og Iversen har hatt et samarbeidsforhold av profesjonell karakter hvor det har vært involvert store penger. Det vil både Røkke og Iversen forklare seg om. Deres forklaringer vil kaste lys over hvordan Røkke har behandlet Iversen, og hvordan Iversen har behandlet Røkke gjennom mange år, sa de Vibe.
Iversens forsvarer understreket med styrke at det aldri har vært snakk om utpressing av Røkke. Han påpekte også at Iversen har tatt på seg roller som "megler" mellom personer i ulike miljøer, og at Røkke skal ha gitt ham noen av disse oppdragene. Nettavisen har tidligere omtalt dette.
Hevder han skulle få 100 mill for torpedooppdrag
I retten hevder Iversen at han skulle få 100 millioner kroner av Røkke får å "ta bort" den kjente og straffedømte finansmannen Christer Tromsdal. Første gang Røkke skal ha tilbudt dette oppdraget var i 2000/01.
- Røkke var bekymret for noen lydopptak Tromsdal hadde. Han mente lydopptakene var på avveien. Jeg sa til Røkke at jeg kjenner Tromsdal og at jeg skulle ordne det. Han ville at Tromsdal skulle fjernes. Han sa også at han hadde betalt 100.000 kroner for båndet, men at han skulle gi meg 1000 ganger mer, 100 millioner kroner, for å få ham fjernet, sa Iversen i retten.
- To dager senere ringte Røkke meg. Han lurte på om jeg var villig til å ta oppdraget. Han var bestemt på at Tromsdal skulle fjernes og prisen var 100 millioner. Uken etter betalte Røkke meg 200.000 kroner på en konto. Han ga meg også flere oppdrag.
I desember 2002 trakk Røkke oppdraget, ifølge torpedoen. Men våren 2003 skal dette igjen ha blitt aktuelt. Våren 2004, etter en pengekrangel i en bil, skjøt Iversen Tromsdal.
Etter at Tromsdal ble skutt skal han ha blitt forbannet, og sagt at han var blitt skutt i kneet.
- Ja, du skal være glad jeg ikke skjøt deg i hodet, svarte Iversen.
I 2006 ble torpedoen dømt for å ha skutt Tromsdal i kneet.
Fortalte om torpedooppdrag til profilert advokat
Nettavisen er kjent med at SMS-er Iversen skal ha sendt til den profilerte advokaten Arild Holden er en del av bevisbildet til politiet. Det skal ifølge Nettavisens opplysninger være snakk om hundretalls SMS-er som er sendt gjennom iMessage.
Iversen nevner også i en SMS-korrespondanse med Holden i desember 2017 at han har tatt på seg betalte torpedooppdrag for Røkke. I én SMS nevner han to konkrete oppdrag mot to forskjellige personer, én av dem er den dømte finansmannen Christer Tromsdal.
Nettavisen forela Røkke påstandene om torpedooppdrag til hans bistandsadvokat John Christian Elden forrige uke. Elden svarte følgende i en mail til Nettavisen:
«Røkke har ikke behov for å utdele karakteristikker i media. Han er flere ganger truet med at media skal brukes til å sverte han, og vet at slike påstander har gått på sirkulasjon i ulike avisredaksjoner gjennom årene, men har ikke sett grunn til å betale noen penger til noen for å unngå dette.
Han vil svare for seg i retten, og har ingen problemer med det. De som mener å ha penger til gode hos ham, må sende fakturaer på vanlig måte og dokumentere det gjennom sine regnskaper og skatteoppgjør.»
Tromsdal mener Iveren ikke snakker sant.
- Etter min oppfatning er dette ikke noe annet enn en Donald Duck-historie fra «Jannik» Iversen, sier Tromsdal til Dagbladet om sjokkpåstanden som falt i Oslo tingrett i dag.
- Jeg har ingen grunn til å tro at Kjell Inge Røkke skal ha ønsket å ta livet av meg. Jeg har ingen ønsker om å gå i strupen på Røkke. Vi har felles forretningsforbindelser, og ellers felles kjente. Jeg har ikke noe inntrykk av at Røkke vil meg noe vondt, sier Tromsdal til avisen.
Flere profilerte vitner
Det er ikke kjent for Nettavisen hva som er bakgrunnen for den påståtte utpressingen. Forrige uke uttalte Iversen at han skal ha fått betalte torpedooppdrag av Røkke ved flere anledninger.
En rekke profilerte personer er kalt inn til å vitne i saken. Røkke selv er fornærmet i saken, stjerneadvokaten John Christian Elden skal også i vitneboksen, i tillegg til flere andre kjente personer.
Ifølge politiet skal den kjente torpedoen blant annet ha møtt opp i Røkkes garasje ved Aker på Fornebu høsten 2018, hvor det angivelig skal ha kommet trusler. Garasjebesøket skal ha blitt fanget på video.
Nettavisen er kjent med at Iversen skal ha stått parkert ved garasjeanlegget i flere timer.
Politiet mener også at Iversen har kommet med trusler via mail, telefoner og SMS-er.

Røkkes sønn må vitne for torpedo
Politiet mener utpressingen av Røkke skal ha skjedd i perioden 1. november 2017 til slutten av januar. Iversen ble pågrepet av politiet 30. januar 2018, og varetektsfengslet dagen etter, men løslatt etter fire uker i varetekt, og ilagt besøksforbud mot Røkke og hans familie.