RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet tviler på Nokas-vekterens forklaring

Sist oppdatert:
Nokas-vekteren som er siktet etter hendelsene på Blindern onsdag, er varetektsfengslet i én uke med brev- og besøkskontroll. Politiet tviler på deler av forklaringen hans.

Politiet hadde begjært fire ukers varetekt, og siktedes forsvarer Trygve Staff er fornøyd med fredagens kjennelse i Oslo tingrett.

– Når det først skulle besluttes fengsling, er det ikke mye å si på at det ble så lite som en uke, sier han.

Staff sier at hans klient er dypt fortvilet og angrer på det han har gjort. Både siktede og påtalemyndigheten tok betenkningstid.

Nekter skyld for trusler

Siktede, en 36 år gammel trebarnsfar fra Litauen, erkjenner straffskyld på tre av fire punkter i siktelsen, som omfatter falsk forklaring, trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse.

Han erklærer seg imidlertid ikke skyldig på det mest alvorlige punktet om å ha truet med en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel.

Kortklipt og iført en lys grå joggedress forklarte 36-åringen seg detaljert for retten fredag om hvorfor han iscenesatte hendelsen natt til onsdag, der han påsto at han var blitt beskutt av ukjente gjerningsmenn på Blindern.

Politiet fant deretter en bombelignende gjenstand i nærheten, som det senere viste seg at Nokas-vekteren selv hadde plassert der.

Politiet tviler

36-åringen har forklart at til politiet han løy fordi han fikk panikk etter å ha prøveskutt en startrevolver, som eksploderte i hendene på ham. Han fryktet at dette ville medføre at han fikk sparken fra Nokas, der han har jobbet i to år.

Politiet tviler imidlertid på denne forklaringen.

– Det er elementer ved hans forklaring som etter vår oppfatning ikke stemmer overens med de funnene vi har gjort, sier politiadvokat Kari Kirkhorn til NTB.

Både politiet og retten mener at handlingene framstår som delvis planlagt, og Kirkholm peker særlig på funn knyttet til startpistolen som ble brukt. Hendelsen er alvorlig, mener hun.

– Det oppsto en stor situasjon med alle nødetatene i Oslo involvert. Det er viktig at vi kommer helt til bunns i dette, sier hun.

Referatforbud

Trygve Staff ønsket fredag ikke å kommentere hvorfor hans klient kastet fra seg den bombelignende gjenstanden han hadde i bilen, men viser til at dommeren valgte å opprettholde forbudet mot å referere fra rettsforhandlingene.

I avhør har vekteren sagt at han har blitt angrepet to ganger før – første gang i oktober 2013 og deretter i november 2014. Begge angrepene skjedde angivelig på Blindern.

Den siktede mannen jobbet i restaurantbransjen før han begynte som vekter i Nokas for to år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere