Gå til sidens hovedinnhold

Politiet utvider siktelsen mot AirBaltic-besetning

Allerede på mandag kan de få dommen i tilståelsessak.

Det var forrige søndag at fire av fem i besetningen på et AirBaltic fly fra Oslo ble pågrepet for å ha promille som oversteg 0,2.

Mandag denne uken ble kapteinen, styrmannen og to flyvertinner varetektsfengslet.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Kan få dom allerede mandag

- Siktelsen er utvidet mot alle besetningsmedlemmene. Den gjelder også brudd på avholdsplikten. Kapteinen er også siktet for å ha kjent til at de øvrige besetningsmedlemmene var beruset. Han er derfor siktet for forsøk på overtredelse av denne bestemmelsen, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Romerike politidistrikt til Nettavisen.

Utvide av siktelsen betyr at politiet mener at alle hadde inntatt alkohol under åtte timer før tjenestestart, noe som er i strid med luftfartsloven.

Det var VG som først meldte om utvidelse av siktelsen, men Nettavisen har også fått opplyst fra politiet at det er berammet tilståelsessaker for aller fire i Nedre Romerike tingrett mandag.

– Vi har begjært en tilståelsessak mandag 17. august for samtlige av de siktede. De vil da få mulighet til å avgi en rettslig forklaring. Dersom vilkårene er oppfylt kan de idømmes en tilståelsesdom. Det er det vi tar sikte på, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen til Nettavisen.

– Dersom vilkårene for tilståelsesdom ikke er oppfylt har vi begjært fortsatt varetektsfengsling for alle fire.

Grunnen til at tilståelsessaker er berammet allerede mandag er fordi politiet fikk de endelige promilleanalysene fra Folkehelseinstituttet såpass raskt.

Forsvarer for flykapteinen og styrmannen kommer med krass kritikk av politiets fremgangsmåter.

– Jeg har ikke sett den utvidede siktelsen og vet dermed ikke hvordan de forholdene er formulert. Jeg har heller ikke fått snakket med klientene mine. Kapteinen er ikke spurt om fartøysjefens plikter og ansvar i avhør. Dette mener jeg er uheldig hvis det er en del av siktelsen, sier Jørun Lægland til Nettavisen.

– Jeg synes også det er klønete etterforskning at de ikke klarer å spørre min klient om forholdene han nå er siktet for. Kapteinen satt blant annet i et langt og omfattende avhør på onsdag.

Vil ikke kommentere kritikk

Politiet er uenig i kritikken og mener de har gjort jobben sin.

– Siktelsen ble gjort tilgjengelig for forsvarer straks denne var ferdigstilt. jeg kjenner ikke til om han har gjennomgått den med sine klienter. Men siktelsen er basert på det foreløpige bevisbildet. Hva de siktede direkte er spurt om ønsker jeg ikke å kommentere på nåværende tidspunkt av hensyn til rettsmøtet som skal avholdes mandag, sier Ek Sørensen.

– Kritikken han kommer med ønsker jeg ikke å kommentere i media.

Dersom besetningen på fire ikke får tilståelsesdom begjærer politiet dem varetektsfengslet frem til en eventuell rettssak som er forhåndsberammet 17. og 18. september.

Pågrepet på Gardermoen

Kapteinen på 50 år og styrmannen på 38 år ble mandag varetektsfengslet i to uker, men dette er senere omgjort til én uke for begge to. Årsaken er at det er berammet tilståelsessaker i Nedre Romerike tingrett mandag.

De to flyvertinnene ble varetektsfengslet i én uke.

Blåseprøvene som ble utført etter pågripelsen på Gardermoen viste promille på 1,44 for styrmannen. De endelige prøvene fra Folkehelseinstituttet viste en promille på 1,34.

Blåseprøve til kapteinen viste 0,68 i promille, mens prøvene fra Folkehelseinstituttet viste at den var på 0,55. For de to flyvertinnen viste blåseprvene 0,68 og 1.04, i promille, mens de endelige svarene fra Folkehelseinstituttet viste 0,55 og 0,91.

Ledelsen i AirBaltic har i etterkant beklaget hendelsen.

Det var besetningen på morgenflyet fra Oslo til Kreta som ble pågrepet forrige lørdag. Den siste i besetningen, en mann, ble ikke tatt i kontrollen eller pågrepet.

Forsvarer for de to flyvertinnene Runa Elin Kosberg har ikke ønsket å kommentere den utvidede siktelsen mot hennes klienter. Fredag kveld oppgir hun som årsak at hun ikke har fått snakket med dem.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken