(Oppland Arbeiderblad): Nå håper etterforskerne at obduksjoner kan gi dem et nærmere svar.

– Vi skal komme tilbake til eksakt antall etter hvert, sier politiadvokat Einar Gauslaa Bergem til OA.

Titalls måtte avlives

Sist fredag ble det funnet flere døde katter i huset til et profilert medlem av Dyrebeskyttelsen i Gjøvik og Toten.

Titalls katter måtte avlives av politi og mattilsyn. Overlevende katter ble tatt hånd om av et rehabiliteringssenter i regi av Dyrebeskyttelsen Norge.

Flere av kattene skal ha vært sterkt avmagret. De skal ha vært preget av sykdom eller dårlig stell over tid.

Les også: Mattilsynet må stoppes fra å begå alvorlig dyremishandling og irreversibel skade

De tekniske undersøkelsene av katte-kadavre og kattene som ble avlivet, kan også avdekke hva de har fått i seg. Politiet vil ikke si om noen av kattelikene var spist på.

Flere dyreholdere har også reist spørsmål lukt og andre utfordringer ut fra forholdene OA har fått beskrevet.

Reiser flere spørsmål

Det var et lokale i underetasjen på huset som den siktede dyrebeskytteren skal ha disponert som mottakssted og karantener for katter. Tidligere skal vedkommende også ha disponert et annet hus i Gjøvik-regionen til samme formål.

Saken reiser spørsmål om rutinene til både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen i regionen.

Mattilsynet har minst fire ganger de siste årene blitt varslet om kritikkverdig oppbevaring av katter i regi av kvinnen. Det tok også måneder mellom det siste varselet og inspeksjonen som førte til aksjonen sist fredag.

Mandag hevdet Dyrebeskyttelsen at kattene som ble funnet, var dyr den siktede kollegaen deres hadde privat.

Les også: Nektet å ta helt farvel: Tok med seg «Farmen»-katten hjem

– Vi har ikke hatt noen anelse om dette, sa daglig leder Åshild Roaldset til OA.

Nå viser det seg at den siktede har oppbevart katter for både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen i flere år på to ulike adresser.

Spørsmålet er hvorfor ingen andre medlemmer i den lokale avdelingen av Dyrebeskyttelsen fattet mistanke. Og i tillegg hvordan det hadde seg at de aldri selv oppsøkte noen av lokalene som ble disponert til katter Dyrebeskyttelsen hadde fått i oppdrag å ta hånd om.

Fikk over fem millioner

Fra 2011 til 2020 fikk Dyrebeskyttelsen avd. Gjøvik/Toten drøyt fem millioner kroner gjennom grasrotandelen, og så langt i år har de fått 757.000 kroner.

I tillegg får avdelingen stadige bidrag gjennom private donasjoner. For ti år siden hadde Dyrebeskyttelsen under 500 givere, men antallet har økt til 1400 i 2021.

Dyrebeskyttelsen er Norges eldste dyrevernsorganisasjon, med 9000 medlemmer og 28 avdelinger over hele landet. Avdelingen i Gjøvik har ord på seg å være veldreven og den siktede kvinnen er blitt holdt fram som et aktivum og en ildsjel.

Sterkt pregede kolleger

OA har vært i kontakt med den siktede dyreverneren de siste to dagene, men verken vedkommende eller forsvarer, Ole Herman Frang, ønsker så langt å si noe om hvordan man stiller seg til politiets siktelse og det som er framkommet.

Det siktede medlemmet av Dyrebekyttelsen ble løslatt etter avhør, men fratatt mobiltelefonen.

Les også: De hjemløse kattene i Norge lider

Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen samarbeider etter det OA får opplyst nå tett for å iverksette nye tiltak og rutiner etter det som er avdekket. Men ingen av de lokale lederne i Dyrebeskyttelsen har svart på henvendelser. Flere skal være sterkt preget av det som er skjedd.

Ba om støtte etter fulle karantener

Kort tid før politiet åpnet sak mot medlemmet i foreningen sist fredag, gikk Dyrebeskyttelsen i Gjøvik Toten ut med midlertidig inntaksstopp.

På Facebook 16. november ble det opplyst at alle lokaler og karantener var fulle. Det ble samtidig bedt om å gi økonomisk støtte til foreningen slik at man kunne fortsette å ta hånd om dyrene.

– Vi håper at vårt solide arbeid ikke slår sprekker på grunn av denne saken som en enkeltperson står bak. Vi har over 1600 frivillige som jobber med å ta hånd om skadde og forlatte dyr hver eneste dag, og som gjør en kjempejobb. Denne forferdelige saken på Gjøvik vitner om hvor viktig vårt arbeid er, og vi gjør nå vårt aller beste for å forhindre slike tragedier skjer i framtiden, sa Roaldset mandag.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad her