Onsdag formiddag sendte politiet i Oslo ut en pressemelding om at de skal etterforske ubehagelige ytringer mot MDG-toppen Lan Marie Berg.

Hun er byråd for miljø og samferdsel i Oslo og er også MDGs toppkandidat i Oslo stortingsvalget til høsten.

Oslo-kvinnen har i en årrekke vært utsatt for hets og trusler på ulike plattformer på internett i flere år. Det har vært på Facebook, Twitter, appen Jodel og i kommentarfeltene til ulike redaksjoner, også Nettavisen.

Det har også vært sjikanerende kommentarer mot henne på ulike partiers Facebook-sider, også MDGs egne.

Les også: Gunnar Stavrum med klar beskjed: - Send skjermdumpene til politiet!

- Flere har fått straff

- Når vi blir kjent med mulige straffbare saker har vi plikt til å etterforske. Jeg kan også bekrefte at det er etterforsket lignede saker mot fornærmede tidligere og at det i flere tilfeller er gitt en straffereaksjon, sier politiadvokat i hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt, Viola Bjelland, til Nettavisen.

Hun er på nåværende tidspunkt sparsommelig med å kommentere detaljer i etterforskningen.

- Det gjelder en hel del ubehagelige meldinger, enkelte av ytringene er av straffbar karakter, mens andre ikke er det. Politiet skal nå avdekke omfanget av straffbare uttalelser blant de ubehagelige ytringene.

Nettavisen er ikke kjent med hvilke konkrete ytringer politiet etterforsker.

Les også: Lan Marie Berg om mulig etterforskning: – En tung bør er lettet

Blant straffebudene som blir undersøkt er oppfordring til straffbar handling i tillegg til hensynsløs adferd.

- Vi har ennå ikke avdekket om trusler er blant ytringene, men jeg kan si at det dreier seg om uttalelser i sosiale medier, sier Bjelland.

- Det er ikke mulig å si noe om omfanget så tidlig i etterforskningen, det kan tenkes at det er ytringer vi ikke kjenner til. Dette er en sak som gjelder straffbare handlinger som har høy prioritet i politiet.

Setter pris på støtte

Berg sa mandag til NRK at hun er lettet over at politiet nå undersøker om netthetsen hun har blitt utsatt for kan være straffbart.

– Jeg ble veldig glad da Oslo-politiet tok kontakt. Det føles som en tung bør er lettet fra våre skuldre.

Lørdag kveld uttalte olje- og energiminister Tina Bru (H) seg sterkt imot hetsen etter at Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit la ut en skjermdump av en rekke hetsende kommentarer fra en Facebook-gruppe.

- Jeg har også satt stor pris på at mange, også politiske motstandere, har sagt tydelig ifra om at det ikke er greit med hetsende eller truende kommentarer. Tusen takk for omtanken. Det varmer, skrev Berg på Facebook.