Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: - Vi er svært bekymret og urolig

Håper på snarlig livstegn fra Anne-Elisabeth:

- Saken etterforskes med uforminsket styrke, sier politiinspektør Tommy Brøske til Nettavisen.

Mandag denne uken gjorde Øst politidistrikt det kjent at det var ny kontakt mellom de som angivelig har kidnappet Anne-Elisabeth Hagen.

Politiet ønsker ikke å si det nøyaktige tidspunktet for den siste kontakten. Den forrige kommunikasjonen var 16. januar.

31. oktober ble hun bortført mot sin vilje fra sitt eget hjem i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo. Det siste sikre livstegnet fra henne er fra en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokken 09.14.

Etter at kidnapperne på ny tok kontakt med politiet og bistandsadvokaten med et budskap til familien om en skisse for å formidle livstegn fra Anne-Elisabeth, hadde politiet håpet på å få et slikt bevis.

Bakgrunn: Politiet mener konen til en av Norges rikeste er kidnappet

- Svært bekymret og urolig

- Vi er svært bekymret og urolig over at vi ikke har fått noen livstegn, til tross for budskapet fra familien og bistandsadvokaten har gått ut med, sier politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske til Nettavisen.

- Vi håper på at de som hevder å ha bortført henne kan komme med slik dokumentasjon. Men vi er forberedt på at det kan ta tid, basert på erfaringer fra kidnappingssaker fra tidligere i utlandet.

Les også: Kidnapperne foreslår hvordan de skal gi livstegn fra Anne-Elisabeth

Kidnapperne skal ha fremmet krav om cirka ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner. Kravet er fremsatt i kryptovalutaen Monero. Det er også gjennom denne plattformen det har blitt kommunisert tidligere.

Men da kidnapperne på nytt tok kontakt, var det på en annen plattform, som politiet ikke vil si noe om. Men denne skal være bedre egnet for å kommunisere.

Anne-Elisabeth er kone til forretningsmannen Tom Hagen, som har slått seg opp som milliardær på strøm og eiendom. Ifølge Kapital hadde han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i september 2018.

Da han kom hjem, rundt lunsjtider, dagen konen hadde blitt bortført, fant han også et trusselbrev i parets bolig.

Truslene skal ha blitt skrevet på gebrokkent norsk, og han skal ha blitt advart mot å kontakte politiet eller medier.

Dersom familien mottar livstegn fra Anne-Elisabeth vil de gå i forhandlinger om å få henne tilbake.

- Dersom de mottar et livsbevis, vil familien arbeide for å få Anne-Elisabeth trygt hjem, sa bistandsadvokat Svein Holden under pressekonferansen mandag.

Les også: Politiet varslet ikke grenseoverganger

Politiet ombestemte seg brått

Politiet jobber på spreng med saken, men har tidligere frarådet familien om å gå i noen form for forhandlinger før de har mottatt livstegn.

- Saken etterforskes med uforminsket styrke. Vi gjør en rekke undersøkelser og vurderinger hver dag, men av hensyn til etterforskningen og pågående prosesser ønsker vi ikke å gå ut med detaljer, sier Brøske.

Tidligere har stjerneadvokaten John Christian Elden rådet eventuelle kidnappere om å melde seg, slik at de kan prøve å inngå en avtale om straffereduksjon.

Verken politiet eller bistandsadvokaten ønsker å si noe om når den siste kontakten med kidnapperne skjedde. Den forrige kontakten var 16. januar. Men Nettavisen er kjent med at det gikk minst to uker fra de mottok den siste meldingen fra kidnapperne, til de svarte dem.

Les også: Slik jobber politiet med tipsene i kidnappingssaken

Plattformene det kommuniseres med er ikke egnet for toveiskommunikasjon. Familien svarer derfor kidnapperne gjennom pressekonferanser som politiet og bistandsadvokaten holder.

Mandag hadde ikke politiet planlagt å offentliggjøre den siste kontakten, men brått ombestemte de seg.

- Mandag morgen meldte politiet til pressen at det ikke var noe nytt i saken. Fortalte dere sannheten?

- Dette har vært pågående vurderinger som har vært vanskelig, og pågått over noe tid. Selve beslutningen om å gå ut i dag, ble tatt langt ut på dagen, og det er årsaken til at vi står her nå, på dette tidspunktet, som heller ikke for politiet er vanlig, sa Brøske til Nettavisen like før klokken 18.00 mandag kveld.

Politiet jobbet i nærmere 70 dager i skjul med saken før den ble offentliggjort 9. januar. Etter dette har de åpent søkt etter tekniske og biologiske spor i og rundt eiendommen, inkludert søk i Langvannet, som ligger umiddelbart ved parets bolig.

Flere alternative teorier

Politiet har fått svar på flere prøver, men de ønsker ikke å si noe om de har fått svar på verken tekniske prøver eller DNA-tester.

- Jeg kan bekreftet at vi har fått utført ulike undersøkelser, og en rekke av disse er sendt til analyse. Noen av dem har vi fått tilbake. Vi har også sendt inn nye prøver vi ønsker å få analysert, men dette kan jeg ikke gå i detalj på, sier Brøske.

Nettavisen er kjent med at ekstern eksperter har foretatt analyser av trusselbrevet som er skrevet på gebrokkent norsk. I tillegg har det på et tidlig tidspunkt vært vurdert om en overvåkingsvideo skulle sendes til analyse hos eksperter, men det siste vil ikke politiet bekrefte.

På overvåkingsvideoen var det opprinnelig tre uidentifiserte personer som ble fanget opp. Men én av disse har meldt seg for politiet og er sjekket ut av saken. Videoen er fra bygget til arbeidsplassen til Tom Hagen, kort avstand fra ekteparets hjem.

Bortførte Anne-Elisabeth er også etterlyst av Interpol. Nettavisen har tidligere omtalt at politiet har vært i kontakt med personer i det kriminelle miljøet på Østlandet i håp om å få spor å gå etter i den videre etterforskningen.

Amerikanske FBI er også koblet inn i saken, men politiet har avdramatisert deres involvering.

Tidligere har naboer av ekteparet Hagen ytret skepsis til at politiet ventet så lenge med å gå ut offentlig med saken.

Bortføring er fortsatt politiets hovedhypotese, men de har også tidligere bekreftet til Nettavisen hvilke alternative hypotesene de jobber etter i saken. Ifølge Brøske er det minst tre andre teorier:

  • Det kan dreie seg om en frivillig forsvinning.

- Vi har erfart fra tidligere tilsvarende saker at folk frivillig ønsker å bli borte.

  • Det kan dreie seg om en drapssak.

- Det er flere tilfeller savnetsaker har endt opp med å være drap.

  • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen kan ha blitt utsatt for en ulykke.

- Det kan også være en nyanse mellom en frivillig forsvinning og et drap. Hun kan ha blitt utsatt for en ulykke ett eller annet sted.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken