Det var 1373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon. Totalt har 28 personer blitt behandlet på sykehus i Molde og Kristiansund etter hendelsen med cruiseskipet Viking Sky.

Tilstanden betegnes som alvorlig for en av disse. Til Rbnett forteller Helse Møre og Romsdal at tilstanden for en fremdeles er kritisk. Det skal dreie seg om en alvorlig bruddskade, skriver avisen.

- For en av pasientene er tilstanden fortsatt kritisk, opplyser Hege Hegle, kommunikasjonsrådgiver i Helse Møre og Romsdal.

Ifølge Rbnett er det nå ni personer som fremdeles er innlagt på sykehusene.

Politiet i Møre og Romsdal har opprettet en undersøkelsessak etter skipsulykken.

– Vi har ingen mistanke om at det er begått en straffbar handling. Men straffeprosessloven hjemler en etterforskning når det er snakk om ulykker. Her var det et stort skadepotensial. Derfor har vi valgt å se på dette, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

Blir holdt igjen om bord

De vil avhøre sentrale personer på skipet og vil ha eksperter om bord for å finne ut av hvorfor det fikk motorsvikt.

– Offiserene er helt sentrale og kanskje de ansvarlige nede i maskinrommet, sier politiinspektøren til NTB og legger til at de også vil snakke med losene som var om bord.

Pressetalsmann Marius Steen i Wilhelmsen Ship Management sier til Bergens Tidende at de 72 besetningsmedlemmene selskapet har om bord, blir holdt stand by. De har ansvaret for alle mannskaper fra broen til maskinrommet. Unntaket er de som jobber i restaurant-, hotell- og forpleiningsavdelingene.

– Vi har selv ekspertise om bord som undersøker hva som har gått galt i motorrommet. Mannskapene vil bistå politiet og havarikommisjonen når de kommer i gang, sier Steen.

Havarikommisjon

Sjøfartsavdelingen i Statens Havarikommisjon var mandag på plass i Molde for å finne ut hva som gikk galt da Viking Sky fikk motorstans.

– Sjøloven sier i utgangspunktet at vi først skal gjøre undersøkelser dersom et fartøy har gått ned eller der mennesker omkommer, men terskelen er lavere når det dreier seg om passasjerskip. Den høye risikoen skip, passasjerer og mannskap var utsatt for, gjorde at vi besluttet å starte undersøkelser, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonen til Bergens Tidende.

Liseth sier at den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) har meldt seg for å være med på undersøkelsene.

– Det var et stort antall amerikanere om bord. Det er slik at berørte land har anledning til å delta i arbeidet, når man har hatt statsborgere om bord i fartøyet som er utsatt for en ulykke, sier han.

Går gjennom lydopptak

Cruiseskipet hadde passasjerer fra mange land, og flere stater kan komme til å melde inn interesse for å delta i arbeidet.

– Vi drar til Molde med tre personer i dag. Vi skal samle sammen alt som finnes av elektronisk informasjon fra skipet. På broen finnes en voyage data recorder (VDR) som vil gi oss innblikk i hva som skjedde der, sier avdelingsdirektør Liseth.

Kommisjonen vil også gjennomgå annen lydinformasjon fra skipet, blant annet fra motorrommet.

– Her er det for eksempel en hel del alarmer og logger som skal gjennomgås. Vi vil samarbeide med politiet om undersøkelsene. For vår del blir dette standard gjennomgang etterfulgt av full rapport om hendelsen, sier Liseth.

Mandag kveld holder Fræna kommune en pressekonferanse om hendelsen i kommunehuset i Elnesvågen.

(©NTB)