*Nettavisen* Nyheter.

Politiet vil forebygge partnerdrap

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

Politiet i Vestfold skal ha et av to prøveprosjekt i landet for å forebygge partnerdrap.

De tar i bruk en ny metode for å kartlegge familiene der familievold skjer.

Les hele saken i Østlands-Posten

Lager trusselvurderinger
Politiet tar i bruk modellen SARA for å lage trusselvurderinger rundt personer som blir utsatt for vold i nære relasjoner. Horten politistasjon og Stovner politistasjon i Oslo er valgt ut til å teste ut metoden som har som mål å forebygge partnerdrap. Politimester i Vestfold politidistrikt, Benedicte Bjørnland, ser for seg at metoden, eller en lignende, vil bli tatt i bruk for hele politidistriktet hvis metoden viser seg å være presis og nyttig.

– Ved dette kan vi blinke ut saker der det er fare på ferde, og vi kan verne familien og offeret, sier politimesteren til op.no.

Fokus på familievold
Pilotprosjektet er en del av regjeringens ønske om fokus på og forebygging av familievold.

Prosjektet, som er i regi av Politidirektoratet, skal i gang i Horten i mars/april.

Ønskes velkommen
Trine Pettersen fra Larvik, som tidligere har stått fram i Østlands-Posten og på TV 2 med sin historie om å vokse opp i et voldelig hjem, ønsker politiets nye metode for trusselvurdering velkommen.

– Barnets frykt er at mamma skal dø - og noen opplever også det, sier Pettersen, som i disse dager er i ferd med å avslutte bokprosjektet « Lyspunktet - når volden tar slutt».

Pettersen har tidligere møtt justisminister Knut Storberget og delt sin historie om da hun som barn opplevde at faren slo moren og hvilken frykt hun levde med.

Pettersen mener all oppmerksomhet rundt familievold er med på å hjelpe barn og voldsoffer - og også voldsutøver.

– Dette er veldig positivt for hele familien, mener hun.

Krever utstrakt samarbeid
Metoden SARA (spousal assault risk assesment) innebærer at politiet gjør tre hovedvurderinger for å kartlegge en situasjon der det er mistanke om familievold. Metoden blir brukt på alle slike saker som politiet kommer over, enten ved anmeldelser, ved meldinger om husbråk eller ved at for eksempel barnevernet varsler politiet. Både voldsutøver, voldsoffer og elementer knyttet til hjem og situasjon blir kartlagt. Ut fra dette gjør politiet en trusselvurdering. Bjørnland viser til at metoden krever samarbeid fra barnevernet, helsevesen, familievernkontorene, krisesentret og Alternativ til vold.

Les flere saker i Østlands-Posten her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.