Gå til sidens hovedinnhold

Politiet vil ha 24 dagers betinget fengsel for Stella Mwangi og bot på 29.000 kroner

Men dropper punktet om promillekjøringen. Politiet vil likevel gi en klekkelig bot.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Torsdag startet rettssaken mot Melodi Grand Prix-vinneren fra 2011, Stella Mwangi (32). Hun var tiltalt for å ha kjørt i beruset tilstand, og for å ha forulempet offentlig tjenestemann.

Etter én dag i retten klarte ikke politiet i tilstrekkelig grad å finne det bevist hvor mye promille artisten hadde da hun kjørte bilen, og droppet derfor tiltalepunktet om promillekjøring.

Nettavisen, og en rekke andre medier, omtalte promilletiltalen i begynnelsen av mai, men da i anonymisert versjon.

Ifølge tiltalen skulle den angivelige fyllekjøringen ha skjedd fredag 29. september klokken 13.25. Artisten skal ifølge politiet ha truffet én eller flere biler på stedet, i beruset tilstand, slik at det oppstod materielle skader.

Dette gikk politiet også tilbake på.

Politiet: 2,22 i promille

Mwangi skal da ha kjørt en Mercedes i Bernt Ankers gate i Oslo sentrum. Ifølge tiltalen viste blodprøven at den kvinnelige artisten hadde en promille på 2,22. Prøven, som ble tatt på politihuset på Grønland, skal ha blitt tatt to timer etter politiets påståtte fyllekjøringen.

Politiet vil ha straff på 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid, i tillegg til en bot på 29.000 kroner, for å ha drukket alkohol under seks timer etter en ulykke og for å ha forulempet offentlig tjenestemann.

Politiadvokat Marita Hagen mener også Mwangi skal miste førerkortet i 12 måneder.

Politiet droppet altså tiltalepunktet om promillekjøring fordi det ikke ble tilstrekkelig bevist i retten hvor påvirket Mwangi var da hun kjørte bilen.

I retten mente også Hagen at Mwangi skulle dømmes etter promillen på 2,22 som ble målt først to timer etter at hun angivelig skulle ha kjørt bil.

- Ettersom hun drakk etter at hun hadde kjørt er det ikke mulig å bevise hvor sterkt beruset hun var. Men ut i fra det andre vitner forklarte mener vi at hun kjørte i beruset tilstand, men den aktuelle straffebestemmelsen er ikke tilstrekkelig, forklarer politiadvokat Marita Hagen etter endt rettsdag.

I forsvarer Silje Elisabeth Stenvaags avsluttende prosedyre trakk hun frem at politiet har etterforsket saken med sikte på å finne bevis mot tiltalte Mwangi, ikke å oppklare faktum.

- Politiet har vært selektiv og begrenset i sin etterforskning. De har forsøkt å finne bevis mot tiltalte, ikke for henne, sa Stenvaag.

- Det er klart at min klient ikke har kjørt i beruset tilstand.

Vitne hevder Mwangi luktet alkohol

I retten kom det også frem at politiet fant spor av mindre mengder THC (virkestoff i hasj og marihuana) i blodet. Mengden THC var over den lovlige grensen. Mwangi erkjente bruk av THC, men var ikke tiltalt for dette.

Aktor mente at et vitne som merket alkohollukt fra Mwangi har forklart seg troverdig.

- Han var bekymret for at hun kjørte og parkerte dårlig, hun kjørte fort inn i gaten, fortere enn normalt, og kjørte frem og tilbake i gaten flere ganger, sa politiadvokat Marita Hagen i sin avsluttende prosedyre.

- Basert på denne forklaringen kan retten legge til grunn at tiltalte var beruset. Det fremstår som lite troverdig at tiltalte ikke drakk før hun kom til stedet.

Stenvaag mente at Mwangi skulle frifinnes for alle tiltalepunktene, og at hun i verste fall skal dømmes til en mild bot.

Aktor understreket også at vitnet hadde fortalt Mwangi at han kom til å ringe politiet da det oppstod en verbal konfrontasjon mellom de to. Bakgrunnen var at vitnet mente artisten hadde krasjet i bilen hans.

I retten fortalte også et politivitne at hun mente promillen var ekstremt høy.

Da rettssaken startet nektet 32-åringen straffskyld. Hun forklarte også at hun først drakk alkohol etter at hun hadde parkert bilen. I retten forklarte Mwangi også at hun drakk whisky med cola og én Tuborg øl da hun ventet på å få behandling i en neglesalong, før hun skulle på fest.

- Jeg hadde en halv flaske med whisky som jeg blandet med cola. Jeg var på vei til en fest med venninner vi hadde planlagt lenge. Jeg startet vorspielet litt tidlig fordi jeg ville komme i stemning og slappe av, sa Mwangi i retten.

- Ble stresset

Hun møtte i retten med en hvit bluse, lys blå jeans og et hodeplagg som dekket hele håret. Artisten forklarte også at hun drakk alkohol fordi hun ville roe seg ned etter en krangel på parkeringsplassen, hvor to menn beskyldte henne for å ha skadet bilene deres da hun skulle parkere.

- Jeg ble stresset av beskyldningene for å ha krasjet i bilene. Jeg lette etter skader, men fant ingenting.

Et mannlig vitne forklarte i retten at kjøringen til Mwangi var så dårlig da hun skulle parkere bilen at hun måtte være beruset. Vitnet forklarte blant annet at bilen havnet oppå en fortauskant. Vitnet havnet etter hvert i en tett verbal konfrontasjon med den tidligere MGP-vinneren.

Vitnet forklarte videre i retten at artisten luktet alkohol og at hun ville slåss, noe mannen avslo, før han tilkalte politiet.

Det kom også frem i retten at en operatør hos operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt hørte en hissig kvinne i bakgrunnen av telefonsamtalen med vitnet.

Et politivitne forklarte også i retten at promillen på 2,22 var svært høy.

- Det er en ekstremt høy promille. Jeg snakker for meg selv, men jeg hadde ligget flat. Jeg har bare én gang tidligere opplevd at noen har høyere promille, sa politikvinnen.

Mwangi: - Ville ikke ta blodprøve

Etter hvert ble politiet tilkalt. Da Mwangi returnerte til bilen, etter å ha vært på neglesalongen, var den i ferd med å bli tauet bort. Hun ble pågrepet av politiet på stedet klokken 14.50, etter at også andre vitner hadde forklart at Mwangi skulle ha promillekjørt.

- Politibetjentene sa jeg skulle bli med dem og satte på meg håndjern. Jeg ble plassert i en stor politibil, men trodde det var skjult kamera og tenkte «hva skjer?» Jeg begynte først å le, men etter hvert syntes jeg ikke det var gøy lenger.

- Da politibetjentene sa jeg måtte bli med dem på politistasjonen skjønte jeg at det ikke var tull og jeg var nervøs.

Mwangi fastholder at hun ikke drakk alkohol før hun kjørte bilen. Men i retten erkjente hun å ha drukket whisky kvelden før, men avsluttet drikkingen litt før klokken 22.00.

Ifølge tiltalen skal den tidligere MGP-vinneren ha kjeftet på to politibetjenter i forbindelse med blodprøvetakingen på politihuset. Hun skal også ha hevdet at de er rasister.

- Jeg fikk tårer i øynene. Det var vondt på hendene som jeg hadde på ryggen, og jeg fikk ikke vite hva saken gjaldt. Jeg begynte å gråte på politistasjonen og mente de hadde tatt feil person, forklarte Mwangi i retten.

- Jeg har også sprøytefobi og foreslo at jeg heller kunne gå langs en strek eller stå på ett bein. Da legen kom tok han på hanskene og prøvde med flere stikk for å finne blodåren.

- Jeg er traumatisert

Etter blodprøvetakingen fikk Mwangi forlate politihuset, men ble på nytt pågrepet utenfor.

- Da jeg gikk ut av politistasjonen var jeg desorientert. Jeg følte jeg var blitt kidnappet før jeg så de samme politibetjentene som hadde pågrepet meg tidligere. De spurte:

«Hvor dum er du som kommer tilbake?»

- Jeg oppfattet dem spydig og ville bare ha hjelp til å komme meg hjem. Men de dyttet meg inn i et gjerde og lag meg i bakken. De tok kvelertak, la knærne på ryggen min og presset ansiktet mitt ned i bakken. Det gjorde vondt og jeg fikk problemer med å puste, sa Mwangi i retten.

- Den ene av politibetjentene tok frem en knyttet neve og sa jeg skulle bli med på cellen. Jeg spurte om dette hadde å gjøre med at jeg er afrikansk artist eller om det som skjedde hadde noe med rasisme å gjøre.

Før rettssaken uttalte Mwangi seg også om politivolden til Se og Hør.

Etter den nye pågripelsen ble den tidligere MGP-vinneren fraktet til en celle på politihuset, før hun ble sluppet fri cirka klokken 22.00 om kvelden.

- Da jeg gikk hjem hadde jeg panikk. Jeg hadde også over 40 ubesvarte anrop. Jeg og familien er traumatisert etter det som har skjedd. Dagen etter hadde jeg så vondt at jeg ikke klarte å gå, og jeg ble kjørt til legevakten. Legen så på skadene og jeg ble sykmeldt, sa Mwangi i retten.

- Livredd for politiet

Artisten forklarte at hun ble sykmeldt i to måneder.

- Fastlegen min sendte meg til psykolog. I over to måneder klarte jeg heller ikke være alene og bodde hos venner. I etterkant av hendelsen har jeg vært livredd for politiet og når jeg hører sirener. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ble håndtert på den måten. Jeg har levd i et traume.

I retten forklarte Mwangi også kort om at hennes far var blitt drept i en trafikkulykke i 2012. Føreren av bilen stakk av og var helt borte i tre dager.

- Jeg mistet pappa i en trafikkulykke og ville aldri selv kjørt når jeg er full og satt andre i fare. Hadde noe skjedd ville jeg aldri ha stukket av.

Mwangi har i flere år vært omtalt i media og synlig i norsk offentlighet. Hun har også hatt sanger på hitlister både i Norge og i utlandet.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her