Politiet vil ha Wikileaks-gründer etterlyst for voldtekt

Foto: AP Photo/SCANPIX, Bertil Ericson

Påtalemyndigheten ber svensk domstol om å etterlyse Julian Assange for voldtekt.

18.11.10 21:31

Den svenske påtalemyndigheten ber om etterlysning av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Han er mistenkt for blant annet voldtekt, melder Aftonbladet.

Fengslingsmøtet finner sted i Stockholms tingrett klokken 14.00 torsdag.

Mistenkt for voldtekt
- Jeg begjærer at tingretten skal etterlyse Assange, mistenkt for voldtekt, seksuelt overgrep og tvang. Bakgrunnen er at han må avhøres i forbindelse med etterforskningen, og at det ikke har vært mulig å innkalle ham til avhør, sier statsadvokat Marianne Ny i en pressemelding.

Påtalemyndigheten ønsker at Assange skal etterlyses internasjonalt av Interpol.

Fem lovbrudd
Assange mistenkes for fem lovbrudd. Det er snakk om tilfeller av tvang den 13. og 14. august i Stockholm, seksuelt overgrep den 13. og 14. august i Stockholm, seksuelt overgrep den 18. august i Stockholm, seksuelt overgrep den 16. og 17. august i Enköping og voldtekt den 17. august i Enköping.

Advokat Björn Hurtig sier at Assange nekter straffskyld på samtlige punkter.

Assange ble i sommer siktet av svensk politi for voldtekt og seksuelle overgrep. Men Assange har hele tiden hevdet sin uskyld, og påstår at han er utsatt for en svertekampanje.

Mange fiender
Assange har rukket å skaffe seg mange fiender etter at han grunnla Wikileaks i 2006.

Nettstedet Wikileaks har publisert over 70.000 hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan. Assange har også varslet flere avsløringer på det kontroversielle nettstedet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har advart Assange mot flere avsløringer, og ber ham fjerne dokumentene som allerede er tilgjengelig på Wikileaks.

Amerikanske myndigheter mener den graderte informasjonen kan sette blant annet afghanske sivile liv i fare.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag