*Nettavisen* Nyheter.

Politiet vurderer Shilan-saken på nytt

FUNNET DØD: Shilan Shorsh ble funnet død i sin egen seng etter en påsatt brann 18. mai i fjor. Foto: (Bergensavisen)

Politiet i Hordaland besluttet søndag å gjennomgå Shilan-saken på nytt. Politimester Geir Gudmundsen åpner for at etterforskningen kan bli gjenopptatt.

26.10.14 17:20

(ba.no): – I samråd med førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har vi bestemt oss for å gjennomgå saken på nytt. Deretter vil saken bli sendt til vurdering hos Hordaland statsadvokatembeter, sier Gudmundsen til NTB.

MEDIETRYKK

Det er i hovedsak medieoppmerksomheten om Shilan-saken som gjør at politiet vil gjøre en ny vurdering av saken. Den 39 år gamle SV-politikeren og kvinneaktivisten Shilan Shorsh ble funnet død i sin egen seng etter en påsatt brann 18. mai i fjor.

Saken ble henlagt av politiet 17. desember.

Flere i hennes nettverk har kritisert politiets etterforskning i saken.

Søsteren til Shilan, Shahen Ahmad, sier til BA at hun er lettet over at saken nå skal gjenopptas.

– Jeg blir veldig glad om de tar opp saken på nytt, jeg var alltid i tvil om konklusjonen til politiet. Det er mye i saken som ikke ble oppklart, så dette er bra, sier hun.

Hun tror oppmerksomheten rundt en dokumentar laget av VG-TV gjorde at politiet måtte se på saken på nytt.

– Det er mange som har reagert på den saken. Flere har ringt til meg og sagt at de fikk mer innsyn i saken. Jeg har bare fått gode tilbakemeldinger, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

KONTAKTET POLITIMESTEREN: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen var i kontakt med politimester Geir Gudmundsen søndag. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

MØTE SØNDAG

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen sier til BA at han søndag har hatt møter med politimesteren.

– Vi diskuterte saken og besluttet å se på saken på nytt, sier Stolt-Nielsen til BA.

Han understreker at saken aldri har vært henlagt, og at politiet når som helst kunne gjenoppta saken på nytt.

KAN HENTE INN HJELP UTENFRA

I første omgang er det etterforskere i Hordaland politidistrikt som skal se på saken.

– Hvis politiet finner grunn til å hente inn ekstern hjelp står de fritt til det, sier statsadvokaten.

Dette er andre dødsfallet Hordaland politidistrikt beslutter å gjenoppta på kort tid. Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune 14. november 2011. I august året etter henla politiet saken, og slo fast at dette trolig var et selvdrap.

I mai ble saken besluttet gjenopptatt etter massivt press. 20. oktober ble en Monikas tidligere stefar (32) pågrepet, siktet for forsettelig drap.


Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIMESTEREN: Politimester Geir Gudmundsen besluttet søndag at Shilan-saken skal gjenopptas. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

– ET SLAG I MAGEN

Oddny Miljeteig, leder for SVs bystyregruppe, sier hun er svært tilfreds med at politiet nå skal gjennomgå saken på nytt.

– Det var jo mitt krav etter at Monika-saken ble tatt opp igjen og en så hvor feil politiet hadde tatt der og hvor elendig de hadde etterforsket den, sier hun til BA.

– Når det gjelder Shilan sitt dødsfall har vi vært flere som har kjent veldig på at saken må ha vært for dårlig etterforsket. Da Monika-saken kom opp var det som et slag i magen på mange av oss, tilføyer hun.

Miljeteig mener politiet nå må gjenoppta etterforskningen av Shorsh' dødsfall.

– Det eneste rette og den eneste måten vi kan få tillit til politiet nå er at de etterforsker dødsfallet hennes bredt og får kartlagt trusselbildet rundt henne grundig, sier hun

Klikk på bildet for å forstørre.

FUNNET DØD: Shilan Shorsh døde i denne brannen hjemme i leiligheten i Fyllingsdalen. Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

– MÅ SNU HVER STEIN

Miljeteig sier at hun er svært betenkt over at det måtte frundig og ressurskrevende arbeid fra landets største avis, VG, til før politiet nå tar opp igjen saken.

– Det er ikke bra for rettssikkerheten om vi må være avhengige av at VG skal bruke masse penger og ressurser på å ettergå politiets arbeid for at saker skal bli grundig etterforsket.

– Jeg vil gjerne forsterke kravet mitt om at de ikke bare tar opp igjen saken, men om at de nå snur hver stein og at de bruker og skaffer seg den kompetansen som er nødvendig. Først da kan vi være helt sikre på resultatet, påpeker Miljeteig.

– KLOK BESLUTNING

SV-leder Audun Lysbakken var også blant dem som holdt minnetale i Shorsh' begravelse.

– Jeg synes det er en klok beslutning å ta opp igjen saken. Det har kommet opp nye spørsmål gjennom medias dekning av saken, og det er nødvendig at de blir besvart. Vi er mange som har kjent på en uro rundt hva som egentlig skjedde med Shilan, og det gjør godt å vite at politiet tar dette på alvor, sier han til BA.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.