Gå til sidens hovedinnhold

Politiets alternative teorier i saken er drap, frivillig forsvinning eller ulykke

Bortføringen av Anne-Elisabeth:

Forteller om helt nye detaljer i etterforskningen.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen hadde fredag vært sporløst forsvunnet i 87 dager. 31. oktober ble hun angivelig bortført, mot sin vilje, fra sitt eget hjem i Lørenskog cirka 15 km øst for Oslo.

Politiet har jobbet på spreng, og ut ifra hovedteorien om at hun er blitt kidnappet. Parallelt jobber de ut ifra andre hypoteser.

- Vi jobber bredt og har foretatt en rekke etterforskningsskritt. Vi har hele tiden jobbet ut ifra at hun ble tatt fra hjemmet sitt, sier politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske til Nettavisen.

Bakgrunn: Politiet mener konen til en av Norges rikeste er kidnappet

Drap mulig teori

For første gang letter politiet på sløret om noen av de alternative hypotesene de jobber etter. Ifølge Brøske er det minst tre andre teorier:

  • Det kan dreie seg om en frivillig forsvinning.

- Vi har erfart fra tidligere tilsvarende saker at folk frivillig ønsker å bli borte.

  • Det kan dreie seg om en drapssak.

- Det er flere tilfeller savnetsaker har endt opp med å være drap.

  • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen kan ha blitt utsatt for en ulykke.

- Det kan også være en nyanse mellom en frivillig forsvinning og et drap. Hun kan ha blitt utsatt for en ulykke ett eller annet sted.

Selv om Brøske deler noen av de alternative teorier i saken, ønsker han ikke å gi ytterligere kommentarer om dette.

- Vi jobbet ut ifra at vi skal få Anne-Elisabeth tilbake i god behold. Vi får stadig inn flere tips, gjør omfattende tekniske undersøkelser og vi gjør søk i Langvannet, som ligger like ved huset til ekteparat Hagen, sier Brøske.

Les også: Politiet varslet ikke grenseoverganger

- Flere holdepunkter for bortføring

- Hva er det som gjør at politiet har bortføring som hovedteori?

- Det er fordi det fortsatt er flest holdepunkter som kan trekke i den retningen. Men en hypotese er bare en antakelse om sannheten. I vårt tilfelle betyr det altså at det er noen flere holdepunkter for at det er en bortføringssak.

Det siste livstegnet fra Falkevik Hagen er fra bortføringsdagen 31. oktober klokken 09.14, da hun snakket i telefonen med et familiemedlem.

Politi med spesialkompetanse fra ulike fagmiljøer og særorganene har bidratt i etterforskningen. Men per 25. januar er det fortsatt få spor å gå etter.

Les også: Politiet har ikke fått livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

Politiet jobbet i skjul med saken i 70 dager, før de offentliggjorde den onsdag 9. januar. Men den åpne etterforskningen har ikke gitt noen avgjørende resultater så langt.

- Hvorfor er det viktig for politiet å ha flere hypoteser om hva som kan ha skjedd i en sak som er under etterforskning?

- I enhver politietterforskning holder man åpent at det kan være flere ting som er skjedd. Det er viktig ikke å låse seg til en teori, ellers risikerer man at mange spor går tapt, sier privatetterforsker Oddleif Sveinungsen til Nettavisen.

- Det er viktig at politiet er åpne for ulike teorier.

Sveinungsen har tidligere jobbet i politiet i mange år. Han har erfaring som vaktleder ved Kriminalvakten i Oslo, og hatt den operative etterforskningen i initialfasen i saker som drap, ran, voldtekter, branner og saker med grov vold.

Les også: Slik jobber politiet med tipsene i kidnappingssaken

Familien fikk melding av kidnapperne

- Hvorfor er det viktig for politiet å ha en hovedteori?

- Hovedteorien om at det dreier seg om en bortføring er noe de må forholde seg til. De har fått signaler om at det er noen som ønsker løsepenger, og politiet har sikkert gjort alle de nødvendige undersøkelsene som styrker denne teorien, sier Sveinungsen.

- De har garantert sjekket mobilbruken hennes, basestasjoner og andre observasjoner. Dette er nok med på å styrke politiets hovedteori, sier Sveinungsen.

Les også: Politiet offentliggjør video i bortføringssak

Torsdag denne uken kom nyheten om at familien hadde mottatt en ny beskjed fra de antatte kidnapperne den 16. januar.

- Budskapet som ble mottatt er ikke et bevis på liv, eller at noen har Anne-Elisabeth. Vi mener likevel det er positivt tegn på at hun lever, og at familien kan få henne tilbake, sa bistandsadvokat Svein Holden på pressekonferansen.

Han er kjent med Nettavisens publisering av denne artikkelen, men ønsker ikke å kommentere saken.

Bistandsadvokaten understreket på torsdagens pressekonferanse at familien ønsker å ha Falkevik Hagen tilbake i god behold.

- Vi vurderer ulike alternativer for hvordan det skal gjøres. Familien er innstilt på å gå i forhandlinger, men de er avhengig av å få vite om hun fortsatt er i live.

Les også: Politiet ber folk se etter mistenkelige kjøp av kvinneklær

Les også

- Fryktscenarioet er at gjerningsmennene tar livet av henne av frykt for å bli straffet

Naboer skeptiske

Falkevik Hagen er kone til forretningsmannen Tom Hagen, som har slått seg opp som milliardær på strøm og eiendom. Ifølge Kapital hadde han en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i september 2018.

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb klokken 13.30 den 31. oktober. I brevet skal det ha vært fremsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

Det ble også fremsatt pengekrav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner. Kravet er fremsatt i kryptovalutaen Monero.

Les også: Politiet stoppet alle turgåere i kidnappingssak

Bortførte Falkevik Hagen er også etterlyst av Interpol. Nettavisen har tidligere omtalt at politiet har vært i kontakt med personer i det kriminelle miljøet på Østlandet i håp om å få spor å gå etter i den videre etterforskningen.

Amerikanske FBI er også koblet inn i saken, men politiet har avdramatisert deres involvering.

Tidligere har også naboer av ekteparet Hagen ytret skepsis til at politiet ventet så lenge med å gå ut offentlig med saken.

Kommentarer til denne saken