På bare én dag har Sør-Vest politidistrikts julebordvideo blitt sett av nærmere 250.000 mennesker på TikTok. I videoen sier politiet, med et glimt i øyet, klart ifra om hvor dyrt et julebord kan bli – hvis du ikke klarer å oppføre deg før, under eller etter arrangementet.

Se videoen øverst i saken.

I videoen ser vi en tilsynelatende sivil person utføre diverse lovbrudd. Blant annet kan det se ut som at vedkommende står og tisser i et hjørne.

– Neida. Det er i vår egen garasje, og det er en vannflaske foran der. Det er i tillegg en av våre folk, og ikke en fyr vi har skjenket overstadig for å få utført de forskjellige tingene. Det kunne ført til noen etiske betenkeligheter, sier Kaare André Ødegaard, fagansvarlig for Nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt til Nettavisen.

Det er heller ikke noen grunn til å sjekke SMS-innboksen etter en blackout på byen; politiet sender deg ikke en «kvittering» på mobilen dersom du får pålegg om å forlate sentrum, slik det fremkommer i videoen, forteller Ødegaard.

Han sier at de har et klart mål med videoen:

– Politiets hovedstrategi er å forebygge. Nå er vi midt i julebordsesongen. Mange ungdommer er på byen for første gang, i tillegg til at en del gamle ringrever er ute på sin årlige luftetur. Så vi vil skape litt oppmerksomhet og dele informasjon om hva som potensielt kan skje, sier Ødegaard.

– Dere når vel først og fremst unge folk på TikTok? Er det de som pleier å skape problemer i julebordsesongen?

– Nei, men mange av dem er jo på byen hele året. Dette er jo det politiet ofte opplever og møter på når vi er ute i helgene. Vi har også delt videoen på Instagram i tillegg, for å nå en litt eldre generasjon, sier Ødegaard.