RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiets utlendingsenhet brukte ledere til flyttejobb

Politiets utlendingsenhet holder til i Økernveien 11-13.
Politiets utlendingsenhet holder til i Økernveien 11-13. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Et hardt presset PU brukte overtidspenger til å lønne ledere til å utføre flytterelaterte oppgaver.

Hovedverneombud i Politiets utlendingsenhet (PU), Einar Sagli, varsler ledelsen i et brev, som er gjengitt i et leserinnlegg i Politiforum, om det han omtaler som økonomisk ukultur i etaten.

Sagli fremmer en rekke påstander i brevet om angivelige kritikkverdige forhold i PU. Deriblant skriver Sagli at «en seksjonssjef har blant annet utført vaktmestertjeneste i helgene ved å montere garderobeskap og annet forefallende arbeide til 750 kroner per time».

- Vi har eksempler på folk som har gjort helt andre ting enn det de skal gjøre. Hvis du skal gjøre vaktmestertjenester til en overtidssats for en seksjonssjef, som er 750 kroner, så er det helt sprøtt, sier Sagli til Nettavisen.

På skriftlig spørsmål fra Nettavisen om dette faktisk stemmer, svarer personalsjef i PU, Kristin Fiksdal Eide, følgende:

- PU har vært igjennom en flytteprosess til nye lokaler, hvor ansatte og ledere til tider har bidratt med flytterelaterte oppgaver, svarer Fiksdal Eide til Nettavisen.

Les også: Hemmelig dokument fra Politidirektoratet varsler kutt i 2016

Godkjente hverandres overtid
Videre fremmer Sagli påstand om at en prosjektleder og to seksjonssjefer i PU, som er ansatt for å ha kontroll og styring over overtid, har fakturert 30-40.000 kroner i måneden hver, og at de to seksjonssjefene godkjente hverandres overtid.

- Vår interne gjennomgang av forholdet viser at dette var overtid som var lederstyrt, svarer Fiksdal Eide på spørsmål om påstanden stemmer.

Sagli hevder det gis anledning i PU til å tillate seg overtid som ikke er nødvendig.

- Jeg mener jeg har funnet grunnlag for å gjøre ledelsen oppmerksomme rundt dette. Poenget mitt er ikke at de er skurker eller banditter. Det jeg har skrevet om og reagerer på, er at arbeidsgiver ikke undersøker disse påstandene. Hvis du er seksjonssjef i en administrativ stilling, og jobber overtid hele tiden og fakturerer på høyt nivå, så må man stille spørsmålet om det er nødvendig. Du kan faktisk fakturere overtid uten at det er noen som har kontroll på om det faktisk er reelt, hevder Sagli.

Sagli sier at flere sivilt ansatte i PU, som ikke har lederstillinger, kan tjene en million i året inkludert overtid.

Les også: Høyre-politiker hardt ut mot politiets overtidsbruk

Verneombud Einar Sagli varsler om økonomisk ukultur i Politiets utlendingsenhet.

Brudd på arbeidsmiljøloven
Sagli skriver også i innlegget at det i PU begås grove overtredelser av arbeidsmiljøloven som for eksempel at sivilt ansatte jobber 100 timer overtid i måneden.

- Det er sivilt ansatte som jobber 500 overtidstimer på et halvt år og 100 timer i måneden. Her har ledelsen med viten og vilje latt dem jobbe. Det er et enormt overtramp i forhold til arbeidsmiljøloven som tilsier at de kan jobbe 200 overtidstimer i året, utdyper Sagli overfor Nettavisen.

PU vedgår at det er begått brudd på arbeidsmiljøloven i år.

- Politiansatte følger egne arbeidstidsbestemmelser, og er unntatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid. Sivilt ansatte kan arbeide inntil 200 overtidstimer per år. Det er avdekket to brudd på disse overtidsbestemmelsene i 2015, sier Fiksdal Eide.

Mens Sagli hevder at overtidsbruken i PU utgjør 96.000 timer i første halvdel av 2015, sier PU at den faktiske overtiden utgjør 70.000 timer i løpet av årets åtte første måneder.

Sagli sier at det han omtaler som økonomisk ukultur i PU, er blitt belyst i to tilsynsrapporter fra Politidirektoratet (POD).

- PODs tilsynsrapporter er satt til side, og har ingen verdi i dette systemet, sier Sagli.

Les også: Varsler om økonomisk ukultur i politiet

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) reager på overtidsbruken hos Politiets utlendingsenhet.

Skriftlig spørsmål til justisminister
Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) stilte et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) i mai 2014 om pengebruken i Politiets utlendingsenhet (PU).

Bakgrunnen var et presseoppslag om en tilsynsrapport fra Politidirektoratet (POD) som stilte spørsmål ved om kravene til økonomistyring i staten ble overholdt. Justisministeren svarte med at POD har gitt PU frist til 01.07.14 til «å rette opp manglene som er påpekt».

- Jeg stusser på at dette fortsatt kan være et problem i PU, sett i lys av at det var en tilsynsrapport for halvannet år siden som påpekte en del økonomiske forhold i PU. Jeg har ikke noe annet å forholde meg til enn det som står i pressen, og tar forbehold om at det er korrekt, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) til Nettavisen.

- PU må sørge for at de forholdene som ble påpekt for halvannet år siden, blir rettet opp. Hvis det fortsatt ikke er rettet opp, så må det gjøres. PU forvalter store summer, og det er særdeles viktig at rutinene i PU er i henhold til statens økonomireglement, sier Elvenes.

- Jeg forutsetter at man bruker overtid i PU i den utstrekning det er strengt tatt nødvendig, slik at ordinært arbeid blir gjort i ordinær arbeidstid.

Elvenes sier han var fornøyd med svaret han fikk av justisministeren for halvannet år siden.

- Men det er litt overraskende at det kan være nye tilfeller, sier han.

Justisminister Anders Anundsen

Nettavisen har også vært i kontakt med Justisdepartementet, som henviser videre til Politidirektoratet.

- Justis- og beredskapsdepartementet har ikke direkte styringslinje til Politiets Utlendingsenhet, og gir ikke operative føringer for gjennomføringen av virksomheten. PU er et særorgan underlagt Politidirektoratet, og det er direktoratet som skal føre tilsyn med PU. Departementet forutsetter at overtidsbruken og utbetaling skjer i henhold til regelverket i hele politi- og lensmannsetaten, sier kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, Gunnar A. Johansen, i en uttalelse til Nettavisen.

Nettavisen har mandag vært i kontakt med POD, men har foreløpig ikke fått noe svar om hva som er blitt gjort av eventuelle tiltak i kjølvannet av tilsynsrapportene.

- Ikke så uoversiktlig
Som et generelt svar på påstandene som fremmes i leserinnlegget til Sagli, skriver PU følgende:

- Det er velkjent at Politiets utlendingsenhet i dag står overfor mange utfordringer nå som ankomsten av nye asylsøkere til Norge er på et historisk høyt nivå, og vi har høyt måltall for antall returer. Vi kan likevel ikke se at situasjonen er så uoversiktlig som det gis inntrykk av i innlegget, skriver Fiksdal Eide.

- Vårt arbeid fluktuerer igjennom året, og høy aktivitet genererer ofte overtid. Vi jobber aktivt med å følge dette opp, blant annet med en styrking av den generelle bemanningen og en tettere lederoppfølging. Vi er i en løpende dialog med foreningene og vernetjenesten om dette, skriver Fiksdal Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere