*Nettavisen* Nyheter.

Politiets Utøya-aksjon kan havne i retten

Oslo (NTB): Flere av de etterlatte Utøya-familiene ønsker å få fastslått et ansvar etter myndighetenes håndtering den 22. juli, og vurderer å gå til sak mot staten eller politiet.

Flere av bistandsadvokatene har klienter som har vurdert mulighetene for å gå til erstatningssøksmål mot staten eller privat straffesak mot politiet, skriver Aftenposten.

- Mitt syn er at de etterlatte trenger å få dette utredet. Det er viktig å avklare ansvarsforholdet på en seriøs måte. Med 22. juli-kommisjonens rapport som bakteppe og med kunnskap om de enorme tap som er lidd, vil dette være naturlig, sier advokat Mette Yvonne Larsen til avisen.

22. juli-kommisjonens rapport kan gi et sterkt nok grunnlag for søksmål, og over 30 personer vurderer nettopp det. Rapporten slo blant annet fast at myndighetene sviktet i å beskytte menneskene på Utøya og gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. En juridisk utredning vil vise hvem som kan saksøkes, og blant alternativene er Justisdepartementet, Politidirektoratet eller politisjefene som ledet operasjonene.

Flere av familiene sier likevel de vil tenke seg nøye om før de går med på et søksmål på grunn av den personlige belastningen som vil følge med en eventuell ny rettssak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.