Gå til sidens hovedinnhold

Politifolk skadd under nynazistisk demonstrasjon i Kungälv

Politifolk skadet da Nordiske motstandsbevegelsen (NMR) støtte sammen med motdemonstranter i Kungälv 1. mai.

Nynazister som blødde fra hodet og sloss med politiet og motdemonstranter som kastet røykbomber, kinaputter og steiner. Slik oppsummerer svenske medier det flere timer lange kaoset som utspant seg i Kungälv nord for Göteborg 1. mai. Ifølge Expressen ble i alt 61 personer pågrepet under urolighetene i Kungälv, og det gjaldt folk fra begge leire.

Kastet flasker og steiner

Svensk politi opplyser torsdag morgen at politifolk ble skadet under urolighetene i Kungälv. Her hadde Den nordiske motstandsbevegelsen eller på svensk Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillatelse til å demonstrere. De ble møtt av motdemonstranter, og det oppsto voldsomheter.

Det ble kastet smellere, flasker og til dels steiner. Flere personer ble tatt hånd om og et par politifolk ble skadet. De som er pågrepet er mistenkt blant annet for hets mot folkegrupper, voldsomheter og vold mot offentlig tjenestemenn, opplyser politiet.

- Jeg er stolt over våre politifolk som jobber for å løse dette vanskelige oppdraget, samtidig som jeg blir opprørt når medarbeidere blir skadet. Det er uakseptabelt å angripe de som er satt til å beskytte demokratiet, sier rikspolitisjef Anders Thornberg ifølge en pressemelding torsdag.

Löfven: - Historiens avskum

Statsminister Stefan Löfven fordømmer NMR og deres 1. mai-markeringer. Han tar til orde for å forby nazistiske grupper.

– Det er en skam at historiens avskum viser sitt stygge tryne til og med på denne dagen. Nazismen burde vært begravd på historiens kirkegård, sa den sosialdemokratiske statsministeren i Umeå på nordøstkysten.

Lööf: - Mange står opp mot ekstremisme

Centerpartiets leder Annie Lööf hadde tatt turen til Ludvika 1. mai:

- Jeg husker jeg for noen år siden tenkte at jeg aldri skulle behøve å ta denne kampen - jeg trodde nazistenes bevegelse var plassert på historiens skraphaug, skriver Lööf på Facebook.

- Dagens manifestestasjon viser at det finnes mye håp og mange samstemte røster. Mange som står opp for demokratiet, mot ekstremisme, ikke bare i dag, men alle dager i året, skrev hun på Twitter.

Den nordiske motstandsbevegelsen hadde fått tillatelse til å demonstrere i tre svenske småbyer. I Kungälv ble en politipatrulje til hest ble angrepet med brostein.

Politiet anslo at rundt 300 NMR-sympatisører ble møtt av rundt 500 motdemonstranter. Noen av dem forsøkte å stanse nynazistenes markering, og politiet fikk en stor jobb med å holde dem atskilt. En fargeglad gruppe motdemonstranter var kledd i klovnedrakter, mens andre var maskert på tross av at politiet hadde lagt ned forbud mot dette.

Vil åpne for forbud

I Ludvika i Dalarna anslår politiet at opptil 150 personer gikk i NMRs 1. mai-tog, rundt halvparten så mange som i fjor. Flere partier, organisasjoner og menigheter hadde mobilisert til en motdemonstrasjon under parolen «Ingen rasister i våre gater». Også her var antinazistiske klovner synlig i gatene.

I Finland er NMR forbudt, og Löfven vil nå utrede muligheten for å forby nazistiske organisasjoner også i Sverige.

Regjeringen har tidligere satt ned et utvalg som ser på om visse symboler, flagg og lignende kan forbys. Statsministeren vil nå også finne ut om grunnloven gir rom for å forby organisasjoner og varsler en utredning i inneværende regjeringsperiode.

Löfven i motvind

– Et demokratisk samfunn må forsvare seg. Vi kan ikke bare se på når udemokratiske krefter bruker demokratiet for å tilintetgjøre demokratiet, sier Löfven.

Löfven fikk følge av rundt 600 i 1. mai-toget i Umeå. Socialdemokraterna er i motvind etter å ha gått med på tøffe kompromisser om svekkede arbeiderrettigheter og senkede skatter for dem med høy inntekt.

Avtalen med de borgerlige partiene Centern og Liberalerna sikret Löfven fortsatt regjeringsmakt, men har fått kritikk av LO-folk så vel som sosialdemokratiske velgere.

Kritikk fra opposisjonsleder

Statsministeren anklaget 1. mai mange av de konservative i Sverige for å ha gitt opp kampen mot høyreekstremister og i stedet «vurderer om de skal bruke deres stemmer for selv å komme til makten».

Löfven oppfordret deretter de to høyrepartiene Moderaterna og Kristdemokraterna til å stå imot, noe som fikk Moderaternas leder til å reagere kraftig.

– Svensk sosialdemokrati skjemmer seg ut. At en statsminister i et vestlig demokrati skildrer to demokratiske opposisjonspartier som høyreekstreme er unikt. Stefan Löfven tar debatten til nye bunnivåer, sier Ulf Kristersson.

(©NTB)

Les mer

Måling: Ap stuper i det nye vestlandsfylket

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto