Gå til sidens hovedinnhold

Politiker lot seg overvåke i et halvt år

Hadde over 30.000 lagrede registreringer og ble overvåket 78 prosent av tiden.

Denne uken ble det klart at både Høyre og Arbeiderpartiet vil med flertall vedta det omstridte Datalagringsdirektivet.

Direktivet gjør det mulig å lagre all mobilaktivitet og elektronisk aktivitet til alle nordmenn i inntil seks måneder. Hensikten er å forenkle politiets etterforskningsarbeid i visse kriminalsaker ved å gå tilbake i tid for å spore opp bevegelsene til kriminelle.

Tysklands høyeste domstol grep inn mot en datalagringslov i 2010 fordi det utgjorde et alvorlig inngrep i privatlivets fred. Men den tyske regjeringen skal i kommende uker drøfte tilsvarende lagringstiltak for Tyskland.

Illustrerer overvåkingen
De færreste vet antakelig hva det innebærer å få all sin elektroniske aktivitet lagret i seks måneder. Men den tyske politikeren Malte Spitz fra partiet De grønne har forsøkt å illustrere den omfattende overvåkingen.

Spitz har inngått et samarbeid med den tyske avisen Zeit Online. Ved hjelp av den elektroniske informasjonen som telefonselskapet har adgang til, har Spitz og avisen kartlagt alle bevegelsene til politikeren i en periode på seks måneder.

Men politikeren måtte først reise sak mot telefonselskapet Deutsche Telekom for å få tilgang til all informasjonen.

All informasjonen ble plottet inn i et Excel-ark. Deretter ble datainformasjonen omgjort til et interaktivt program som kartlegger alle de fysiske bevegelsene til politikeren det siste halve året.

Avisen har brukt den elektroniske informasjonen, samt all tilgjengelig offentlig informasjon og Twitter-meldinger, for å kartlegge politikerens bevegelser.

Les også: Så mye forteller mobilen om deg

Kartlegger fysiske bevegelser
Enkeltstående kan de små bruddstykkene med datainformasjon se ut til å være harmløse. Men når all informasjonen settes sammen i det som omtales som en profil, blir Spitz’ vaner og bevegelser kartlagt i minste detalj, skriver Zeit Online.

Profilen avslører når Spitz befant seg på gaten, når han reiste med tog eller fly, når han var hjemme eller når han var på jobb. Videre viser profilen alle byene han har besøkt med nøyaktige tidsanvisninger og dato. Det fremkommer også informasjon om når han sov, når han var tilgjengelig på telefon og når han gjorde seg utilgjengelig, når han mottok og sendte sms-meldinger, og hvilke barer han besøkte i fritiden.

Her kan du undersøke det interaktive kartet til Spitz.

Overvåkes 78 prosent av tiden
Spitz hadde sjeldent telefonen avslått i løpet av det seks måneder lange prosjektet, og kunne dermed overvåkes 78 prosent av tiden, skriver avisen.

Videre ble det gjort hele 35.831 elektroniske registreringer. I det interaktive kartet kan man fotfølge politikerens bevegelser, og samtidig følge med på all telefonaktiviteten.

Avisen har trukket fram flere eksempler på hvordan Spitz ble overvåket i minste detalj.

Ut fra offentlig tilgjengelig informasjon kommer det fram at Spitz avholdt en tale for partiet De grønne i Erfurt torsdag 31. august, 2009.

I løpet av dagen hadde han seks innkommende anrop og 21 utgående anrop. Total taletid var på 1 time, 16 minutter og 8 sekunder. Han hadde 34 innkommende sms-er, og 29 utgående sms-er. Han var koblet til Internett i 21 timer, 17 minutter og 25 sekunder.

Begrensninger for datalagring
Den tyske høyesterettsdomstolen stanset lovforslaget i 2010 med krav om en rekke begrensninger på datalagringen. Ett av kravene var at det kreves en dommerkjennelse før en får tilgang til opplysningene. I tillegg skal det kun være mulig å bruke opplysningene i saker som utgjør en konkret og øyeblikkelig fare. Videre ønsket høyesterett at datainformasjonen skal lagres i den private sektor, slik at det ikke er samlet på ett sted.

Kommentarer til denne saken