Gå til sidens hovedinnhold

Politiker oppfordret til å ikke reise til utlandet i påsken – ektemannen hadde reist til Pakistan

– Vi må ta dette på alvor og ha samvittighet til å ikke dra ut av landet og komme tilbake med smitte, sa Høyre-politiker Afshan Rafiq. Selv tok ektemannen hennes turen til Pakistan.

På NRK-programmet «Debatten» torsdag var temaet at helsemyndighetene frykter økt smitte i påsken. Noe av det som ble diskutert var hvorfor smittetrykket er så høyt blant norsk-pakistanere.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Hytteferie i påsken smitter ikke - men det gjør påsketur til Pakistan

Høyre-politiker Afshan Rafiq, som sitter i Oslo-bystyre, gjestet programmet, og oppfordret alle til å prøve å følge smittevernreglene.

– Har dere planer om å reise i påsken, er det en sterk oppfordring om å ikke gjøre det. Vi har et felles ansvar for å få ned smitten og redde liv, det må vi alle gjøre. Det er mange barn og unge der ute som ikke har vært på skole eller møtt venner. Eldre som ikke møter venner. Mange har blitt permitterte og mistet arbeid, uttalte hun, og fortsatte:

– Vi må ta dette på alvor og ha samvittighet til å ikke dra ut av landet og komme tilbake med smitte.

Les også: Professor om norske koronaråd: - Alt er annerledes i Norge. Hvorfor er Norge et annerledesland?

På tur til Pakistan

Ulike videoer på sosiale medier viser nå at ektemannen til høyrepolitikeren Afshan Rafiq, Aamir Javed Sheikh - som også er høyre politiker - deltar i et bryllup i Pakistan denne helgen.

Videoene viser at han er en av få som bruker munnbind, men han holder ikke avstand. Sheikh holder også en tale fra scenen, hvor han ikke bruker munnbind. Når han holder talen er det ingen rundt han.

– Meter-regelen gjelder ikke i Pakistan, men Aamir tok ansvar for seg selv, og holdt avstand til de andre. De menneskene han var i nærheten av var nær familie, som har hatt Korona, sier Rafiq Afshan om ektemannens reise til VG.

Til VG forteller hun at Sheikh bestilte reisen til Pakistan rett over nyttår, på grunn av arbeid. Han var også invitert i en Nikah-seremoni, men var inntil det siste usikker på om han skulle reise.

Videre sier Afshan at svigerfarens sykdom var avgjørende for at ektemannen valgte å dra. Da valgte han også å gjennomførte planlagte møter og stakk en "kjapp tur innom seremonien for å hilse".

Les også: Forskere mener etnisk bakgrunn kan være viktig for smittespredning i Oslo

– Bare en kort tur på scenen

Aamir Javed Sheikh sier til VG at arrangementet overholdt de pakistanske retningslinjene.

– Jeg dro dit veldig kort for å være med far. Jeg traff minst mulig mennesker, og var bare en kort tur på scenen og gratulerte min nevø, sier Sheikh til VG.

Han forteller at han i utgangspunktet skulle på arbeidsreise, og fikk beskjed om at faren var syk. Han oppfordrer videre alle til å ikke reise, så lenge det ikke er strengt nødvendig å reise.

Han legger til at både han selv og faren tidligere har hatt korona, og at hverken han eller faren hadde reist til Pakistan dersom dette ikke var tilfellet.

Representerer bydelen i Oslo med mest smitte

Ekteparet representerer begge Stovner Høyre. Stovner er den bydelen i Oslo med høyest smittetrykk. 1599,8 innbyggere per 100.000 registreres som smittet de siste dagene, ifølge Oslo kommunes statistikk over smittede i Oslo og bydelene de siste 14 dagene.

Norges utenriksdepartement (UD) skriver at det er omfattende spredning av koronavirus i Pakistan. UD oppfordrer norske reisende til å holde seg oppdaterte gjennom lokale medier og følge de råd og anvisninger som er gitt av både norske og pakistanske myndigheter.

Les også: Høy smitte i Oslo øst: Finner ikke sammenheng med boforhold