*Nettavisen* Nyheter.

Politiker-skepsis til gradert voldtekt

Høyre er skeptisk til å endre straffenivået for voldtekter. KrF avviser å gå inn på gradering og mener voldtekt er voldtekt uansett.

24.04.14 12:27

Oslo (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) mener psykiater Synnøve Brattlie reiser en viktig debatt når hun i Aftenposten tar til orde for å gradere voldtekter og reaksjonsutmålinger. Psykologen viser til at det er stor forskjell på en overfallsvoldtekt og når noe skjer med en mann du kjenner.

Lang kamp

– Her er det viktig å ha med seg forhistorien. Det er bare fire år siden straffenivået ble økt. Da var det en lang kamp i forkant for å få aksept for at den type overgrep Brattlie viser til, også var voldtekt. Det var mange kvinner som ikke fikk aksept for at denne type overgrep var voldtekt, sier Ebbesen til NTB.

Hun vil samtidig lytte til kvinner som i en bearbeidingsfase sier at de trenger en annen type oppfølging enn rettsvesenet gir. De ønsker kanskje å snakke med gjerningsmannen og få en verbal unnskyldning.

– Det kan være et ledd i bearbeidingen. Men å gå rett på å si at straffenivået er for høyt, er altfor tidlig nå. Men vi må tørre å ta debatten uten at det skal oppfattes som at vi nedvurderer eller undervurderer hvor alvorlig overgrepet er. Samtidig må vi holde fast ved at voldtekt er et alvorlig overgrep som må straffes hardt, sier Ebbesen.

Avviser debatt

Olaug Vevik Bollestad som representerer KrF i helse- og omsorgskomiteen, ønsker ikke denne debatten. Hun reagerer kraftig på utspillet om å gradere voldtekt.

– En kvinne må aldri ta ansvar for en voldtekt. Det er snevert å skille mellom sovevoldtekt og overfallsvoldtekt. Det er et tillitsbrudd å bli voldtatt enten du kjenner personen som gjør det, eller ikke, sier Bollestad.

Hun ønsker ikke en debatt der kvinner kan bli holdt medansvarlige i overgrep hvis de drikker for mye eller går med for korte skjørt.

– En voldtekt er en voldtekt. KrF mener at Brattlie bagatelliserer voldtekt på en måte som er forunderlig. Hun har uttalt seg ut fra subjektive erfaringer i sin behandling, men slår ikke i bordet med noen forskning på området, sier Bollestad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.