*Nettavisen* Nyheter.

Politikere rystet av Nav-skandalen: - Grenseløst urettferdig og vondt

UTELUKKER IKKE: Karin Andersen sier at det kan bli aktuelt med mistillits forslag mot Anniken Hauglie.

UTELUKKER IKKE: Karin Andersen sier at det kan bli aktuelt med mistillits forslag mot Anniken Hauglie. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

SVs Karin Andersen utelukker ikke mistillit mot statsråd Anniken Hauglie. Partileder Audun Lysbakken sier det hele en katastrofe. Statsminister Erna Solberg kaller trygdeskandalen grenseløst urettferdig og vondt.

29.10.19 13:48

Kjenner du noen som er berørt av dette? Ta kontakt med Nettavisen her.

– Vi ber statsråden om å komme med en rask redegjørelse for Stortinget. Ut fra denne redegjørelsen vil vi se om det er grunn til å følge opp med en kontrollsak, sier Karin Andersen til NTB.

Hun er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Moxnes vurderer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa mandag til VG at partiet hans nå vurderer mistillit mot Anniken Hauglie.

– Det er en skandale at Nav og staten har valset over enkeltmenneskers rettssikkerhet. Jeg mistenker at skandalen er et utslag av politiske signaler, fordi vi har en regjering som mistenkeliggjør folk som er syke og trenger hjelp. Vi kommer til å følge opp statsråd Anniken Hauglie og utelukker ikke mistillit, sa han til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20191028. Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch holder pressekonferanse om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil.

GRANSKES: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er under lupen for øyeblikket. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- En katastrofe

Andersen utelukker ikke at SV kan konkludere med mistillit.

– Nå må vi få en redegjørelse og eventuelt en kontrollsak først, men det kan komme et mistillitsforslag fra oss dersom vi mener det er nødvendig, sier Andersen, som presiserer at hun ikke har diskutert temaet med partileder Audun Lysbakken og resten av stortingsgruppa enda.

– Det er helt krise å bli dømt for trygdesvindel. Dette er noe som henger lenge ved enkeltmennesker, og som kan ødelegge livene deres, så dette må vi komme til bunns i, sier Andersen.

Klikk på bildet for å forstørre. REAGERER: Audun Lysbakken kaller NAV-skandalen en katastrofe.

REAGERER: Audun Lysbakken kaller NAV-skandalen en katastrofe. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Også partileder Lysbakken er kritisk det som har skjedd. Han er tydelig på at saken må få konsekvenser, men ønsker først klarhet i hva som har skjedd.

– Dette er en katastrofe, både for dem som urettmessig er rammet, men også politisk. Det handler om livene til folk, sier han.

Frp: Totalt uakseptabelt

Det er totalt uakseptabelt at flere titalls personer er uriktig dømt, mener leder Erlend Wiborg for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Det at uskyldige mennesker har blitt dømt og enkelte har måtte sone fengselsstraff, viser alvoret i saken. Det å bli uskyldig dømt på denne måten får store konsekvenser for den enkelte, deres familie, yrkeskarriere og på det sosiale plan, sier Wiborg (Frp) til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre. Erlend Wiborg håper regjeringen fjerner de særskilte bestemmelsene for flyktninger.

RASER: Leder for arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg (Frp) mener alvoret i saken er tydelig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Han ber statsråden raskest mulig komme til Stortinget for å redegjøre for saken.

– Jeg forventer derfor en fullstendig redegjørelse om hvordan dette har kunnet skje, hvordan vi forhindrer at noe lignende skjer igjen, men ikke minst hvordan man nå raskest mulig skal få renvasket disse som er uskyldig dømt og hvordan man skal gjøre opp den urett de er utsatt for, sier han.

- Dette er svært alvorlig. Vi står nå ovenfor en situasjon der folk urettmessig har blitt dømt og sittet i fengsel og blitt fratatt ytelser. Dette har hatt store konsekvenser for den som har blitt rammet og deres familier, sier Rigmor Aasrud, arbeidslivspolitisk talsperson for Ap.

- Dette skal ikke kunne skje. Her har det åpenbart svikta på flere fronter. I en rettsstat skal du være trygg på at du ikke blir dømt og havner i fengsel hvis du ikke har gjort noe galt.

- Her må alle fakta på bordet og en skikkelig opprydding må på plass snarest. Derfor imøteser vi den eksterne gjennomgangen og statsrådens redegjørelse for situasjonen i Stortinget. Vi vil vurdere nødvendige skritt fra stortingets side etter redegjørelsen.

Klikk på bildet for å forstørre. Rigmor Aasrud arbeidslivspolitisk talsperson for Ap.

Rigmor Aasrud arbeidslivspolitisk talsperson for Ap Foto: Paul Weaver

- Grenseløst urettferdig

– Først og fremst må vi nå rette opp overfor dem som har lidd overlast, sier statsminister Erna Solberg (H) om Nav-skandalen.

– Det er grenseløst urettferdig og vondt. Dette burde ikke skje i Norge, og det er derfor vi skal gå grundig gjennom hvorfor det har skjedd, sier statsministeren til TV 2.

– Det skulle ikke ha skjedd. Vi jobber med granskingen av hvorfor det skjedde. Og først og fremst må vi nå rette opp overfor dem som har lidd overlast som følge av dette, sier Solberg.

Klikk på bildet for å forstørre. Statsminister Erna Solberg. Arkivoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg. Arkivoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag