Kjenner du noen som er berørt av dette? Ta kontakt med Nettavisen her.
– Vi ber statsråden om å komme med en rask redegjørelse for Stortinget. Ut fra denne redegjørelsen vil vi se om det er grunn til å følge opp med en kontrollsak, sier Karin Andersen til NTB.
Hun er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.
Moxnes vurderer
Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa mandag til VG at partiet hans nå vurderer mistillit mot Anniken Hauglie.
– Det er en skandale at Nav og staten har valset over enkeltmenneskers rettssikkerhet. Jeg mistenker at skandalen er et utslag av politiske signaler, fordi vi har en regjering som mistenkeliggjør folk som er syke og trenger hjelp. Vi kommer til å følge opp statsråd Anniken Hauglie og utelukker ikke mistillit, sa han til avisen.
Nav: Rundt 2.400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil
- En katastrofe
Andersen utelukker ikke at SV kan konkludere med mistillit.
– Nå må vi få en redegjørelse og eventuelt en kontrollsak først, men det kan komme et mistillitsforslag fra oss dersom vi mener det er nødvendig, sier Andersen, som presiserer at hun ikke har diskutert temaet med partileder Audun Lysbakken og resten av stortingsgruppa enda.
– Det er helt krise å bli dømt for trygdesvindel. Dette er noe som henger lenge ved enkeltmennesker, og som kan ødelegge livene deres, så dette må vi komme til bunns i, sier Andersen.
Også partileder Lysbakken er kritisk det som har skjedd. Han er tydelig på at saken må få konsekvenser, men ønsker først klarhet i hva som har skjedd.
– Dette er en katastrofe, både for dem som urettmessig er rammet, men også politisk. Det handler om livene til folk, sier han.
Trygdemottakere uriktig dømt til fengsel
Frp: Totalt uakseptabelt
Det er totalt uakseptabelt at flere titalls personer er uriktig dømt, mener leder Erlend Wiborg for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
– Det at uskyldige mennesker har blitt dømt og enkelte har måtte sone fengselsstraff, viser alvoret i saken. Det å bli uskyldig dømt på denne måten får store konsekvenser for den enkelte, deres familie, yrkeskarriere og på det sosiale plan, sier Wiborg (Frp) til NTB.
Han ber statsråden raskest mulig komme til Stortinget for å redegjøre for saken.
– Jeg forventer derfor en fullstendig redegjørelse om hvordan dette har kunnet skje, hvordan vi forhindrer at noe lignende skjer igjen, men ikke minst hvordan man nå raskest mulig skal få renvasket disse som er uskyldig dømt og hvordan man skal gjøre opp den urett de er utsatt for, sier han.
Hauglie har tillit til Nav-direktøren
- Dette er svært alvorlig. Vi står nå ovenfor en situasjon der folk urettmessig har blitt dømt og sittet i fengsel og blitt fratatt ytelser. Dette har hatt store konsekvenser for den som har blitt rammet og deres familier, sier Rigmor Aasrud, arbeidslivspolitisk talsperson for Ap.
- Dette skal ikke kunne skje. Her har det åpenbart svikta på flere fronter. I en rettsstat skal du være trygg på at du ikke blir dømt og havner i fengsel hvis du ikke har gjort noe galt.
- Her må alle fakta på bordet og en skikkelig opprydding må på plass snarest. Derfor imøteser vi den eksterne gjennomgangen og statsrådens redegjørelse for situasjonen i Stortinget. Vi vil vurdere nødvendige skritt fra stortingets side etter redegjørelsen.
- Grenseløst urettferdig
– Først og fremst må vi nå rette opp overfor dem som har lidd overlast, sier statsminister Erna Solberg (H) om Nav-skandalen.
– Det er grenseløst urettferdig og vondt. Dette burde ikke skje i Norge, og det er derfor vi skal gå grundig gjennom hvorfor det har skjedd, sier statsministeren til TV 2.
– Det skulle ikke ha skjedd. Vi jobber med granskingen av hvorfor det skjedde. Og først og fremst må vi nå rette opp overfor dem som har lidd overlast som følge av dette, sier Solberg.