RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politikerne ga løvemaleri til kongeparet

(NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg håper de finner glede i det, sier kunstneren.

I forbindelse med feiringen av Kong Harald og Dronning Sonjas 75-årsdager vanket det, som seg hør og bør i en bursdag, både boller, sang og gaver.

Stortingspolitikerne slo på stortromma og ga et svært maleri, med et noe spesielt motiv.

Løvenes konge
På bildet ser man kongen og dronningen gående i Stortinget, akkompagnert av en «levende» løve.

- På vegne av Stortinget vil jeg på det hjerteligste gratulere Deres Majesteter Kongen og Dronningen med 75-årsdagene. Det er en stor glede for meg å få overrekke Stortingets gave i den anledning, sier stortingspresident Dag Terje Andersen i en pressemelding.

Det var Andersen som sto for avdukingen av maleriet inne på Slottet, foran et spent regentpar.

- Fanger møte mellom kongen og politikerne
Kunstneren som står bak maleriet er Anne Sofie Monrad Vistven (37), som vant en konkurranse mot tre andre billedkunstnere om å lage Stortingets bursdagsgave.

Bildet gjengir kongens edsavleggelse i Stortinget den 21. januar 1991, da han formelt overtok som konge av Norge.

- Maleriet fanger på en god måte inn møtet mellom Kong Harald, som Norges nye konge i 1991, og folkets valgte representanter, sier Dag Terje Andersen.

- Tradisjon og eventyrlyst
- Det var en enstemmig jury som gikk inn for maleriet til Vistven, sier Per-Kristian Foss, leder av malerikonkurransejuryen og visepresident i Stortinget.

- Det er spesielt hyggelig at en av våre unge kunstnere fikk dette oppdraget. Motivet er gjengitt med preg av både tradisjon og eventyrlyst, sier Foss i en pressemelding.

- Håper de finner glede i det
Kunstneren har jobbet med verket i nesten et år, og er naturlig nok spent på mottakelsen.

- Jeg er fornøyd med maleriet, og håper at kongeparet vil finne glede i gaven. Jeg synes også det er spennende at vi har en kunstinteressert dronning, sier Anne Sofie Monrad Vistven til Nettavisen.

Hun ble invitert til konkurranse om å lage Stortingets bursdagsgave i juni, og begynte da på en skisse, som hun etter hvert leverte inn. I oktober i fjor fikk hun vite at Foss og co. likte hennes skisse aller best, og siden da har hun jobbet med det ferdige produktet, som måler 1,50 x 2,10 meter.

Fant på løven selv
Vistven sier at hun har valgt å fremstille motivet slik at både historien og nåtiden er vitner til begivenheten, og at hun derfor har trukket inn Eidsvollsforsamlingen sammen med dagens stortingspolitikere.

- Og løven fant jeg på selv, forteller hun, og forklarer at den skal symbolisere kongen, Stortinget og landet, da nettopp løven går igjen i mange våpen og andre symboler her til lands.

Kunstneren har valgt et litt abstrakt uttrykk med litt utviskede detaljer på kongeparet og deres utsmykning.

- Jeg ønsker å fremstille kongeparet både med portrettlikhet og samtidig at de skal fremstå som symboler på seg selv, sier Vistven til Nettavisen.

Anne Sofie Monrad Vistven (f. 1974) jobber med malerier og skulpturer, og er utdannet i Köln og Oslo, sist ved Statens Kunstakademi, der hun ble uteksaminert i 2005. Hun bor og jobber i Oslo, og er representert ved Galleri Haaken på Frogner i Oslo.

Hva synes du om bildet? Kunne du tenkt deg å ha det på stueveggen? Kommenter i feltet under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere