Mandag ettermiddag kom den triste nyheten om at tidligere statsminister Kåre Willoch (H) er død. Han sovnet inn, 93 år gammel, i sitt eget hjem på Ullern i Oslo.

Flere politikere har tatt til sosiale medier for å uttrykke sin sorg over Willochs bortgang.

«Kåre Willoch var uten tvil en av de viktigste statsministre i Norge etter krigen, men han var også mye mer. Mange som ikke engang var påtenkt da han styrte landet, eller som bare var småbarn, hadde et nært forhold til mannen. Han ble hele Norges kloke bestefar», skriver tidligere Høyre-statsråd, Torbjørn Røe Isaksen, på Facebook.

Les også: Kåre Willoch (93) er død

- Et stort forbilde for meg

Den nylig avgåtte statsministeren, Erna Solberg (H), har delt et bilde av henne og Willoch på Facebook. Der skriver hun blant annet:

«Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste».

Solberg forteller at Willoch har vært et stort forbilde for henne.

«Kåre Willoch har vært et stort forbilde for meg fra tiden som ung politiker og frem til i dag. Jeg lærte ham godt å kjenne da jeg var medlem av Forsvarskommisjonen, som han ledet. Jeg vil savne hans tanker rundt aktuelle politiske spørsmål», skriver hun.

«Selv om analysene var sylskarpe, var formen alltid elskverdig. "Sterk i innhold, mild i form" var en leveregel han selv alltid fulgte. Kåre Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste. Han var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet. Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut», fortsetter Solberg.

Les også: Brundtland: – En sentral politisk leder er gått bort

- Stor leder og statsmann

Flere Høyre-kolleger hyller nå den tidligere statsministeren.

«En bauta har gått ut av tiden. Kåre var sterk og klar, klok og ettertenksom. Helt fra han ble valgt inn i Oslo Bystyre i 1952, 24 år gammel, satte han sitt preg på norsk offentlighet. Han satte spor etter seg. Takk Kåre!», skriver stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) på Twitter.

Men også politikere fra andre partier takker Willoch.

«Tusen takk Kåre Willoch for alt du har utgjort av forskjell for generasjoner av nordmenn. Som statsminister, som statsmann, som ombudsmann. Du har gitt klokskap til din samtid, og vært med å forme Norge slik vi kjenner det. Du vil bli dypt savnet», skriver tidligere kulturminister Abid Raja (V).

«I dag vart vi nok litt mindre kloke i dette landet. Takk for inspirasjon, refleksjon og evne til å tenke langsiktig», skriver Frp-politiker Jon Georg Dale.

Willoch beskrives av flere som en stor leder:

«Trist å høre at Kåre Willoch har gått bort. En kunnskapsrik, stor leder og statsmann, til glede og irritasjon for kollegaer og opponenter. Min dypeste medfølelse til hans familie», skriver Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen på Twitter.

Støre: - En markant politiker

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han vil huske Willoch som en markant og klok politiker.

- Det er med sorg vi i dag har fått høre at Kåre Willoch er død. Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår, som stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og fylkesmann, og i flere tiår etterpå som aktiv samfunnsdebattant, skriver Støre i en pressemelding.

- Mine tanker går i dag til Kåre Willochs familie, venner og partifeller i Høyre, sier Støre.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kaller sin tidligere politiske rival Kåre Willoch en hedersmann.

«En sentral politisk leder i vårt land er gått bort. Kåre Willoch satte sterkt preg på sin samtid, i mange tiår, som statsråd og partileder, før han vant valget og etterfulgte mine første 9 måneder som statsminister i 1981», skriver Brundtland i en epost.

«Jeg vil i dag hedre og huske hedersmannen og den mangeårige tidligere statsministerkollegaen Kåre Willoch med takk og med stor respekt», skriver hun.

- Formidabel sjef

Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten, beskriver Willoch som en formidabel sjef:

«Sylskarp motspiller, formidabel sjef, alltid vennlig og respektfull. Eller som han ville sagt: Elskverdig. Fred over minnet».

KrF-leder Olaug Bollestad sier hun vil savne den tidligere statsministeren.

- Det er med stor sorg at vi i kveld har mottatt beskjeden om at Kåre Willoch har gått bort. Han var en stor mann vi kommer til å savne. Han var en usedvanlig klok politiker. Han var raus i møte med folk og en viktig politiker som har preget store deler av Norges historie, sier Bollestad i en pressemelding.

Mens MDG-nestleder Arild Hermstad takker ham for miljøengasjementet.

«Tidligere statsminister og Høyreleder, men også klimaaktivist Kåre Willoch er død. Da vi startet besteforeldreaksjonen for en ansvarlig klimapolitikk takket han umiddelbart ja til å fronte dette, og han var en viktig miljøstemme. Takk for alt!», skriver Hermstad på Twitter.

Kåre Willoch var statsminister fra 1981 til 1986. Han var stortingsrepresentant for Høyre i åtte perioder, fra 1957 til 1989. Willoch har også vært handelsminister og Høyre-leder, og avsluttet yrkeslivet som fylkesmann i Oslo og Akershus.