*Nettavisen* Nyheter.

Politikertopp pågrepet for «tafsenekt»

Foto: (AFP)

- Politistaten i dette landet vokser ut av kontroll, sier faren som vil bli USAs neste president.

24.01.12 08:11

Den republikanske senatoren Rand Paul nektet å la seg bli kroppsvistert på en flyplass i Nashville, Tennessee.

Etter først å ha passert en skanner fikk han beskjed om at det var noe feil og at han måtte gjennomgå en full kroppsvisitering. Han skal ikke ha ønsket dette, men i stedet tilbudt seg å prøve skanneren på nytt.

Pågrepet eller ei
Sikkerhetsvaktene i Transportation Security Administration (TSA) skal ha svart med å pågripe han for så å plassere politikeren i et lite rom på flyplassen, noe som medførte at han mistet flyet sitt, ifølge amerikanske medier.

I en uttalelse sier TSA at dersom det skjer uregelmessigheter under en skanning så må de bli løst før passasjerene kan fortsette til flyplassens sikkerhetssone.

Etter en stund fikk Paul gjennomgå skanningen på nytt og han ble sendt videre med senere fly.

Uansett valgflesk
Det at en senator blir håndtert på denne måten vil i utgangspunktet vekke mye oppsikt i amerikanske medier. Men det at det faktisk var Rand Paul gjør at denne blir enda større.

Årsaken er at Rands far Ron for tiden kjemper om å bli republikanernes kandidat i årets presidentkamp mot Barack Obama.

Og i slike tider benyttes det meste for å skape blest om målet.

For kun kort tid etter hendelsen skrev Ron Paul på Twitter at sønnen var pågrepet av TSA for å nekte å la de gjennomføre en nærgående kroppssjekk etter å ha blitt skannet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han la også ut en tilsvarende beskjed på Facebook (se venstre marg). Også Rand Pauls kommunikasjonssjef la ut en beskjed på Twitter.

Dette er uten tvil godt valgstoff, da mange amerikanere føler at kontrollene har blitt for strenge - noe man ikke minst ser på reaksjonene på sosiale medier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gabriel Bouys

Skjerpet kravene
De siste årene har de fleste som reiser opplevd at sikkerhetskontrollene i stadig større grad har est ut.

Særlig for USAs del ble det etter terrorangrepet 11. september 2001 innført en rekke restriksjoner på flyplassene. Men også i Europa har terror ført til at politikerne har strammet inn.

Etter terrorforsøket i London i 2006 ble det i Norge og EU innført en begrensning på mengden med væske som man kan ha med seg om bord.

Effekten til noen av disse tiltakene er imidlertid omstridt

NA24 har blant annet tidligere fått opplyst at væskebegrensningen i stor grad dreier seg om mer enn å styrke flysikkerheten. Det skal angivelig ha handlet vel så mye om å synliggjøre at myndighetene tok grep, for å få folk til å fortsette å fly, som reell sikkerhet.

Les mer: Falsk sikkerhet i en liten pose?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas

Nakensjekk
Det siste tiltaket som har fått mye oppmerksomhet verden over er «nakenskanneren».

Piper det i metalldetektoren, må man gjerne ta omveien om en kroppsskanner. Denne ekstrasjekken kan man si nei til, men da følger det en heller nærgående kroppsvisitering. Det var en slik sjekk Rand Paul takket nei til.

Tidligere har passasjerer meldt at de har opplevd denne sjekken nærmest som et seksuelt overgrep.

Les mer: Her blir du «nakenskannet»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jeff Swensen

Vil legge ned hele byrået
Nå gjør også Ron Paul det klart at han har fått nok og vil ha endringer på de omfattende kontrollene.

- Politistaten i dette landet vokser ut av kontroll, slår han fast i en uttalelse, der han bemerker at dersom han blir valgt til president vil han eliminere hele TSA.

Visiteringen på amerikanske flyplasser kan omfatte berøring av bryst og skritt, og har skapt debatt. Rand Paul har også tidligere langet ut mot TSAs kroppssjekker, ifølge CBS News.

- En av de verste inkarnasjonene på dette er TSA som klår og tafser å våre barn, eldra og våre kjære og naboer med funksjonshemninger. TSA gjør alt dette samtidig som de ikke gjør noe for å holde oss trygge, sier Ron Paul, i sin uttalelse.

Spørsmålet blir om han får noe gjort noe ut av truslene sine.

Vil bli president
I kampen om å bli republikanernes kandidat kjemper Ron Paul mot Mitt Romney, Newt Gingrich og Rick Santorum. Selv om Ron Paul har fått litt luft under vingene i det siste er han fortsatt langt unna noe favorittstempel.

På den siste målingen til Gallup har både Gingrich og Romney klart størst oppslutning med henholdsvis 29 prosent og 28 prosent mot Pauls 13 prosent og Santorums 11 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.