RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GJERNINGSMANNEN: Karim Cheurfi er utpekt som gjerningsmannen bak drapene på Champs-Élysées torsdag kveld.
GJERNINGSMANNEN: Karim Cheurfi er utpekt som gjerningsmannen bak drapene på Champs-Élysées torsdag kveld.

Angriperen på Champs-Élysées slapp ut av fengsel i 2015

Sist oppdatert:
Gjerningsmannen er foreløpig identifisert som 39 år gamle Karim Cheurfi fra en forstad øst for Paris.

Rundt klokka 21 torsdag kveld åpnet en mann med automatvåpen ild mot politifolk og drepte en politibetjent på paradegaten Champs-Élysées i Paris.

Gjerningsmannen ble deretter drept og to andre politifolk såret i en skuddveksling med politiet. En tysk kvinne som befant seg i nærheten ble alvorlig såret i angrepet. De sårede var fredag utenfor fare.

Alt tyder på at gjerningsmannen, identifisert som Karim Cheurfi (39)  handlet alene, men politiet undersøker om han hadde medhjelpere i forberedelsene. Politiet fant en pumpehagle og kniver i bilen hans.

Ble løslatt i 2015

På en pressekonferanse fredag kveld sa statsadvokaten i Paris, François Molins, at Cheurfi ble løslatt fra fengsel i oktober 2015, melder Le Parisien.

Molins bekreftet at Cheurfi har vært i politiets søkelys i det siste, men at han ikke skal ha vist noen tegn til radikalisering.

Les også: Drept politimann i Paris rykket ut også under Bataclan-angrepet

Fant lapp med IS-hyllest

En håndskrevet lapp som hyller islamistgruppa IS, ble funnet ved liket av 39-åringen, ifølge en etterforskningskilde. Politiet fant en utgave av Koranen i kjøretøyet hans.

Karim Cheurfi var fransk statsborger. Han hadde flere alvorlige saker på rullebladet, blant annet en dom fra 2005 på 15 års fengsel for drapsforsøk på en polibibetjent, skriver Le Parisien.

Den siste dommen han pådro seg skriver seg fra 9. juli 2014. 39-åringen skal ha vært i anti-terrorpolitiets søkelys siden mars i år.

Dette bildet av Karime Cheurfi (39) skal han selv ha lagt ut på internett. Det er gjengitt i en rekke nettaviser fredag, blant annet i Le Parisien. Nettavisen har sladdet barnet på skulderen hans.

GJERNINGSMANNEN: Dette bildet viser Karim Cheurfi som skal være gjerningsmannen bak drapene i Paris. Han ble selv drept torsdag kveld.

Politiet jaktet fredag på en ny mistenkt etter tips fra Belgia. Mannen meldte seg senere for politiet i Antwerpen.

Politimannen som ble drept i angrepet i Paris torsdag kveld, rykket ut også under terrorangrepene i november 2015. Han hylles for sitt mot.

Angrepet skjedde tre dager før første runde i det franske presidentvalget. Flere av presidentkandidatene har innstilt sine siste valgkamparrangementer fredag. Fra midnatt fredag er det ikke lov til å drive valgkamp.

Senest i februar ble Karim Cheurfi ifølge kildene arrestert i forbindelse med en terroretterforskning, mistenkt for å ha planlagt drap på politifolk. Han skal ha blitt løslatt i mangel på bevis.

I 2005 ble Karim Cheurfi dømt for tre drapsforsøk, hvorav to var rettet mot politifolk. Punktene i dommen strakte seg tilbake i 2001 da han bevæpnet med en pistol kjørte en stjålet bil som krasjet inn i en annen bil.

Les mer: IS hevder de står bak

Mannen rømte til fots, men sjåføren av den andre bilen og passasjeren – en politilærling – tok ham igjen. Han skjøt to skudd mot dem og begge ble alvorlig skadd.

To dager senere påførte han alvorlige skader på en betjent som tok ham ut av cellen. Han fikk tak i tjenestevåpenet og avfyrte flere skudd.

Le Figaro viser til anonyme kilder i politiet som skriver at angriperen var kjent av sikkerhetspolitiet fra en tidligere terroretterforskning. Ifølge Le Parisien var det antiterroravdelingen hos påtalemyndigheten i Paris som hadde innledet en forundersøkelse som omfattet Cheurfi, men mistanken skal ikke ha gått på radikalisering, ifølge avisa.


Politiaksjon ved mannens bolig

På en pressekonferanse natt til fredag opplyste statsadvokat François Molins at det pågikk en politiaksjon øst i Paris i forbindelse med etterforskningen av angrepet. Dette skal ifølge politikilder være en bolig som knyttes til gjerningsmannen. Familiemedlemmer skal være arrestert, noe som er vanlig i denne typen saker og betyr ikke at de er involvert.

Politiet har sagt at alt tyder på at mannen handlet alene under angrepet, men de undersøker om han har hatt hjelpere. Politiet betegner foreløpig hendelsen som en «mulig terrorhandling».

Ny mann sjekket ut

Fransk politi lette etter ytterligere en mann i forbindelse med skytingen i Paris torsdag kveld. Mannen var identifisert av belgisk sikkerhetspoliti.

Denne mannen overga seg til belgisk politi. Han er nå sjekket ut av saken.

Gjerningsmannen ble drept

Talsmann Pierre-Henry Brandet i det franske innenriksdepartementet sier gjerningsmannen stanset bilen sin ved siden av flere politifolk før han avfyrte skuddene. Han sier at vitneavhør så langt tyder på at bare én person sto bak.

- Dette er åpenbart dramatisk for politiet og dramatisk for nasjonen, sier Brandet.

Han understreker samtidig at det bare har vært én hendelse i Paris, og ikke flere, som under terrorangrepet i byen i 2015.

Flere våpen funnet i gjerningsmannens bil

Etterforskerne har funnet en pumpehagle og kniver i bilen til mannen som skjøt flere politifolk i Paris. Mannen var fransk borger, ifølge belgiske myndigheter.

IS hevder via sin propagandakanal å stå bak angrepet. Ekstremistgruppa navngir gjerningsmannen som Abu Yousif al-Belgiki – «belgieren» på arabisk.

Belgias innenriksminister Jan Jambon sier det ikke stemmer at den antatte gjerningsmannen som ble drept av politiet, var belgisk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Etterforskningen fortsetter. Det vi kan bekrefte, er at gjerningsmannen var en fransk statsborger, forteller Jambon til kringkasteren VRT.

Fransk politi har opplyst at gjerningspersonen var en 39 år gammel mann fra en forstad i Paris. Til AP opplyser påtalemyndigheten i Paris at det er funnet en pumpehagle og kniver i mannens bil.

- Løp for livet

Norske Bjørn Christian Nørbech og kona Oddbjørg var foran Triumfbuen da skytingen brøt ut i Paris torsdag kveld.

Paret fra Son var da bare 50-100 meter unna skuddene.

- Vi hørte bare lyden, og først tror du ikke det er skyting, du tror det er en feiring eller noe. Men så hørte vi enda et skudd, og så en hel runde med skyting. Og da løp folk i panikk. Da løp vi også for livet, forteller Nørbech til Nettavisen.

- LØP FOR LIVET: Norske Bjørn Christian Nørbech og kona Oddbjørg var foran Triumfbuen da skytingen brøt ut i Paris torsdag kveld. Dette bildet ble tatt to minutter før det smalt.

– Lapp med IS-hyllest funnet ved Paris-drapsmann

En håndskrevet lapp som hyller islamistgruppa IS, ble funnet i nærheten av mannen som drepte en politibetjent på Champs Elysees, ifølge en etterforskningskilde.

Lappen ble oppdaget ved liket av den 39 år gamle franskmannen Karim Cheurfi, ifølge AFPs ikke navngitte kilde.

I tillegg fant politiet en utgave av Koranen i kjøretøyet hans på åstedet, skriver nyhetsbyrået.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok via sin propagandakanal Amaq på seg ansvaret for skytingen i Paris torsdag kveld. En politimann ble drept og to andre personer såret, deriblant en tysk kvinne.

- Målrettet mot politiet

Om hendelsesforløpet sier innenriksdepartementets talsmann, Pierre Henry Brandet, at en mann gikk ut av en bil, før han så åpnet ild med et automatvåpen mot en parkert politibil, skriver Le Figaro.

Brandet sier angrepet virket målrettet mot politiet.

Vitner til skytingen har fortalt flere medier at det var tydelig at gjerningsmannen målrettet gikk mot politifolkene.

Champs-Élysées stengt

Skytingen førte til panikk i gatene, og folk rømte ut fra Champs-Élysées og inn i sidegater. Hele gaten ble etter hvert stengt.

Danske Søren Ellegaard forteller at han gikk like ved politimannen som ble drept.

- Jeg gikk på Champs-Élysées da jeg hørte fem skudd fra to våpen. En betjent ved siden av meg gikk ned, det sto fire betjenter der, sier han til danske TV 2.

- Jeg kastet meg ned ved en inngang, og en betjent forsvarte meg, mens de to andre angrep gjerningsmannen, skriver Ellegaard i en SMS til TV-kanalen.

Åstedet for angrepet ligger i øvre del av den i underkant av to kilometer lange gaten, mellom metrostoppene Franklin-Roosevelt og Georges V.

Presidentvalget

Angrepet fant sted bare tre dager før den første valgomgangen i det franske presidentvalget – samtidig som presidentkandidatene møttes til en siste TV-debatt.

I etterkant har flere av kandidatene har uttrykt sin medfølelse på Twitter og varslet at de inntil videre setter valgkampen på pause.

Frankrikes president François Hollande sier han er overbevist om at omstendighetene rundt skyteepisoden på Champs-Élysées peker mot en terrorhandling. Han har kalt inn til krisemøte om saken fredag morgen.

- Vi skal vise den ytterste årvåkenhet, spesielt i forbindelse med valget, sier Hollande, som ikke selv stiller til gjenvalg.

Avlyser valgkampmøter

De viktigste franske presidentkandidatene har avlyst valgkampmøter før valget søndag.

Fredag morgen opplyste Emmanuel Macron, som ligger best an til å vinne valget, at også han avlyser sine arrangementer senere samme dag.

Konservative François Fillon og høyrepopulisten Marine Le Pen har gjort det samme. Og lørdag er valgkampen før første valgomgang uansett over.

–I denne sammenhengen er det ingen grunn til å fortsette kampanjen. Vi må først og fremst vise vår solidaritet med politiet, sa Fillon i en TV-debatt som pågikk idet angrepet skjedde torsdag kveld.

Venstreradikaleren Jean-Luc Mélenchon sa imidlertid at kandidatene ikke burde gi etter for volden. Én politimann ble drept i angrepet i hovedgaten Champs-Élysées, mens flere andre ble såret.

Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet, og ekstremistgruppa IS hevder den sto bak angrepet.

Statsminister: - Ingenting skal få hindre valget

Statsminister Bernard Cazeneuve (i midten) sammen med inneriksminister Matthias Fekl (til venstre) og justisminister Jean-Jacques Urvoas fredag.

Regjeringen og sikkerhetsstyrerne er mobilisert, og ingenting kommer til å hindre gjennomføringen av valget i Frankrike, lover statsminister Bernard Cazeneuve.

Uttalelsen kommer dagen etter at én politimann ble drept og flere skadd i hovedgata Champs-Élysées i den franske hovedstaden.

– Ingenting skal hindre dette grunnleggende demokratiske øyeblikket for landet vårt, sier statsministeren ifølge avisa Le Figaro.

Han understreker viktigheten av å stå samlet.

– Uvitenhet og intoleranse må bekjempes, og det er samholdet som må få råde, sier statsminister Cazeneuve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere