Gå til sidens hovedinnhold

Politikolleger reagerer på at Berntsen ikke hedres

Oslo (NTB): Både moren og kolleger av politimannen Trond Berntsen, som var den første som ble skutt og drept på Utøya, reagerer på at han ikke tildeles Politiets Hederskors.

Moren, Else Dorothea Kvarme, betegner det overfor bladet Politiforum som sårt at sønnens innsats ikke belønnes med hederen.

- Jeg ville jo synes det hadde vært fint om han hadde fått politiets hedersmedalje. Hvis politiet ville erkjenne at det siste Trond gjorde her i livet var å engasjere seg i gjerningsmannens inntreden på Utøya, ville det ha noe å si for barna hans, sier Kvarme.

Politidirektoratet (POD) har grunngitt avgjørelsen med at Berntsen var sykmeldt og ikke i tjeneste da han var på Utøya som vakt. Berntsen var ansatt i Politiets utlendingsenhet (PU). Geir Petter Pettersen, tillitsvalgt i PU, reagerer også og mener alt tyder på at Berntsen fulgte politiinstruksen.

- Hvis PODs avslag blir stående, må dette bety at politiinstruksen må skrives om. Vi politifolk er godt innforstått med at vi plikter å handle hvis vi kommer over alvorlig kriminalitet. POD sår nå tvil om hvilke rettigheter man som politimann har i slike situasjoner. Det kan ikke bare være slik at man har en plikt til å handle, uten at det samtidig utløser en plikt for politiet som arbeidsgiver, sier Pettersen.

Berntsen skal ha fattet mistanke til at Anders Behring Breivik ikke var politimann, slik han ga seg ut for å være, før han ble skutt og drept. (©NTB)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua