*Nettavisen* Nyheter.

Politileder i strupen på Frp

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

- Frp vil ikke høre på politiet, sier Arne Johannessen.

11.02.11 12:25

Datalagringsdirektivet er blitt en svært betent sak på Stortinget.

Mens de fleste partiene allerede har bestemt seg for å si nei til det omstridte EU-direktivet, pågår det nå store diskusjoner i Høyre. Sier 10 av partiets 34 stortingsrepresentanter nei, er det nok til å kunne sette en stopper for Arbeiderpartiets sterke ønske om å innføre direktivet.

Les egen sak: - Motstanden i Høyre er veldig stor

- Katastrofalt
Politiet frykter nå at det vil ende med et nei.

Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier han har stor respekt for at politikerne skal ta sine vurderinger, men reagerer sterkt på at politiet ikke blir trodd i saken.

- Det å overprøve og si at politiet ikke har behov for dette i kampen for organisert kriminalitet, det går ikke an. Jeg stiller spørsmål ved hva som er grunnlaget og kompetansen for å overprøve de betydelige politifaglige vurderingene, sier Johannessen til Nettavisen.

Johannessen beskriver det som katastrofalt om direktivet ikke blir innført.

- Det er klart hvis politiet skulle miste det verktøyet som ligger i tilgang på den informasjon som ligger der i dag, så er jo det katastrofalt i kampen mot organisert kriminalitet, sier han bestemt.

Raser mot Frp
Et av partiene som sier klart nei til direktivet, er Fremskrittspartiet. Johannessen er ikke nådig i sin kritikk av partiet, som han hevder ikke vil høre på politiet.

- Jeg må si at det virkelig er grunn til å stille spørsmål ved Frps håndtering av saken, sier Johannesen.

- Det er spesielt å oppleve når noen av de tyngste aktørene fra politiet og påtalemyndigheten beskriver behovet på høringen som var på Stortinget om direktivet denne uka, så fant ikke engang Frps talsmann Bård Hoksrud grunn til å prioritere å sitte og høre på det, sier han.

Ifølge Johannessen har mange i politiet reagert på at Frp-politikeren ikke hørte på.

- Det har kommet sterke reaksjoner på det i ettertid. Det er jo litt spesielt at talsmannen fra Frp ikke vil ha informasjon fra politiet og påtalemyndigheten, sier han.

Les også: Jens forsvarer omstridt lovforslag

- Flere Frp-ere for
Johannessen sier han også reagerer på uttalelsene Hoksrud tidligere har kommet med i saken, der han beskyldte Høyres ledelse for å presse gjennom et ja-vedtak i Stortinget.

- Jeg skjønner at ledelsen i Høyre vil tvinge motstanderne på plass og kjøre saken igjennom på landsmøtet. Jeg håper ikke de som er kritiske lar seg knekke av partiledelsen, sa Hoksrud til NTB den 23. januar.

- Dette var veldig interessant å lese i forhold til det mange vet skjer i Frp i denne saken. Det er jo interessant i et demokratisk perspektiv når han oppfordrer Høyre til en annen intern debatt enn i Frp, sier Johannessen.

Lederen av Politiets Fellesforbund sier han har blitt kontaktet av flere Frp-ere som er for direktivet, men som ikke får lov til å mene dette.

- I Frp er det mange som er for, men de blir ikke fristilt. Jeg har selv blitt kontaktet av stortingsrepresentanter fra Frp som er for datalagringsdirektivet, som er helt enig med politiet, men som ikke får lov til å støtte det, sier han.

Han tror mange i Frp ville stemt for direktivet om de hadde blitt fristilt av partiledelsen.

Hoksrud: - Ganske lavmål
Frps Bård Hoksrud slår tilbake mot kritikken fra Johannessen.

- Jeg synes det er ganske lavmål argumentasjon fra lederen av Politiets Fellesforbund, sier Hoksrud til Nettavisen.

Han sier han var til stede under deler av høringen om datalagringsdirektivet, men at han måtte gå ut en stund fordi han ble bedt om å bli intervjuet av to journalister.

- Det handlet ikke om at jeg ikke ville høre på verken Arne Johannessen eller politidirektøren, men jeg skjønner jo at Arne Johannessen begynner å ha dårlige argumenter når han går ned på en slik type argumentasjon. Frp var dessuten godt representert, sier han.

Hoksrud reagerer kraftig på påstanden om at han ikke vil ha informasjon fra politiet.

- Det er helt utrolig. Jeg er åpen og politiet kan ta kontakt når de vil. Men så er det sånn at vi politikere prøver å stille opp når vi blir spurt av media og andre, og så skjønner jeg at Arne Johannessen og andre i politiet er blitt mektig fornærmet av det.

- Men hvis Johannessen har nye argumenter, må han gjerne komme til meg. Det har han ikke gjort om datalagringsdirektivet, sier Hoksrud.

- Det er litt søtt
Han sier han er blitt oppdatert om hva som kom fram i høringen mens han ikke var til stede.

- Så han trenger ikke være redd for at vi ikke fikk høre det Politiets Fellesforbund eller andre i justissektoren sa. Men dette er jo en debatt som har pågått i lang tid, og det kom jo ikke revolusjonerende ting fram på høringen, sier Hoksrud.

- Du blir også kritisert for i januar å ha bedt motstanderne i Høyre om å stå mot en partipisk, samtidig som dere i Frp ikke får mene hva dere vil om saken?

- Jeg synes det er litt søtt av Arne Johannessen å gå tilbake til januar, men jeg forholder meg til at vi har to landsstyrevedtak som klart og tydelig slår fast at vi skal si nei. Jeg har iallefall ikke forsøkt å kneble noen, sier Hoksrud.

- Blir det katastrofalt uten datalagringsdirektivet?

- Definitivt ikke. Det viser jo også en del undersøkelser, at effekten er relativt liten. Datalagringsdirektivet forebygger i svært liten grad hendelser, men det kan være med på oppklaring, sier han.

Les også: Siv svinger pisken

- Må lagres minst ett år
Johannessen advarer imidlertid politikerne mot å avvise datalagringsdirektivet.

- De som var på høringen i Stortinget og hørte alt fra Riksadvokaten, Politidirektøren, PST-sjefen, Kripos og politiorganisasjonene sine beskrivelser av behovet, så tar man jo et rimelig stort ansvar om man skal overprøve alle de vurderingene, sier han.

- Mitt poeng er at hvis man tar fra politiet den muligheten, så får du en svekket innsats mot kriminalitet, og da må også politikerne tar det ansvaret, sier Johannessen.

Han sier samtidig at det er fullt mulig å lage særnorske regler på området, som sikrer tilgang på Ip-adresser, epost og telefoni. Men han påpeker da at dette må gjøre at politiets tilgang til datatrafikk helst blir bedre enn i dag.

- Det som er veldig bra med datalagringsdirektivet er lagringstiden. Vi mener det må være i minst ett år, ideelt sett burde det være to år som direktivet åpner for. Dette er helt nødvendig i kampen mot kriminalitet, påpeker Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.