RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leder for vold- og sedelighetsavdelingen ved Bergen sentrum politistasjon, Rigmor Isehaug, slutter i jobben. Foto: Arkiv
Leder for vold- og sedelighetsavdelingen ved Bergen sentrum politistasjon, Rigmor Isehaug, slutter i jobben. Foto: Arkiv Foto: Sindre Raknes

Politileder sier opp etter Monika-saken

Sist oppdatert:
Rigmor Isehaug slutter i politiet som følge av Monika-saken.

(BA.NO): Rigmor Isehaug er leder for vold- og sedelighetsavdelingen ved Bergen sentrum politistasjon, og er en av dem som blir varslet når det skjer drap og alvorlige hendelser i politidistriktet.

Etter 37 år i politiet, gir hun seg.

– Nok er nok

Hun var lenge sjef for Robin Schaefer, mannen som varslet om grove feil i etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Nå innrømmer hun at saken er en medvirkende årsak til at hun sier opp jobben.

– Jeg har kommet til at nok er nok. Jeg føler jeg har mistet stå på-viljen og motivasjonen det siste halvannet året. Dette knytter seg opp til forsøkene på å få Monika-saken gjenopptatt, forklarer Isehaug.

LES OGSÅ: Monikas mor påklager Spesialenhetens vedtak

Jobber ut juni

– Politiet står foran mange viktige arbeidsoppgaver, og da trengs det ledere med motivasjon. Akkurat det sliter jeg litt med akkurat nå, sier hun.

Isehaug leverte oppsigelsen i midten av mars, og vil jobbe ut juni.

– Jeg er så heldig at jeg har den muligheten til å gå av når jeg fyller 57 år, og da benytter jeg meg av den. Hva fremtiden bringer vet jeg ikke, men først vil jeg ha en pause og tenke meg om, sier hun til BA.

LES OGSÅ: Politiet godtar forelegg i Monika-saken

Fakta: Monika-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt eget hjem på Berge i Sund kommune 14. november 2011.

En arbeidsgruppe oppnevnt av Riksadvokaten kom 9. februar med en rekke kritiske bemerkninger til politiets behandling av saken.

Blant dem disse: Det forelå ingen etterforskningsplan, sentrale bevis ble ikke fulgt opp, det ble ikke gjennomført noen rekonstruksjon, trusselmeldinger på Facebook ble ikke undersøkt, det ble ikke gjort alibisjekk av den nå drapssiktede mannen.

Fredag 13. februar avslørte BA innholdet i boken til etterforskeren Robin Schaefer, som varslet om manglene og feilene i Monika-saken.

Etter at bokens innhold ble offentlig kjent, valgte politimester Geir Gudmundsen å midlertidig tre til side fra rollen.

Spesialenheten for politisaker har lagt frem sin konklusjon i granskingen av saken. De ila Hordaland politidistrikt en foretaksbot på 100.000 kroner for brudd på straffelovens paragraf om grov uforstand i tjenesten. Boten er vedtatt.

20. oktober i fjor ble en morens tidligere samboer pågrepet og siktet for drap på Monika. Mannen nekter straffskyld.

Støttet varsleren

Da Schaefer første gang tok opp feilene i Monika-saken gikk han til Isehaug. Det gjorde han nyttårsaften 2013.

Det var hun som sendte videre hans rapport om feilene i etterforskningen. Isehaug anbefalte da å sende saken over til Kripos for taktisk gjennomgang.

Hun ble isteden bedt om å holde seg unna saken.

– Når vi etter flere henvendelser, der jeg støttet Schaefer, fikk en klar ordre via stasjonssjefen fra visepolitimesteren om å be Schaefer holde seg unna, fulgte også jeg ordren, sa Isehaug til Politiforum i februar i år.

Oppsigelsen kom ikke overraskende på politistasjonssjef Olav Valland.

– Jeg er kjent med hennes oppsigelse og begrunnelsen for den, sier han.

LES OGSÅ: - Hordaland politidistrikt får bot på 100.000 etter Monika-saken

– Dramatisk beslutning

Valland har vært hennes nærmeste leder i snart fem år. Han understreker at politidistriktets behandling av Monika-saken, og den belastningen Isehaug har vært utsatt for, har vært et naturlig samtaletema mellom de to.

– Jeg har vist om oppsigelsen en stund. Det er selvsagt en dramatiske beslutning, spesielt med den begrunnelsen hun gir. Det er alltid leit å miste gode medarbeidere, men jeg respekterer hennes vurdering og avgjørelse, understreker stasjonssjefen.

Valland kjenner ikke til flere oppsigelser i kjølvannet av Monika-saken.

– Men det er klart den turbulensen som har vært omkring saken har vært en belastning for flere ansatte i politidistriktet, sier han.

Taus Gudmundsen

Politimester Geir Gudmundsen ønsker ikke å kommentere oppsigelsen.

Han skriver i en tekstmelding til BA at det er konstituert politmester John Reider Nilsen som skal svare på spørsmål knyttet til Hordaland politidistrikt.

13. februar avslørte BA innholdet i boken til etterforskeren Robin Schaefer, som varslet om manglene og feilene i Monika-saken.

Etter at bokens innhold ble offentlig kjent, valgte politimester Geir Gudmundsen å midlertidig å fratre som politimester. Han er nå innbeordret til Politidirektoratet.

Det har foreløpig ikke lykkes BA å komme i kontakt med Nilsen.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere