Gå til sidens hovedinnhold

Politimann død etter skyteepisode i Göteborg: - Dette går hardt inn på oss alle

En politimann i 30-årene er død etter skyteepisoden i bydelen Biskopsgården nord i Göteborg onsdag kveld.

Svensk politi tror drapet på politimannen skjedde ved en feiltakelse.

– Det er mest sannsynlig at skytingen ikke var rettet mot politiet, sier Erik Nord, som er områdesjef i svensk politi, til Svenska Dagbladet.

Ingen er så langt mistenkt eller pågrepet i saken. Angrepet skjedde i Biskopsgården, et område som har vært hardt rammet av gjengkriminalitet.

Svensk politi hedret torsdag sin døde kollega med ett minutts stillhet, mens flaggene utenfor landets politistasjoner vaiet på halv stang, melder NTB/TT.

Politiet sier det fortsatt er uklart hva som har skjedd, men ifølge foreløpige opplysninger sto politimannen og pratet med et par personer da de blei beskutt. Kollegene kjempet for å redde livet hans på stedet, men politimannen ble så alvorlig skadet at han senere døde.

Den avdøde er vel 30 år og relativt ny i yrket, opplyste politiet på en pressekonferanse torsdag.

- Går hardt inn på oss alle

- Dette går hardt inn på oss alle. Vi har tankene våre hos de pårørende, men også om kollegene til den avdøde, sa regionpolitisjef Klas Johansson på pressekonferansen.

- Etterforskningen vil fortsette med sikte på å oppklare hendelsen og pågripe gjerningsmannen, sa politiet videre.

Det er første gang på 14 år at en politimann i tjeneste er drept i Sverige, opplyser Sveriges Radio. (I juni 2007 ble en 32 år gammel politimann skutt og drept i Nyköping da han assisterte da en mann skulle hentes på en psykiatrisk klinikk).

Kan sitte på signalement av mistenkte

- Tror dere at politimannen var målet for angrepet? lød et av spørsmålene på pressekonferansen.

- Det er for tidlig å si, svarte politiet. Politiet har foreløpig ikke gått ut med noe signalement på den mistenkte, men opplyste at de sitter på informasjon som de vurderer å gå ut med.

Göteborgs-Posten skriver at en video fra hendelsen spres på nettet og at politiet har gått ut og bedt folk om ikke å dele klippet.

- Et angrep på hele vår rettsstat

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Sveriges justisminister (inrikesminister) Mikael Damberg uttrykte på en pressekonferanse torsdag sin medfølelse med den rammede familien og politikolleger.

- Et angrep på politiet er et angrep både på vår rettsstat og hele vårt åpne samfunn, sa Löfven og uttrykte sin avsky med drapet.

- Vi kommer aldri til å gi oss i kampen mot den organiserte kriminaliteten, og politiet har hele samfunnets støtte i denne innsatsen, sa Löfven.

KART: Skytingen skjedde på Höstvädersgatan i Biskopsgården.

Belastet område

De første meldingene handlet om at en polititjenestemann og en annen person ble såret i skyteepisoden i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Biskopsgården er et av områdene i Göteborg som tidligere har vært hardt rammet i forbindelse med gjengkriminalitet og et område politiet fortsatt har spesiell oppmerksomhet rettet mot. Den avdøde politimannen og hans makker var på oppdrag som en del av politiets innsats i dette området. Det ble opplyst at de var uniformert og at de brukte mopeder, noe politiledelsen sier er vanlig i denne delen av Göteborg.

Døde på sykehus

Alarmen hos Göteborg-politiet gikk klokka 22.34 onsdag.

Like over klokka 2 natt til torsdag ble det opplyst at det ikke var andre enn polititjenestemannen som var blitt kjørt til sykehus med alvorlige skader. Klokka 2.54 opplyser politiet at polititjenestemannen døde på sykehus, melder NTB.

– Dette er en forferdelig tragisk hendelse og en sørgelig beskjed å få. Mine tanker går fremfor alt til hans pårørende, men også til alle hans kollegaer, uttalte regionsjef Klas Johansson i Väst politidistrikt i Sverige ifølge en pressemelding.

Sto og pratet da skuddene falt

Skuddene skal ha falt mens politimannen sto og pratet med et par personer, skriver Göteborgs-Posten.

Politiet rykket ut til området etter å ha blitt varslet av beboere som meldte at de hørte skudd bli avfyrt. Et stort antall politipatruljer var på stedet natt til torsdag.

Ved 1-tiden var ingen mistenkte pågrepet i saken. På samme tid opplyste politiets pressetalsmann Fredrik Svedemyr at etterforskere startet med rundspørring og avhør av vitner på stedet.

- Jeg har snakket med regionpolitisjefen og deler av den øvrige politiledelsen i region Väst for å forsikre meg om at de har de ressurser som kreves for å kunne forfølge saken. Politiyrket er forbundet med risiko, og vi må fortsette arbeidet med å minimere risikoen med stor besluttsomhet, uttalelser rikspolitisjef Anders Thornberg i en pressemelding.

Mange opplever vold og trusler

Katharina von Sydow, som er leder for Polisförbundets Region Väst, uttaler til Sveriges Radio at meldingen om dødsfallet setter følelser i sving.

- Dette er det ytterste beviset på at politiet er utsatt. Det er urimelig å behøve å bøte med livet i sitt arbeid, sier hun.

En undersøkelse politiforbundet nylig har gjort blant sine medlemmer viser at åtte av ti sier de har vært utsatt for trusler og vold. Katharina von Sydow sier volden er blitt grovere og respekten for menneskeliv mindre.

Flere svenske politikere har rykket ut og kommentert hendelsen i Göteborg.

- Et angrep på rettsstaten

Ulf Kristersson, leder for Moderaterna, kaller det et angrep på rettsstaten.

- Denne brutale ugjerningen berører og rammer hele samfunnet vårt. Poltiiet er på plass i vår hverdag for å opprettholde lov og orden og se til at mennesker kan leve sine liv i fred og trygghet. Drapet er dermed et angrep på den demokratiske rettsstaten, skriver Kristersson på Facebook.

Kristersson skriver videre at den skyldige må straffeforfølges og at «den dødelige volden som år etter år forgifter samfunnet vårt må knuses».

- Jeg har lenge etterlyst en omfattende politisk mobilisering mot den stadig grovere kriminaliteten, skriver Kristersson og kaller det en kamp på liv og død.

- I dag handler det om en politimann som er blitt offer. Og våre tanker går til hans nærmeste. Men i morgen handler dette om hva slags land Sverige skal være. De innenlandske terroristene må beseires, skriver Kristersson, som på en pressekonferanse torsdag varslet at han og Kristdemokraternas leder Ebba Busch gir opp å danne en borgerlig regjering nå fordi det ikke er tilstrekkelig støtte i riksdagen.

Ebba Busch uttrykte på Twitter også avsky for drapet og sin sympati med den rammede familien og «alle politifolk som har mistet en kollega».