*Nettavisen* Nyheter.

Politimann i Brevik-saken tiltales ikke for drap

SAMMEN MED TILTALTE: Her går Linn Madelen Bråthen (33) mot Brevik bro sammen med politimannen (40) som ble siktet for drap. Foto: Politiet/Privat

Riksadvokaten mener det ikke er grunnlag for å tiltale en politimann for forsettlig drap på Linn Madelen Bråthen (33) på Breviksbrua i fjor sommer.

17.02.14 18:39

Riksadvokaten mener det ikke er grunnlag for å drapstiltale politimannen som var sammen med Linn Madelen Bråthen (33) før hun døde i et fall fra Breviksbrua i fjor sommer. Familien er skuffet.

Den 40 år gamle politimannen i Telemark politidistrikt skal imidlertid tiltales for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand med den følge at hun omkom, subsidiært for å ha avgitt falsk forklaring til politiet, opplyser Riksadvokaten mandag.

Politiet i Vestfold, som ledet etterforskningen, hadde innstilt på at mannen skulle tiltales for forsettlig drap etter at 33-åringen døde natt til 3. august 2013 ved Sandøya utenfor Brevik.

Riksadvokaten konkluderer med at det ikke er bevismessig grunnlag for å tiltale 40-åringen for drap.

– Ikke overrasket

Tiltaltes forsvarer sier klienten først og fremst er glad for at det ikke er tatt ut noen drapstiltale.

– Han er ikke overrasket, men veldig lettet fordi han føler at han for første gang i denne saken nå ordentlig er blitt trodd, sier advokat Arne Lie til NTB.

Bråthens familie er veldig skuffet – ikke nødvendigvis over at det ikke ble en drapstiltale, men over at de ikke får klare svar på hva som skjedde med Linn Madelen Bråthen den natten hun døde, sier bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra.

– Hva skjedde den siste timen hun var i live? Hvorfor var hun på broen med denne politimannen, og hoppet hun selv, eller ble hun kastet ut fra broen? Med det resultatet Riksadvokaten kom med i dag, får de ikke de svarene de hadde håpet på, forklarer hun til NTB.

Plikt

Bæra mener likevel det er positivt at tiltalen legger grunnlag for en rettssak mot politimannen og håper denne kan belyse hva som skjedde.

Politimannen forlot ifølge tiltalen Linn Madelen Bråthen på Breviksbrua i Bamble med visshet om at det var en reell risiko for at hun kunne falle fra broen.

Riksadvokaten mener mannens kunnskap om situasjonen utløste en plikt for ham som polititjenestemann til å ta vare på kvinnen, selv om han ikke var i tjeneste.

33-åringen falt fra brua, og politimannen forlot stedet uten å foreta seg noe ytterligere eller varsle andre, ifølge tiltalen.

Erkjenner ikke straffskyld

40-åringen erkjenner ikke straffskyld for dette punktet, opplyser forsvareren.

– Grunnen er at han ikke hadde noen som helst slags tanker om at hun var i stand til eller ønsket å skade seg selv. Da han forlot henne var han helt trygg på at ikke noe sånt kunne skje, sier advokat Lie til NTB.

Politimannen har lenge erkjent straffskyld for falsk forklaring. I avhør etter hendelsen unnlot han først å si at han hadde vært på Breviksbrua da Bråthen døde. Dette tiltalepunktet er bare aktuelt dersom 40-åringen ikke blir dømt for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand. Strafferammen for sistnevnte er fengsel i inntil seks år.

Vet ikke hvordan hun falt

Riksadvokatens tiltale er tatt ut i tråd med statsadvokatens innstilling.

– Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter Riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap, opplyser assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther.

Bråthen døde av nakkeskader umiddelbart eller kort tid etter at hun traff vannflaten, ifølge tiltalen.

40-åringen ble i januar oppsagt fra stillingen sin i Telemark politidistrikt. Ansettelsesrådet la spesielt vekt på forholdet om uriktig forklaring. Mannen har klaget på avgjørelsen, og denne behandles nå som tjenestesak ved politidistriktet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.