RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politimenn anmeldt for spionasje

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Riksadvokaten vil nå vurdere anmeldelsen av flere navngitte eks-politifolk for spionasje. Stoltenberg sier påstandene er alvorlige.

– De er ubevæpnede leiesoldater, eller spioner, for en fremmed stat, og bør behandles som det, sier Erling Folkvord til Klassekampen fredag. Nå har partiet Rødt anmeldt flere navngitte tidligere politifolk for spionasje.

– For få timer siden kom det inn en anmeldelse til oss fra partiet Rødt. Den er vi nødt til å håndtere på et eller annet vis, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til NTB fredag ettermiddag.

Etter avsløringene
Busch sier at anmeldelsen egentlig skal håndteres av Oslo statsadvokatembete, men at anmeldelsen ble levert direkte til Riksadvokaten.

Rødt anmelder flere navngitte tidligere polititjenestemenn som skal ha jobbet for den amerikanske Surveillance Detection Unit (SDU) i Oslo. TV 2 avslørte onsdag hvordan 15 til 20 personer overvåket nordmenn for amerikanerne. Målet med gruppen er å bedre sikkerheten rundt amerikanske diplomater.

Les egen sak: USA overvåker nordmenn

Overvåkingen ble gjort uten at norsk politisk ledelse har visst om dette. Justisminister Knut Storberget har nå satt igang undersøkelser for å finne ut hva Politiets sikkerhetstjeneste egentlig visste om overvåkingen. USA hevder at den skjedde i samarbeid med norske myndigheter.

Les: Hvem snakker usant?

Spionparagrafen
Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a. Dette er den såkalte «spionasjeparagrafen», og lyder slik:

§ 91a. Den som hemmelig eller ved ulovlige midler til fordel for fremmed stat søker å samle opplysninger om politiske eller personlige forhold hvis meddelelse til en annen stat han vet eller bør forstå kan skade Norges interesser eller volde fare for enkeltpersoners liv, helbred, frihet eller eiendom, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.

Det er altså Erling Folkvords parti som anmelder politiet. Folkvord har de siste dagene uttalt seg svært kritisk til overvåkingen som skal ha skjedd av tidligere ansatte i PST.

Stoltenberg avventer svar
Statsminister Jens Stoltenberg vil foreløpig ikke ta opp den amerikanske overvåkingen på norsk jord med USA. Statsministeren er i New York for å presentere en rapport om finansiering av klimatiltak.

– Det er meget alvorlige påstander som er kommet frem. Derfor er det viktig at alle forhold rundt det blir belyst, sa statsminister Stoltenberg til norsk presse utenfor FN bygningen fredag, melder Aftenposten .

Statsministeren vil uttale seg om saken først når redegjørelser fra PST og Politidirektoratet ligger på bordet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere